keskiviikko 18. huhtikuuta 2012

Herkkuhetki sitruspuiden katveessa Liguriassa

Sitruunapuu talon muurin takana
Lemon tree behind the wall



Tuossa jokin aika sitten ajelimme Liguriassa. Sää oli valitettavan harmaa ja kuin lokakuussa, ei paljoa kiinnostanut olla melkein sumun peitossa. Ranskan rivieran suunnalla taivas näytti aavistuksen verran vaaleammalta, joten kurvasimme extemporena Genovan kulmilta oikealle. Alunperin suunniteltu reissu Camogliin ja Portofinoon siirtyi toiseen kertaan.

Ajoimme Spotornoon, koska ranskalainen Kolli oli kuullut työkaveriltaan siellä olevasta mainiosta ravintolasta Zû a mâ, jonka tämän hetkinen kokki on työskennellyt Italian parhaimmissa ravintoloissa ja nyt seuraavan pestipaikan viivästyneen remontin takia on hommissa toistaiseksi Spotornossa. Tottahan toki sellaisen kokin annoksia oli herkkusuiden pakko päästä kokeilemaan! Etsimme heti alkuun ravintolan ja varasimme pöydän.

Sitten luppoaikaa viettämään Spotornon kujille. Kaupunki on pieni, mutta sieltä löytää kauniita kulmauksia ja vanhoja taloja. Ja sitruspuita! Rakastan etenkin sitruunapuita, mutta myös appelsiinipuut ja mandariinit saavat sydämeni laulamaan kevättä.


Vastavärejä
Opposite colours

Vanhaa arkkitehtuuria Spotornon kapeilla kujilla
Old architecture in narrow streets of Spotorno


Kiinnitin huomiota, että monen talon kulmassa oli käsintehty koristelaatta talon tunnuksena tai numerona. Ja muitakin hauskoja yksityiskohtia osui silmiin, kuten alla oikealla. Hih! Vaaleanpunainen leidimustekala! Minä voisin ripustaa oman oveni kulmaan iloisen aasin kuvan ;D



Hauskoja yksityiskohtia ovien pielissä
Lovely details next to doorways


Kävelytuokio nostatti mukavasti ruokahalua. Palasimme takaisin Zû a mâ:an henkisesti ja fyysisesti erittäin valmiina syömiseen. Tässä linkki ravintolan sivuille.

Tuossa alakuvassa näkyy mainostetun kokin polkupyörä. Kun varasimme pöytää aiemmin, hän kurvasi juuri ravintolansa eteen pyöränkori ruokaostoksia pullollaan. Heh! Vaikutti mukavalta ja rennolta kaverilta.


Zû a mâ, Spotorno, Liguria


No niin, mitäs kaikkea hyvää saimmekaan Zû a mâ:ssa? Ensi alkuun eteemme tuotiin alkumaistiainen. Ihan kuin rapeaksi paistettuja muikkuja, maku oli tosin miedompi. Maku oli taivaallinen! Suolaa oli juuri sopivasti eikä mausteilla oltu pilattu kalan omaa makua. Sitten seurasi alkupalana todella herkullinen artisokka-parmesansalaatti, jossa artisokan sydämet olivat suussasulavan pehmeitä ja salaatin kastike kuin ihaninta nektariinia. Yritin makustella, että mitä ihmeen taikayrttejä salaatinkastikkeessa oli mukana, kun se oli niin erinomaista. Pääruoka: Välimeren punaista kalaa appelsiinikastikkeella parsojen kera. En tajua, miten appelsiinikastikkeesta oli saatu niin hyvää! Annoksessa oli sopivasti suolaista ja makeaa, ei mitään liikaa. Jälkiruoka oli ouhuen ohuita ananaksen siivuja marjoilla, keskellä oli raikas sitruunasorbetti.

Tässäpä kimara kuvia kuolattaviksi:


Alkumaistiainen: rapeaksi paistettuja pikkukaloja
Starter: small crispy fried fishes
Alkuruoka: artisokka-parmesanjuusto salaatti
First dish: artichoke-parmesan cheese salad
Pääruoka: Välimeren punaista kalaa parsalla ja appelsiinikastikkeella
Main dish: Mediterranian red fish with asparagus and orange sauce

Jälkiruoka: tuoreen ananaksen ohuita siivuja, sitruunasorbettia ja marjoja
Dessert: thin slices of fresh pineapple, lemon sorbet and berries


Kokki todella täytti odotukset! Suosittelen lämpimästi Zû a mâ:a kaikille herkuttelun ystäville - ainakin niin kauan kuin tuo kokki on siellä kauhan varressa...

Sitten olikin vuorossa iltapäivän ruuansulatustepastelua ja Välimeren ihastelua rantabulevardilla. Oi kuinka rentouttavaa onkaan nähdä palmuja! Mitä enemmän sitä parempi. Antaa tulla koko metsä palmuja! Palmut ovat etelän ja kesän symboleja ainakin tälle Katinroikaleelle.


