torstai 4. elokuuta 2011

Limoges, anoppila Ranskassa

Harva suomalainen on koskaan kuullut Limoges -nimisestä kaupungista. (Nimi äännetään kutakuinkin "Limoosch".) Mutta sepä ei olekaan niitä tunnetuimpia kohteita Ranskaan matkaaville. Limogesin asukasmäärä on noin 140 000 ja se sijaitsee aika lailla keskellä Ranskaa, hieman etelän suuntaan. Pariisista on sinne junalla kolme tuntia.

En olekaan vielä esitellyt yhtään näkymiä Limogesista, joten laitetaan tässä kirjeessä nyt tulemaan kuvia, ovat tältä keväältä, siksi nuo lehdettömän puut.


Limogesin päärautatieasema
Main railwaystation in Limoges


Aukio Limogesin keskustassa. Vasemmalla Galeries Lafayette -tavaratalo.
Square in Limoges city centre. On the left, Galeries Lafaytte.


Limoges oli ennen muinoin tunnettu posliinista ja emalista. Siellä sijaitsee vieläkin pari tunnettua posliinitehdasta. Useissa museoissa ympäri Eurooppaa näkee keskiaikaa esittelevien huoneiden vitriineissä paljon vanhoja Limogesissa tehtyjä käsityön taideteoksia.

Me matkaamme aina silloin tällöin Limogesiin tietenkin siksi, että ranskalainen Kollini on sieltä kotoisin ja hänen äitinsä asuu siellä. Onneksi Torinosta ei ole ihan yhtä hurja matka anoppilaan kuin oli Bonnista - tuskaisat kymmenen tuntia.

Nyt on matkan varrella sopivasti Megève eli yleensä lähdemme edellisenä iltana nukkumaan yöksi viikonloppuasuntoomme Alpeille, sieltä on kivempi ajella seitsemän tuntia Limogesiin. Tulemme takaisin normaalisti suoraan Torinoon, matka on yhdeksän tuntia eli meikäläiselle ihan liikaa, mutta minkäs teet. Yritän viihdyttää itseäni päättymättömien tuntien aikana musiikilla ja sipsien mässyttämisellä ja oikomalla koipia minkä voi.

Rehellisesti sanottuna en ilman näitä perhesiteitä Limogesiin varmaan matkustaisi. Siellä ei ole harmi kyllä oikeastaan mitään erityistä nähtävää. Vanha keskusta pikku-kirkkoineen on tosin varsin pittoreskija sievä. Keskusta on yleisesi ottaen aika harmaa ja siellä pyörii päiväaikaankin epämääräistä jengiä. Kollini tuumaa usein, että kaupungin kehitys on valitettavasti pysähtynyt.


Vanhoja taloja
Old houses



Limogesin keskustaa
City centre of Limoges


Limogesia ympäröivä maaseutu on todella kaunista. Koko Limousinen alue on kumpuilevaa ja vehreää, vanhoja pittoreskeja maataloja, kermanvaaleita lehmiä ja pörröisiä lampaita laiduntaa niityillä, kauniita kyliä pikkulinnoineen. Limogesista on helppo matkustaa lähiseudulle vaikka piknikille ja kierrellä maaseutua, esimerkiksi Dordogne-joen ja Perigordin upeat alueet eivät ole kovin kaukana. Näitä paikkoja todella suosittelen!

Mutta palataanpa Limogesiin.

Entisaikaan Tampereella oli rollikoita eli sähköbusseja. Näitä on Limogesissa, itsekin on tullut köröteltyä sellaisen kyydissä muutamaan otteeseen. Keskustaa halkoo päiden yllä killuvat autojen sähkölinjat. Autot näyttävät hassuilta ja vanhanaikaisilta, mutta nuo "rollikat" ovat paljon ympäristöystävällisempiä kuin tavalliset bussit, siitä täydet pointsit!


Sähköbussi
Electric bus


Fnac on ranskalainen, kansainväliseksi isoksi ketjuksi kasvanut, kirja- ja mediakauppa. Siellä tulee käytyä usein katsomassa englanninkielisiä kirjoja ja dvd:itä. Myös Torinossa on Fnac ja sieltä olen hankkinut suurimman osan kirjoistani ulkomailla asuessa.


