maanantai 2. toukokuuta 2011

Tampereen Vappuhulinat ja teekkarikaste

Hauskaa Vappua!
Happy May Day!


Tämänkertainen Suomi-keikkani osui oikeastaan vahingossa Vapun aikaan. Ihan kiva juttu, sillä en ole viettänyt Vappua Suomessa kolmeen vuoteen. Ja sitä aikaisemminkaan en ole oikeastaan tehnyt mitään ihmeempää sitten villeimmän baarivaiheen. Ei ole paljoa huvittanut lähteä ulos illalla, kun kaupunki on täynnä riekkuvia humalaisia ja lentäviä palloja ja pulloja. Niin, no sama juttuhan se on ihan päiväaikaan, heh.
Mutta nyt tulomatkalla sain hyvän kenraaliharjoituksen siellä lentokenttäbussissa kaljaäijien keskellä (Eksoottinen paluu Suomeen), joten ajattelin, että pitäähän sitä nyt kerran kymmenessä vuodessa lähteä Vappukemuihin ;)

Kutsuin ystäväni luokseni ja aloittelimme valmistautumisen iltaan. Yksi hyvä puoli reissugarderoobissa on: ei ole pahemmin varaa valita. Pitää laittaa päälle sitä mitä on mukaansa ottanut tai Tampereen kodin vaatekomerosta sattuu löytymään. Jaloissa uudet punaiset korkkarit ja päällä mustaa. Niinpä kotikissasta kehkeytyi varsin menevä katti ja ilta alkoi iloisesti.

Kuulumisten vaihtamiseen ja pälättämiseen meni sen verran aikaa, että kello oli yhtäkkiä yksitoista! Tuli kiire, ja sipsutimme pikapikaa bussille ja sieltä Tammerkosken rantaan.

Ystäväni kertoi, että Tampereelle on avattu uusia menomestoja. Niitähän piti päästä katsomaan. Suuntasimme ensimmäisenä Koskikeskukseen avattuun ravintolakompleksiin, siellä on k-20 Miami ja Skål sekä yläkerrassa k-24 Hullu Poro. Olin siinä aiemmin illan aikana höpissyt toisenkin ystävän kanssa puhelimessa ja hän suositteli tuota Skålia, käymisen arvoinen paikka.

Pihalla oli aika kreisi meininki, ellen sanoisi. Kaikensorttista jo muutenkin punoittavaa Vappunenää ja peruukkiviritelmää ja naamiaisasua oli liikkeellä. Sisällä oli aika nuorta porukkaa, etenkin Miamin puolella. Hullu Poro oli vähän pettymys, ei ihan omaan makuun sopiva. Ja yllättävän pienihän se oli.

Mutta ystäväni oli ollut oikeassa, Skål teki vaikutuksen, se oli erittäin tyylikäs ja elegantti. Ainoastaan harmillisen pieni. Kosken puolelle antava ikkunahuone oli tehty tunnelmalliseksi looshiksi, jossa dj soitti ja diskopallo kimallutti violetin valon kanssa seinille eteerisiä kuvioita. Tiskillä oli myynnissä myös pientä purtavaa, jotain salaattiannoksia siinä näytti olevan näin pikaisesti vilkaistuna. Skål on hyvä aloittelupaikka. Siitä voi sitten suunnata jonnekin yökerhoon.

Kypsyimme Koskikeskuksen mestojen menoon ja vaihdoimme Ilonaan. Se sijaitsee uudessa rakennuksessa ihan lähellä, liikennevalojen ja kadun toisella puolella. Ilonaan on k-24 ja se näkyi, mukavasti eri-ikäistä porukkaa. Tilat on jaoteltu teemaltaan erilaisiksi. On pubimaisempaa puolta, on chillausbaaria, iso yökerhoa ja jopa karaoke-huone! Heh, en voinut vastustaa kiusausta, joten täytyihän sitä tämänkin katin käydä naukaisemassa yhden kappaleen verran.

Karaoken ystäville varoituksen sana: laulujonoa oli kahden tunnin verran! No, oli tietenkin Vappu-lauantai, mutta kyllä siellä ruuhkaa on varmaan tavallisenakin lauantaina. Eli omaa vuoroa pitää kytätä. Kivalta karaokemännältä voi toki käydä kysymässä välillä missä oma lappu on menossa.

Ilona oli oikein mukava tuttavuus, sinne voi suunnata toistekin. Käyn yleensä vain Helsingissä viihteellä Suomen reissuillani, joten Tampereen iltamat ovat jääneet vieraammiksi viime vuosina, kun ei täällä ole oikein ollut itselleni mieleisiä paikkoja.

Sunnuntaina oli kaikenlaista ohjelmaa, mutta lauantain jälkilaiskana en jaksanut innostua kulkueista tai puheista. Satuin törmäämään perinteiseen Jeesuskulkueeseen matkalla äidille. Yllättävän paljon porukkaa. Vähän vieroksun tuollaisia uskonjulistamisia ja hehkutuksia, mutta eipä tuollaisesta harmiakaan ole.

Tampereen Jeesuskulkue lähdössä liikkeelle Aleksanterin kirkolta
Jesus parade starting from Alexander´s chuch near city center

Tampereen Keskustori edessä
Tampere main market place ahead

Kävin päiväkävelyllä äidin kanssa keskustassa. Täytyihän Vapputori nähdä.

Keskustori ja Vapputunnelmaa
Tampere central market place and May Day happening

Huojuvia vappupallotorneja ja uusimpia palloja ovat aina kiva katsoa, mutta eipä siellä sitten oikein muuta näkemistä ollut. En haluaisi mollata kotikylääni, mutta on pakko todeta, että aikamoisen värikimaran ja hökkelikylämäisen vaikutelman ne eriväriset ja erilaiset kojut antoivat Hämeenkadun paraatipaikalla. Halpa rihkamatori oli ensivaikutelma.

