torstai 26. toukokuuta 2011

Aurinkoisia kyliä Pohjois-Italian Pikku-Toskanasta

Tässä seuraa jatkoa viimeiseen matkakirjeeseen.
Viime viikonlopun aikana ehdimme huristella useammassa paikassa, autolla kun on niin mukavan lyhyet välimatkat mielenkiintoisesta kohteesta toiseen.
Oli kivaa tarjota äidille pikakatsaus Pohjois-Italian pikkukyliin. Hän on matkustellut Italiassa joskus nuorempana, mutta siitä on jo niin kauan aikaa, että nyt oli hyvä päivittää Italian matkatunnelmia ja päästä kurkkimaan uusia kohteita.
Jo autoreissu itsessään on elämys: kattona sininen taivas ja siellä täällä laiskasti seikkailevat pumpulipilvet, silmänkantamattomiin jatkuvat vehreät viinitarhat ja tienpientareita piristävät tulipunaiset unikot.
Matkalla Baroloon suuntasimme ensin Cherascoon. Se on kukkulalla sijaitseva kylä, jonka keskusta on pieni, mutta pittoreski. Siellä sijaitsee myös luostari ja sen yhteydessä tyylikäs vanha kirkko. Tässä pari kuvaa keskustan alueelta.


Cherascon aukio
Piazza in Cherasco



Arkadikaarien käytävä Cherascossa
Archade street in Cherasco



Kiertäessämme maaseudun kyliä näimme myös mitä upeimpia asumuksia. Katsokaapa vaikka näitä kahta, kyllä kelpaa asua tuollaisessa lukaalissa. Maisemana viinitarhat, ovenpielessä palmu tai ruusuja, ah ihanuutta!


Hulppea pytinki Pikku-Toskanan viinitarha-alueella
Gorgeous house in little-Tuscany´s vineyard area



Miksei mulloo omaa palmua...
Why I don´t have my own palm-tree too...



Tykästyin tuossa hiljan La Mora -punaviiniin. Suomalainen muistaa nimen helposti tutusta puukosta :) Maku on mieleeni tarpeeksi kevyt, mutta maukas, eikä se ole hapanta. Nyt pääsin käymään kylässä, mistä tämä viini on kotoisin.

La Moran pikkuinen keskusta on ylhäällä, sinne noustaan jyrkkää katua pitkin.


La Moran keskusaukio kylän korkeimmalla paikalla
Central piazza in La Mora, the highest place in this village



La Moran jyrkkä pääkatu
Steep main street of La Mora



Pointsit muuten niille pyöräilijöille, jotka punnersivat tuona lauantaina ensin pääteiltä La Moraan ja aina kylän huipulle asti lähemmäs +30 asteen helteessä. Kyllä siinä pohkeet varmasti paukkuivat! Meikäläinen suli kuumuuteen jo ihan ilman urheilua. Pelkästään ylämäkipyöräilyn ja niiden ponnistuksista punaisten naamojen katsominen uuvutti…

La Moran aukiolta avautuu aivan uskomattoman upea näköala maaseudulle. Katselimme vaikka kuinka kauan tuota näkyä. Viinitarhat levittyvät joka suuntaan, kauempana kukkuloilla siinsivät naapurikylien kirkontornit. Kerrassaan levollinen tunnelma. Mitä nyt vieressä pölöttänyt saksalaisryhmä hieman häiritsi seesteistä olotilaa, heh.



Idyllinen maisema La Moran aukiolta
Idyllic scenery from La Mora piazza



La Moran maisema ja kepeitä pilvenvarjoja viinitarhojen päällä
Scenery and light shadows of some wondering cloudes over the vineyards



Pääskyset huutelivat toisilleen ja tekivät ilmassa lennokkaita kaarroksia, aurinko häikäisi ja ilma hönki sellaista kesäistä kuumuutta, että alkoi tehdä mieli jäätelöä.

Alempaa löytyi jäätelöpuoti, jossa oli vallan herttainen vanha rouva palvelemassa. Kauppa on ilmeisesti perheyritys, aikuinen poika oli apuna hääräämässä. Jäätelö oli kirjaimellisesti suussa sulavaa, ei mitään tehdasvalmistetta esanssia, vaan aitoa makua. Valitsin kerma- ja appelsiinisuklaajäätelön. Tuo jälkimmäinen oli muuten älyttömän hyvää, maiskis!

Kävelimme jäätelöiden kanssa sivukujia ja ihastelimme suloisia ruusuja ja La Moran pieniä taloja.


Ruusupuu talon kupeessa
Red rose tree



Seuraava kohteemme oli Grinzane Cavour. Olen käynyt siellä kerran aiemmin. Kylä on nätti, mutta kovin pieni. Kukkulan laella pönöttävä linna on komea ja alempana sijaitseva pieni barokkikirkko on dekoreerattu kauniisti.



Grinzane Cavour ja hieno linna kukkulan laella
Grinzane Cavour and its´ beautiful castle on top of the hill



Iltapäivän valo siivilöityi kultaisena ikkunamaalausten läpi Grinzane Cavourin pieneen kirkkoon
Afternoon light give golden colours through the glass windows of the church


Sain uuden ystävän Grinzane Cavourissa. Sillä välin, kun ranskalainen Kolli syynäsi linnan viinikaupan tarjontaa, minä ja äiti paijasimme maailman sööteintä kisulia maisemapaikalla. Se tuli kuin vanha tuttu meidän luoksemme ja osoittautui vallan hurmaavaksi tuttavuudeksi. Kissa kiehnäsi, kehräsi ja leikki kanssamme, sitten pyöri maassa, minkä jälkeen fiksuna otuksena hieroi turkkinsa roskat meidän housunlahkeisiin.