Limogesin Fnac
Book and media store Fnac in Limoges


Kiva juttu kaupungissa on, että kadun nimet ovat kuuluisten ranskalaisten mukaan. Alla on myös syntymä- ja kuolinvuosi, joten kaduilla kulkiessa voi helposti opiskella Ranskan historiaa :)



Tyypillinen katukyltti Limogesissa
Typical street sign in Limoges - you can learn about famous French people
while strolling in the city :)


Limogesin alue on vanhaa kommunistista seutua. Edelleen lähikylissä on vanhemmalla polvella kommunistisia aatteita. Se tuntuu hassulta suomalaisittain, kun tuo "iki-ihana" Neuvostoliitto oli ihan meidän naapurissa ja kaikkihan tietää miten näihin ihanteisiin nykyään suhtaudutaan. Mutta ehkäpä Ranska on tarpeeksi kaukana, että kommunismin unelma kantoi pidemmälle eikä tullut liian konkreettiseksi.

Ranskasta tehtiin kuulemma vanhaan aikaan matkoja tutustuttamaan kommunismin ihmeisiin idässä. Sellaiselle lähti myös joku Kollini sukulaismies ja oli ihan tohkeissaan palattuaan. Hankki Ladan kaikilla herkuilla, vakivarusteena lapio - jokaisen työteliään kunnon kommunistin paras työkalu. Tätä neuvostoautoa hän sitten innoissaan esitteli suvulle ja ystäville, heh!

Limogesin kaupungin hallintorakenne on nykypäivänä vasemmistolainen. Kommunismin ajoista kertoo vaikkapa tämän aukion nimi:


Place de Stalingrad - Limoges


Oma paikkani Limogesissa on kaunis viheralue, Aurencen puisto, jossa on myös eläimiä. Siellä oli mukava lenkkeillä. Nyt anoppi on muuttanut jonkun verran kauemmaksi tuosta paikasta, joten matka puistoon on pidempi - saa nähdä miten lenkkeilyjen käy. Minun on aina pakko löytää jotain vihreää! Ahdistun, jos joudun olemaan pelkän betonin ja asfaltin keskellä.



Parc de l´Aurence
Lenkkireittini - my jogging route


Puiston halki kulkee pieni Aurencen joki
Small river Aurence runs through the park



Sinisiä hortensioita kevään kukoistuksessa
Blue hortensias in the Parc l´Aurence



Puisto on erityisesti siksi ihan ihku, koska siellä on aaseja! Tähän hätiin ei löytynyt kesäisempää kuvaa, joten tässäpä yksi talvinen otos lempikarvakorvistani :) Niitä on kiva käydä moikkaamassa lenkkiretken välissä. Tässä ne möllöttävät meikäläistä lumisateen keskeltä.


Parc l´Aurencen aasit lumisateessa
Parc´s donkeys in the snow


Hassu piirre ranskalaisissa kaupungeissa on, että kiviset omakotitalot rakennetaan ihan kiinni toisiinsa. Tällaisia katuja on vaikka kuinka. Minun suomalaisiin silmiin se näyttää ihan kamalan raskaalta, sellaiselta yhtenäiseltä kiviketjulta. Itse pidän enemmän erillisistä taloista, joissa on puita ja pensaita välissä, sellainen tuo avaruutta ja kepeyttä maisemaan.

Ranskalaisissa taloissa on yleensä puutarha talon takana. Ja onhan vastaavia taloja toki Briteissäkin.


Anopin takapihan hyasintit keväällä
Mother-in-law´s beautiful hyacints in the spring time


Vaikka kerrostaloasuntoon muutto on hyvä asia 80-vuotiaalle anopilleni, on silti suuri sääli, että hän joutuu luopumaan puutarhasta talon takana. Siellä hän kasvatti ruusuja, hyasintteja ja muita kukkia. Tuli siellä kukkapenkissä itsekin kykittyä joitakin kertoja rikkaruohoja kitkien. Viime aikoina iso takapiha oli enemmän rasite kuin ilo, siellä on kovasti tekemistä eikä iäkäs anoppini jaksanut enää.

