tiistai 31. toukokuuta 2011

Eze Village - maisemia, aaseja ja Ferrareita

Viime lauantaina suuntasimme Ranskan puolelle. Kävi niin kivasti, että suomalainen rakas ystäväni oli lomailemassa Nizzassa. Ehdotin treffejä Eze Villageen, se ei ole hirmu kaukana Torinosta ja on ihan Nizzan tuntumassa.
Eze on lempipaikkani Ranskan rivieralla. Maisemat ovat mielettömän kauniit ja kylän tunnelma on ainutlaatuinen. Halusin esitellä kylän ystävälleni ja samalla pääsisimme pulisemaan kuulumisia kotosuomella.
Normaalisti Torinosta ajaa Ezeen kahdessa tunnissa. Mutta: kesäaika on alkanut ja liikenne käy kuumana lauantai-aamuisin ja sunnuntai-iltaisin, kun italialaiset porhaltavat Välimeren ja Torinon väliä. Niinpä varasimme matkaan aikaa kolme tuntia.
Hyvä idea, mutta Genovan kulmilla matkanteko tyssäsi kokonaan. Jo muutenkin ruuhkainen tie oli tukkiutunut kahdesta syystä: tietyöt ja onnettomuus. Ajattelimme, ettemme ikinä pääse Ezeen.
Kurvasimme Genovaan johtavalle tielle ja sitten huristelimme hyvän matkaa aivan toiseen suuntaan – kun tuolta pannahiselta tieltä ei voi kääntyä aikaisemmin merenrantatielle. Lopulta pääsimme rantatielle ja suuntasimme myöhemmin takaisin moottoritielle eikä ruuhkaa ollut siellä päin laisinkaan. Kaiken kaikkiaan matkamme kesti hikiset kolme ja puoli tuntia.

Eze Village, Välimeren pittoreski kylä korkealla kukkulalla
Eze Village, picturesque little village high on the hill top next to Mediterranian


Olipa hassua nähdä ystävättäreni Ezen edustalla! Yksi tamperelainen oli tupsahtanut Nizzasta ja toinen Torinosta. Jälleennäkeminen oli pulppuilevan iloinen.

Näkymä Ezen kujalta
Scenery from one of the streets of Eze


Suuntasimme heti ylös kylään, sillä meillä kaikilla oli nälkä ja (onneksi) olimme varanneet ravintolasta pöydän puhelimitse jo automatkalla. Kuten Italiassa, lounasaika päättyy Ranskassa kahdelta iltapäivällä eikä monista paikoista saa tilattua ruokaa enää puoli kahden aikaan.

Ravintola Le nid d´aiglessa työntekijät puhuvat muuten hyvin englantia, jos ranska tökkii. Ja ruoka on hyvää!
Tilasimme menut ja niin pääsimme natustamaan alkupaloiksi etanoita terassilla puiden katveessa. Lounasmenu maksoi 25 euroa eli ei paha. Viini tulee tietenkin vielä hinnan päälle.

Suussasulavat etanat höystettyinä voilla, persiljalla ja valkosipulilla
Tasty snails with butter, parsley and garlic


Sain täällä jälleen uuden kattikaverin: ystävällisesti naukuva raitapaita norkoili pöydän alla, tuli kiehnäämään jalkoihin. Se kyttäsi tietenkin makupaloja.

Ezen kattikaveri kyttäämässä herkkupaloja
Cat friend ready to taste some snacks


Eze Village sijaitsee korkealla kukkulalla ja on täynnä pieniä kivisiä taloja ja kapoisia kujia – eli siis ihan unelmieni paikka! Puhumattakaan aaseista: lempielikoitani on Ezessä kaksi. Ne ovat ihan työhommissa, kantavat turistien laukkuja tarpeen vaatiessa. Ylhäällä sijaitsee kaksi hotellia, sinne ei pääse mitenkään autolla, koska tarpeeksi leveää tietä ei ole. Eikä sellaisella jyrkällä kukkulalla voisi ajaakaan sen puolen.
Katsokaa nyt näitä sympaattisia karvakorvia! Iso massu, töppöjalat ja notkoselkä. Kerrassaan hellyttäviä :)

Pakaasi-aasit
Donkeys for carrying guests´ pagage


Heti ravintolan vieressä, Ezen huipulla on kaktuspuutarha. Se on vierailun arvoinen, sillä maisemat ovat läkähdyttävän upeat. Viisi euroa ei ole hinta eikä mikään elämyksestä. Välimeri siintää turkoosina mattona silmän kantamattomiin, aurinko heijastaa kimaltavia säteitä veden pinnasta ja rannan tuntumassa kelluu prameaa paattia.