Tässä kuvassa näyttää ihan siistiltä, kun on yhdenmukaista:

Vapputori, taustalla Tampereen Raatihuone
May Day market, ahead you see the City Hall of Tampere

Vai ovatko ne Vapputorit kaikkialla samanlaisia? Yhdenmukaisuudella saisi varmasti tyylikkäämmän ja vähemmän rönsyilevän kokonaisuuden. Taidan tulla krantuksi näin vanhemmiten, kun ei vanha Vappumeininki meinaa enää kelvata...

Tammerkosken ranta ja teekkarikaste käynnissä
Tammerkoski rapids and technical students getting a wet dip

Siirryimme Tammerkosken partaalle katsomaan teekkarikastetta. Se on ehdoton lempparini Tampereen Vappuohjelmassa! Minusta on vaan niin hupaisaa katsella riekkuvia ja iloisia fukseja, jotka kastetaan julmasti kosken hyytävään veteen. Tampereen Teknillisen Korkeakoulun fukseista saadaan siten oikeita teekkareita. Eniten teekkareiden vappujulkaisua, Tamppia, myyneet killat pääsevät ensimmäisinä koskeen.

Noille nostokoneiden ohjaajille on varmaan vuoden hauskin työpäivä, kun saa siirtää mekkaloivia opiskelevia täynnä olevia koreja toinen toisensa perään koskeen. Tosin täytyy tuossa hommassa olla myös tarkkana, etteivät korit mene koskeen liian vauhdilla tai keikauta nuoria laidan yli.

Nostolaitteet hommissa lappaamassa fukseja koskeen
Big machines putting the baskets with students in to the rapids

Näin sitä mennään kosken kylmään syliin:

Teekkareiden kylmä kaste Tammerkoskeen
Cold bath into the Tammerkoski-rapids

Tuota koria muuten dipattiin varmaan viisitoista kertaa koskeen! Toivottavasti opiskelijaparat eivät olleet ihan hypotermiassa, heh. Taisivat tosin itse haluta koskeen uudelleen. Ehkä juhlajuoma turruttaa sen verran, ettei keväisen veden kylmyys kirpaise liikaa ;) Itse hytisin jo pelkästä ajatuksesta!

Onneksi tapahtumaa varten on pykätty sauna viereen. Kastetut pääsevät sinne suoraan lämmittelemään ja vaihtamaan kasto-T-paidan takaisin haalareihin.

Koreissa tuntui olevan hulvaton meininki, usealla oli samppanjaa mukana, jota sitten kuohuteltiin siellä sinne tänne ja varmaan vähän suuhunkin. Tässä ollaan ihan kosken kastamina:


Fukseista tuli teekkareita
Fresmen became real technology students via Teekkari-dip


Tampere on opiskelijoille ja haalarimenosta tykkääville ehdottomasti parempi Vappupaikka kuin Helsinki. Eihän siellä ole kuin Mantan lakitus, joka on ihan tylsä operaatio legendaariseen teekkarikasteeseen verrattuna!

Täälläkin pääsee Vappu-piknikille keskustassa, koskenranta on kaunis paikka nauttia Vappu-kuohari ja eväät. Tänä vuonna sattui vielä kirkas auringonpaiste – jota tosin muutamaan otteeseen taivasta sävytti pieni lumisade, kerrassaan kumma keli.

Vappupiknik Tammerkosken rannalla
May Day picnic in the shore of Tammerkoski-rapids


Vappuhulinoista selvittiin siis reippaasti. Tosin valvomisen ja kovan tanssimisen seurauksena oli jonkinasteista väsymystä ja koipien kolotusta.

Toivottavasti aurinko ei piilottele tälläkään viikolla itseään. Puissa on vielä pienoiset hiirenkorvat ja luonto on vielä paljas ja harmaa, kaipaisin kovasti vehreyttä tännekin. Italiassa oli suomalaisittain jo ihan kesä. Lämpöä ikävä!

Mutta enpä tässä nyt ala marmattamaan turhista, on se vaan niin hienoa olla taas kotikulmilla ja viettää aikaa vanhempien ja ystävien kanssa.



1st May (= Vappu) is a big party event in Finland. It´s a fest of workers but nowadays it´s more for students and young people. Especially at Tampere students of University of Technology (= teekkarit) steal the party. Before Vappu they make different kind of funny statements around the city, try to fool people and sell their Vappu-magazine "Tamppi". You can see teekkarit everywhere in their colourful jumpsuits. The colour of the outfit depends on the subject teekkari is studying.

Typically in Tampere Vappu-celebration there are happenings in the city center, like calm Jesus parade and workers´ parade and different political speeches.

But the most popular event is so called teekkari-kaste, teekkari-dip. Freshmen of Tampere University of Technology become real students via cold dip to the Tammerkoski rapids! See the photos above :) Lots of shouting, screaming and opening champagne bottles. It´s funny!

At Vappu time Finns eat munkki (kind of a sugar covered donut) and tippaleipä (weird cookie that looks like brain!) and drink sima (sweet lemonade with raisins). We have lots of balloons and streamers, funny masks and outfits.

People go out to have picnics in the parks, at Tampere Tammerkoski rapids area is very popular for that. The ones who have passed high school are wearing their "ylioppilaslakki", white hat with black strap. Teekkari´s hat is almost similar but with a long tail and bobble in the end.

Most of the years Vappu-weather is not so sunny but party feeling and good outfit keeps people warm. People drink a lot so there is lot of noise in the city center - Vappu is the time when normally guiet Finns get really loud ;) This year we got good weather and sunshine as you can see from the photos.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...