Näin ihania kukkakimppuja sai omasta puutarhasta:


Puutarhan kukkia keittiön ikkunalaudalla
Pretty flowers from my mother-in-law´s garden



Haikea olo itselläkin, edesmenneen appiukkoni rakentama talo on nyt sitten myyty ja siellä tulee asumaan toiset ihmiset. Ovat kuitenkin mukava pariskunta, joten kutsunevat meitä kylään - paitsi eihän se toki enää sama juttu ole...

Laitetaan tähän loppuun nyt vielä joku pirteä muisto, vaikkapa anopin mansikkapiiras:


Anopin mansikkapiiras
Mother-in-law´s strawberry pie




Here are some photos from Limoges, I haven´t yet introduced this city although we travel there quite often. My Mr Cat comes from there and his mother lives there.

From Bonn Limoges was horribly far, ten hours sitting in the car. Now it´s easier again, we can leave in the evening before, sleep one night in Megève and then continue seven hours to this Mid-France city of 140 000 inhabitants. (Limoges is three hours away from Paris towards south with train.)

Limoges is known for its china and enamel, especially famous in Medieval period. You can find art products from Limoges from many museums around Europe. Still there are two big china factories in Limoges.

If there wouldn´t be the family connection, I guess I wouldn´t have ever visited this city. There is not so much to see, unfortunately. City centre is not very charming although old part of the centre is picturesque. There are lot of weird looking people around also in the day time. There are some lovely areas like the park near railway station - and the station itself has gorgeous architecture (although mind again the weird people and "professional ladies"...). Ofcourse now Limoges feels homy now since I have been there very often, I know pretty well already which is were.

The best thing in Limousine area is the countryside, it´s really beautiful! Green, hilly sceneries with old picturesque French farm houses, cream-coloured cows and white sheep. With a car it´s easy to travel around and go to see small villages and old castles. Areas of Dordogne and Perigord I really recommend, worth of seeing!

My favourite shop in Limoges is Fnac for its selection of books and dvd´s also in English and my top-favourite place is the lovely animal park, Parc l´Aurence, where I do my jogging. There are beautiful flowers in the spring time and also donkeys, my funny favourite animals :)

It´s sad to give up the house that my passed-away father-in-law has made himself. There is lovely garden in the backside like in many French houses. But it was too much work for my aged mother-in-law, so moving into a flat will be easier in that respect.

I will miss the garden and its beautiful flowers decorating the kitchen. Many memories.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tulipa mieleen, että millä kielellä kommunikoit anoppisi kanssa? Puhutko ranskaa?

Anonyymi kirjoitti...

Kiva käydä näin kuviesi myötä Limogesissa.Eihän sitä joka paikkaan itse ehdi.Täytyy joskus palata tuohon torakkaongelmaan jos se on vielä ajankohtainen.Luulen että ne ovat melko yleisä Italiassa ja vähän muuallakin. hyvää kesää toiv. paskeriville

Kulkukatti kirjoitti...

Pahoittelen, kun vasta nyt vastailen, en päässyt nettiin aiemmin. Postaukset tulivat näemmä hyvin automaatin kautta. Nyt hääräilen ranskalaisesta nettikahvilasta :)

Pirpana, ihan ranskaksi parpatan anopin kanssa. Ei hän osaa kuin muutamia lauseita englantia... Osaan ranskaa jo aika hyvin, sen verran että pärjään ihan yksinkin asioilla ja small talk hoituu.

Paskeriville, mukavaa kun löysit blogiini, tulepa ihmeessä toistekin kurkkailemaan :) Joo, torakat ovat harmillisen yleisiä Italiassa ja Torinon keskustan vanhoissa taloissa. Saa nähdä onko kotona torakoilla megabileet käynnissä, kun palataan jossakin vaiheessa, käkkärääk...

Torakkaohjeita otetaan innolla vastaan pahimman varalta ;) Olen kuullut tehokkaista pikkulaatikoista, jonne torakat menevät houkutinhajun perusteella. Mutta eipä ole tullut vielä kaupoissa vastaan.

Iloista kesän jatkoa myös sinulle!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...