Maisema Eze Villagen kattojen yli
Scenery over the rooftops

Upea näkymä Välimerelle
Beautiful Mediterranian scenery

Rantatie ja merellä kelluvia paatteja
The shore-side road and luxorious boats


Kiipesimme ylös asti ja ihastelimme maisemien ohella hienoja ja hassuja kaktuksia. Niitä on puutarhassa aimo kokoelma erilaisia.

Tämän kaktuksen kukat ovat kuin silkkipaperista tehtyjä
These cactus flowers look like made of silk


Kukkakaalin näköinen kaktus
Funny cactus that reminds of cauliflower


Myös perhoset ilahduttivat läsnäolollaan. Ne lepattelivat kepeästi kaktuksen kukissa ja ehdinpä napata kuvankin.

Komea perhonen kaktuksen lehdillä
Fabulous butterfly sitting on cactus leaf


Kiertelimme alas tullessa kujia. Ezeen on helppo eksyä, sillä kujia ja portaita on mahdotonta oppia heti tuntemaan. Kylä on kuin labyrintti – ihana sellainen. Eksyimme mieluusti sivukujille ja pysähdyimme nauttimaan kylän tarjoamista näkymistä.

Romanttinen kuja
Romantic alley

Ezen porraskujia ja violettikukkainen seinä
Stairs and purple wall

Muuria peittävät violetit kaunokukat
Lovely flowers filling the wall with their purple colour


Ezessä on vielä vanhanajan tunnelmaa toisin kuin monessa muussa kylässä tai kaupungissa Ranskan rivieralla. Ezen putiikit ovat pieniä, mutta tarjonta on laadukasta ja myynnissä on paljon käsityötuotteita nahkalaukuista hopeakoruihin, vaatteisiin ja sisustustavaroihin. Rihkamaa ei ole laisinkaan. Myös muutama taidegalleria löytyy. Taulujen aiheet on poimittu Välimerellisistä maisemista.
Hinnat ovat Ezen putiikeissa edullisempia kuin esimerkiksi Nizzassa tai superkalliissa Cannesissa. Juttelin tovin paikallisen laukkumyyjän kanssa, joka totesi, että hänen miehensä liikkeessä Nizzassa samat tuotteet maksavat joitakin kymppejä enemmän.

Hotel Chateau de Chevre d´Or, hotellin sisäänkäyntejä
Hotel in Eze


Kävellessämme alas parkkipaikkaa kohti huomasin, että Ezen aasit olivat liikekannalla. Niitä oltiin viemässä ilmeisesti iltatoimille. Halusin ottaa vielä kuvia aaseista, joten kipitin niiden perään ystäväni kanssa. Ranskalainen Kollini oli ostamassa postikortteja ja ihmetteli, minne me juoksemme kamalalla kiireellä.

Alhaalla oli myös pari korskeaa Ferraria ja ihmiset parveilivat niiden ympärillä ottaen kuvia. Minä sen sijaan rynnin aasien luokse ja napsin niistä kuvia kuin pahainen paparazzi. Hieno menopeli se aasikin on! Ja paljon söpömpi kuin mikään Ferrari.
Yhteen otokseen tuli hauska vastakohta, tulipuna-Ferrari ja aasit. Kummalla matkaisit mieluummin? ;)

Punainen Ferrari ja Ezen aasit
Red Ferrari and Eze donkeys


Aasit Ezen maisemissa
Donkeys in Eze sceneries



Komeita Ferrareita, Lamborghineja ja Rolls Royceja lipui vastaan jatkuvalla syötöllä! Ihmettelin ensin, mitä ihmettä Ezessä on ihan Monaco-meininki, mutta alueen kerma oli liikekannalla tietenkin F1-kisojen takia.

Monaco on niin pieni, ettei siellä kisojen aikaan mahdu kuin kääntymään, kun keskuskadut on suljettu toimittamaan ajorataa. Ökytyypit kruisailivat katsastamassa näemmä muitakin näkymiä. Nuo pari punaista Ferraria näyttivät olevan Venäjän kilvillä. Venäläisiä uusrikkaita asuu Monacossa paljon.

Monaco on ihan Ezen kulmilla, joten päätimme tehdä siellä pikapyrähdyksen pitkästä aikaa. Tämä oli virheliike, sillä ikäväksemme havaitsimme Monacossa, että viikonlopun F1-kilpailut olivat tuoneet paikalle jumalattomasti porukkaa, ja tiet olivat tietenkin ihan tukossa.