Spotornon rantabulevardi
Spotorno´s beach boulevard



No, kesä ja kesä... Ilma oli sen verran viileä, että kaulahuivi täytyi kietoa visusti suojaksi tuulelta. Mutta onhan tuo Välimeri vaan kaunis, vaikka olisi kylmempääkin. Sinisestä udusta pilkistävät saarekkeet ja rosoisenjylhät kalliot ovat aina romanttisia ja kuin kutsuvat seikkailulle ja antautumaan Italian rennolle elämäntyylille.


Spotornon hiekkaranta
Spotorno´s beach


Pääsimme Kollin kanssa parahultaisesti todistamaan hauskaa urheilulajia. Tai voiko sitä urheiluksi sanoa? Ainakin hurjasteluksi! Nimittäin rannalla oli mies, jolla oli selkävermeisiin kiinnitetty potkuriaparaatti ja perässään laskuvarjo. Sitten tyyppi laittoi moottorinsa päälle ja alkoi kipittää rantahiekkaa pitkin vinhaa vauhtia...


Potkuri päälle ja valmiina lähtöön...
Starting the engine and ready to go...
...kunnon juoksuvauhti...
...running...
...ja ei kun lentoon Spotornon ylle!
...and flying in the air over Spotorno!


Heiii, tahtoo kokeilla kans!

Loppuun vielä herkkua silmillekin ja muistoksi Spotornosta ihanan hempeä otos sävytettynä appelsiinipuilla. Kukapa voisi vastustaa Välimeren tunnelmaa!



Raikkaita värejä ja appelsiineja
Fresh colours and oranges


***

Some days ago we planned to drive to Camogli and Portofino. But oh my, when getting close to Genova, the sky was so totally grey and this sad mist was hanging on the Mediterranian hills that we decided to turn the car to the right. Closer to France the weather looked a bit lighter.

We drove to Spotorno because MrCat had heard that there is an excellent cook working in a restaurant named Zû a mâ and we were interested of tasting how wonderful food there is. This cook has been working in several top restaurants in Italy, he´s staying now in Spotorno for a while because the next restaurant he´s going to work, has some delay with renovation or something.

When we arrived, this advertised cook was just coming with groceries with his bicycle, he was friendly and we booked the table for the lunch. Then we walked around a bit in this small but pretty city. They have old houses and lovely citrus trees: lemons, oranges, mandarins. I just love them! They look so beautiful.

And about the food in Zü a mâ: it was unbelievably de-li-cious!!! I highly recommend :)

6 kommenttia:

Mine kirjoitti...

Olen käynyt katsomassa lähipuutarhalla sillä silmällä muutamaa mandariinipuuta. Ovat kalliita. Mutta olishan se jotakin, jos omalla parvekkeella kasvaisi mandariinipuu. Tai sitruunapuu. Tai appelsiinipuu. Kunhan antaisivat takuun, että ne elää eikä kuole, niin ostaisin heti. Nyt vielä harkitsen.

Kiva reissu teillä. Ruokakin kuulosti hyvälle, vaikka en niin kalan kaveri olekaan.

Kulkukatti kirjoitti...

Minulla on kanssa ollut unelma, että saisi oman sitruunapuun! Ne ovat niin kauniita ja iloisen värisiä. Sitruspuita katsellessa ei voi olla huonolla tuulella.

Tuo kokki osaisi taikoa varmaan sinuakin miellyttävän kala-aterian, oli meinaan sen verran herkkua höttöä! ;)

Simpukka kirjoitti...

Tunnustan, vesi kielellä ruokakuvia katselin. Kivoja kuvia toisetkin. Jännä tuo liitomiehen moottori.

Kulkukatti kirjoitti...

Simpukka, ruokakuvat ovat vaarallisia, niistä voi tulla kauhea nälkä ;)

Potpurisysteemi oli tosiaan aika hassu! Sillähän voisi taittaa matkaa vaikka kaupungin sisällä, heh - paitsi että moottori piti kamalaa meteliä ja katku oli kamala. Ei siis varmaan kovin ekologista menoa.

Sky Mikaela kirjoitti...

Ihan pakko jättää kommentti :D. Eksyin haun kautta tänne ja jäinkin lukemaan. Tutustun aina uudessa blogissa alkuunkin ja huomasin, että kissakuvan lisäksi meillä on muutakin yhteistä: Saksan vuodet. Mä olin tosin Kölnissä, mutta ihan naapurin likkoja ollaan. Tavallaan :D

Kulkukatti kirjoitti...

Heh, mustat katit ovat aina lämpimästi tervetulleita kyläilemään ;)

Vai Kölnissä, no se on tosiaan ihan Bonnin naapurissa! Kölnissä tuli käytyä useamman kerran. Lempipaikkamme oli wieniläistyylinen kahvilaravintola parisataa metriä tuomiokirkon pääovilta.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...