Matelimme ruuhkassa eteenpäin ja manasimme kisoja. Tai no en toki kiellä, etteikö olisi mukava bongata julkimoita, heh, mutta autossa ja pakokaasuissa istuminen ei kiinnosta pidemmän päälle. Niinpä käänsimme nenät kohti Nizzaan ja veimme ystäväni sinne hotellille.

Ranskan riviera on siitä kiva paikka, että välimatkat ovat lyhyet. Jos matkaat esimerkiksi Nizzaan, kuten useat suomalaiset, pääset helposti bussilla Ezeen. (Junia sinne ei kulje, koska kylä on tosiaan korkealla kukkulalla.) Busseja kulkee ainakin kerran tunnissa ja matka kestää 40 minuuttia.

Nizzasta pääsee helposti junalla Monacoon, matka kestää vain 20 minuuttia. Lipu ostetaan ensin tiskiltä tai automaatista ja leimataan portilla lippulaitteessa ennen laiturille menoa. Alle 25-vuotiaat pääsevät opiskelijahinnalla.

Olen ollut aiemmin kolme kertaa Ranskan rivieralla. Muistan vieläkin ekan keikan, se oli tyttöjen kanssa joskus vuosia sitten. Asuimme nuhjuisessa ja halvassa hotellissa ihan Nizzan juna-aseman vieressä, koska tarkoitus oli matkata helposti paikasta toiseen. Suunnitelma toteutui erinomaisesti ja näimme rivieraa paljon. Jo junamatka on elämys, koska reitti kulkee Välimeren rantaa pitkin.
Kävimme Cannesissa ottamassa aurinkoa ja shoppaamassa, Monacossa bailaamassa. Tulimme takaisin Nizzaan aamun ensimmäisellä junalla, se lähti ainakin tuolloin klo 05:20. Tulee hauskoja seikkailuja mieleen ;D
Monaco on muuten todella turvallinen paikka myös yökulkijalle. Yökerhoihin pääsee ilmaiseksi, mutta varaudu pulittamaan lasillisesta jopa 40 euroa tai enemmän! Jos haluat bongata hienoja autoja, asetu Kasinon eteen baarin terassille. Vastapäisessä Hotel de Parisissa on kiva pianobaari ja kansainvälinen tunnelma.
Minkälaisia kokemuksia sinulla on Ranskan rivierasta? Oletko uskaltautunut matkaamaan omin päin junalla muihin kaupunkeihin?
Tässä vielä sitä silmäniloa autokauneudesta pitäville:

Viininpunainen urheiluauto. Aikas räyheä menopeli!
Beautiful sportscar.


Musta Ferrari Ezen parkkipaikalla
Black Ferrari in Eze parking area


Tässä moottorissa taitaa olla aika monta hevosvoimaa!
Boy, this engine must have kick!


Last Saturday we enjoyed of French riviera with my Finnish friend. She was visiting Nice which is very close, only 40 minutes with a bus. I wanted to introduce my favourite place from Côte d´Azur (= skyblue coast) for her: Eze Village. It´s the most charming, pictoresque and unique place in the area.
View is absolutely fabulous and you have to go up to the cactus garden to see full view to the Mediterranian, it´s really awesome! Ticket  is five euros.
We ate in the restaurant Le nid d´Aigle. If your French is not so good, they speak well English here. Menu was 25 euros and we tasted snails for the starters. They are delicious! Be wild and taste this French delicacy :)
In the lovely small boutiques you can find handmade bags, decorations, jewellery and also art. Prices are lower than in Nice or in totally expensive Cannes.
Be ready to climb because the streets are really steeps and there are lots of stairs. But as you see from the photos, excercice is forth of it: sceneries are really romantic and beautiful.
In Eze Village there are two furry-eared helpers: the donkeys! There are only pedestrian streets up there so hotel guests sometimes need donkeys to carry their things. There are two fantastic hotels on upper part of Eze.
I was wondering why there are so many Ferraris around down there, it started to be almost like in nearby Monaco. But then my friend remembered that the famous F1 competition is this weekend in Monaco. The bold and the beautiful were taking rides also to Eze.
We wanted to be glamourous too so we drove to Monaco but noticed there that was totally too crowded. No way of getting ahead with the car! Half of the city center is closed from the cars for the games. We turned and drove to Nice to take my friend there to her hotel.
Well, we a got a glimpse of glamour via those fancy Ferraris although I prefer cute donkies ;)
I have been in French riviera three times before. First time was with my girlfriends and we lived in a small and lousy hotel just next to Nice train station. We traveled a lot around by train, to Cannes and Monaco. We partied in Monaco night clubs and came back with the earliest train (departure used to be 05:20). Monaco is a very safe place also in the night time. There is free entrance to the night clubs but notice that the drinks are really horribly expensive!
It was a funny trip and we saw a lot! Already train trip is wonderful because it goes next to Mediterranian Sea.
What kind of experiences You have from traveling in French riviera? Have you taken a train and seen the coast better, what about your favourite places?


18 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Voi ku ihania maisemia! Oon ollu kerran Nizzassa, mutta ei tullu mieleen lähteä matkaileen muualle. Tykkäsin Nizzasta, vaikka ranta ei oo maailman mukavin auringonottoon, se on täynnä niitä pikkukiviä. Toi Eze ois kyl mahtava nähä joku päivä.

Terkuin Sara

Kulkukatti kirjoitti...

Moikka Sara! Nizza on kiva paikka, suuressa kaupungissa riittää ihmeteltävää. On myös parantunut tässä vuosien kuluessa, esim siisteydessä.

Parempaa rantaa löytyy esim. Monacosta tai Cannesista.

Kantsii tosiaan ottaa se juna, jos haluaa nähdä helposti ja edullisesti muitakin paikkoja. Turistiryhmien bussimatkat ovat yleensä kovin kalliita eikä sitten saa kierrellä niin kauan kuin haluaisi. Itse en henkkoht tykkää turistibusseilusta, olen enemmän omatoimisuunnistaja :)

Näiden tunnetuimpien kohteiden ohella voi vaikka hypätä pois matkan varrella jollain pienellä pysäkillä ja yllättää itsensä kivalta rannalta.

Riitta kirjoitti...

Heipparallaa! Tulin vastavierailulle :-) Onpa sulla täällä tosi kauniita kuvia!!
Mukavaa iltaa!

AH kirjoitti...

Hei, olen uusi lukijasi. Hienoja kuvia ja mukavia tekstejä :) Olen itsekkin asunut vuosia Italiassa ja nykyään naimisissa italialaisen miehen kanssa. Asumme tällä hetkellä Helsingissä. Nizzassa olen käynyt kerran junalla Bordeaux-Nizza-Milano :) Torinossa olimme kerrän häissä.
T. AH

Kulkukatti kirjoitti...

Riitta: kiva, kun tulit "kyläilemään" ja mukava kuulla, että kuvat ilahduttavat :) Hyvää Helatorstaita näin suomalaisittain!

Kulkukatti kirjoitti...

Neakim: lämpimästi tervetuloa! Onpa hauskaa saada sinusta uusi lukija, ja kuulla, että viihdyt juttujeni parissa :)

Missäs päin Italiaa asuit aiemmin?

Teidän junamatka kuulostaa oikealta seikkailulta, tuon reissun varrella on paljon kaunista nähtävää!

Ja kappas, olet myös täällä Torinossa vieraillut :)

Anonyymi kirjoitti...

Se on kyl totta, omin päin näkisi varmasti enemmän. Mulla jäi kerran päivämatkalla ostokset kesken, kun oli jonoa. Oli vaan pakko jättää ne keramiikkakupit siihen ja juosta takaisin bussille...

Söpöjä muuten noi aasit!!! Sara

Kulkukatti kirjoitti...

Sara, kävipä sulle köpelösti, voih!

Aasit on kyllä ihan parhaita :) Ne mitään tyhmiä ole - omapäisiä kylläkin, oikeita persoonallisuuksia ja älykkäitä.

AH kirjoitti...

Suurimman osan vuosista asuin Milanossa, hiukan aikaa myös Firenzessä ja Sirmionessa :)
Junamatkan tein yksin ;) mies oli silloin matkalla moottoripyörällä Suomeen, minä lensin Milanosta perään :D

Kulkukatti kirjoitti...

Vau, kuulostaa hyvältä! Sirmione on vieras paikka itselleni. Firenze on aivan upea, todella spesiaali kaupunki, joka huokuu Italian historiaa.

Heh, mikäs sen parempi tekosyy junamatkaan ;)

Anonyymi kirjoitti...

Olen lähdössä ylihuomenna reissulle Ranskan Alpeille ja Rivieralle. Nizza ja Cannes sekä Monaco ovat tietenkin käyntikohteitani, mutta myös tuo Eze Village, joten Googletin sen ja kuinka ollakaan päädyin sivuillesi. Osaat kirjoittaa sujuvasti ja nuo kuvat ovat aivan ihania niin että nyt on ihan pakko päästä kokemaan sen tunnelma ihan itse!
Toivottavasti reissulla ei ole ihan mahdottoman kuumaa, kun tavallisena suomalaisena pidän enempi hieman viileämmästä säästä.
Mukavaa kesää Sinulle ja kirjoittelethan vastakin!

Kulkukatti kirjoitti...

Heippa Anonyymi, onpa kivaa, kun löysit sivuilleni ja ihanaa kuulla, että tykkäät jutuistani :)

Vautsi, sinulla on hieno matka edessä! Alpeilla ei läkähdy, mutta tietty Ranskan rivieralla voi olla hyvin kuumaa keskustassa.

Nizzassa on kaunis puistokukkula rannan tuntumassa, vasemmassa päässä ja Cannesissa samanmoinen oikeassa päässä, siellä vehreydessä voi vilvotella ja nauttia maisemista :)

Eze on vilpoisempi kuumallakin, kun kujat ovat niin kapeita, että kiviset talot suojaavat hyvin pahimmalta paahteelta. Ja tuo kehumani ravintola on tosiaan ihan puiden katveessa.

Kuulen mieluusti matkakertomusta myöhemmin :)

Mahtavaa reissua teille!!

Anonyymi kirjoitti...

minäkin löysin sivusi juuri Ezen vuoksi. Sain vinkin, että se on kaunis kaupunki (kylä). Olemme lähdössä muutaman viikon päästä Nizzan ja etsimme lähiympäristöstä päiväkohteita.

Onko kylässä mahdollista liikkua rattaiden kanssa? Onko esim. paljon korkeuseroja, että rattaiden työntäminen on raskasta tai onko kadut möykkyisiä?

Entä millä kulkuvälineellä kannattaa Ezeen tulla? Autolla, junalla vai bussilla? Entä miten onnistuu bussissa matkustaminen sateenvarjorattaiden kanssa? Ehtiikö yhden päivän aikana käydä Ezessä ja Monacossa?

.kati

Kulkukatti kirjoitti...

Hei Kati! Kiva, kun löysit sivuilleni :) Ja Eze on ehdottomasti näkemisen arvoinen!

Matkustuksesta:

Jos tulette suoraan Nizzasta, bussi on helpoin. Ei kestä tuntiakaan ja kulkee suoraan kylän eteen.

Jos haluatte samalla kertaa myös Monacoon, kantsii ensin mennä Nizzasta junalla Monacoon (vain 20min) ja sieltä sitten Ezeen bussilla. Löysin ainakin tällaisen aikataulun, mutta hotelleista saa varmasti tarkemmat tiedot:

http://www.webstore.fr/eze/emotions/deplacement/bus.htm

Yhden päivän aikana ehtii kumpaankin, jos haluaa, kumpikin pieniä paikkoja.

Enpäs muista oliko tuo bussi enemmän sellaisen pitkän matkan bussin kaltainen eli pitääkö vaunut taitella kokoon... Kantsii kysyä oppaalta.

Ezessä on mahdollista liikkua rattaiden kanssa (ei kauhean ropuliaista), mutta kiipeämistä on ja paljon! Jo ilman rattaita kulkevalle tulee kyllä hiki pintaan. Ylimpänä, kasvitieteellisessä puutarhassa, on kapeita polkuja ja portaita eli sinne ei voi oikein rattailla mennä.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos paljon kommenteista ja etenkin vinkistä käydä samalla reissulla Monacossa. Monacoon olemme joka tapauksessa menossa.

.kati

Kulkukatti kirjoitti...

Eipä kestä :)

Ihanaa ja antoisaa reissua teille! Olisi kiva kuulla myöhemmin, miten matka meni ja ehdittekö Ezeen.

Anonyymi kirjoitti...

Kivaa luettavaa oli ja hienoja kuvia, joista sain inspiraatiota omaankin matkaan.

Ps. Autotietämyksesi on vain pahasti retuperällä, sentään mustan auton kohdalla merkki meni oikein ;D

Kulkukatti kirjoitti...

Kiitos anonyymille kommentista, mukavaa, että jutusta oli hyötyä.

Kappas vaan, ei ne kaikki Ferrareita lienekään. Ylin tulipunainen kyllä taitaa olla, mutta se viininpunainen on joku muu. Jos tiedät merkin, niin otan tiedon ilolla vastaan. :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...