Kisu leikkii
Cat is playing



Uusi ystäväni :)
My new friend



Olisin ottanut kissakamun mieluusti omakseni, ajatuksissani jo leikillisesti sovittelin sitä mukanani olleeseen isoon käsilaukkuun. Mutta eihän sellaista kamaluutta voisi karvakaverin omistajalle tehdä! Ja onhan ulos tottuneella elikolla toki kissamaisemmat päivät viinitarhojen kupeessa kuin Torinon hikisessä keskustassa.



Maisema Grinzane Cavourista viiniviljelmille
Scenery to the vineyards from Grinzane Cavour


Kuten Barolon jutussa jo kerroin, emme valitettavasti päässeet illastamaan viinitarharavintolaan. Kollini tiesi toisen erinomaisen ja viihtyisän paikan, joten suuntasimme sinne.

Castiglione Falletto sijaitsee niin ikään kukkulalla. Näkymä on komea sekä kylään että kylästä.


Castiglione Falletto



Kivimuuri ja upea maisema illan valossa
Stone wall and gorgeous scenery in early evening´s light



Kirkko kylän huipulla
The church top of the village



Menimme syömään Le Torri –nimisen hotellin ravintolaan. Hotelli on muuten todella nätti ja erityinen, se on tehty vanhaan luostariin. Ihan budjettimatkaajan kukkarolle se ei neljän tähden paikkana ole, mutta suosittelen hotellia kaikille romanttista ja idyllistä lomaa kaipaaville reissaajille. Castiglione Falletto on Pikku-Toskanan viinialueen sydämessä, ja hotellin maisemat ovat sykähdyttävät.

Tässäpä linkit tutustumista varten:

Hotel Le Torri ja hotellin ravintola


Kurkistus Le Torrin ikkunasta
A peak from the restaurant window



Palvelu oli erinomaista ja ystävällistä, muut paitsi vanha rouva puhuivat hyvin englantia. Ja se tärkein eli ruoka oli herkullista. Tilasimme menut, ja annokset olivat täyttäviä. Hintaa tuli viinipulloineen kolmelle syöjälle 122 euroa.


Ravintola Le Torrin viihtyisä sali
Restaurant Le Torri and its´ cozy eating room



Tuo ravintolan mamma oli muuten mielettömän ystävällinen! Olimme kertoneet jossakin vaiheessa, että äiti ja minä tulemme Suomesta ja että äiti joutuu valitettavasti lähtemään seuraavana päivänä takaisin. Ruokailun jälkeen rouva halusi näyttää meille ravintolan terassin ja sieltä avautuvan öisen maiseman, koska emme olleet saaneet pöytää terassilta ja kun äitini asuu niin kaukana. Hän vielä kätteli meidät hyvästeiksi.

Näihin herkkuhetkiin on hyvä päättää tämänkertainen matka-annos. Tässä kuvat omasta alkuruuasta ja jälkkäristä:



Paistettuja vihanneksia ja tuoretta, uunissa pikaisesti käytettyä vuohenjuustoa
Fried vegetables and fresh goat cheeze



Tämä iloisesti hymyilevä veikkonen on Limoncello-liköörikylvyn saanut baba-leivos
This funny fellow has had a bath in Limoncello lemon ligour


Last Saturday we visited many little villages in North-Italian so called Little-Tuscany. Weather was fabulous and trip itself was charming when watching kilometers vast vineyard area, blue sky and happy poppies on the street sides – not to forget gorgeous villas on the hillsides.

I have very happy to share this trip with my mom! She has traveled long time ago in Italy when she was young, so it was about the time to get new memories and see this area well.

Our trip contained Cherasco, La Mora, Barolo (more in my last blog entry), Grinzane Cavour and Castiglione Falletto.

More above you can find two links to Castiglione Falletto: Hotel Le Torri and its restaurant. Le Torri is picturesque four star hotel – built to an old monastery. Restaurant´s food was excellent and service too. They speak English well.

I recommend Le Torri to everyone who wishes to be in the heart of North-Italian Little Tuscany, eat well and enjoy of idyllic and serene holiday as romantic experience. And big city Turin is near - if needed some city action and shopping, only one hour via highway.

Restaurant´s mamma was so lovely old lady! She wanted to show us the terrace because we couldn´t have table there and she heard that my mom has to leave on the very next day back to Finland. She said that my mom needs to experience their lovely terrace and night view to have good memories from he place. How adorable!

6 kommenttia:

Atte Suomalainen kirjoitti...

Kun joskus maailma tuntuu mälsältä paikalta, tähän on hyvä palata.

Kulkukatti kirjoitti...

:) Aivan! Kyllä mieli ja sielu lepää tällaisissa maisemissa.

Anonyymi kirjoitti...

Olipa ihania kuvia! Minulla on itseasiassa ensi vuonna suunnitelmissa suunnata pohjois-Italiaan, akselille Treviso-Venezia. Tähän mennessä minun pohjoisin kohteeni Italiassa on ollut Vicenza. Ensi vuonna olisi tarkoitus tulla karnevaalien aikoihin. Venezia on tuhottoman kallis, varsinkin karnevalien aikaan, joten ajattelin ottaa hotellin Trevisosta. Samalla voisin tavata erästä siellä asuvaa ystävääni. Tosin en ole vielä hyväksyttänyt tätä majoitussuunnitelmaa matkakaveriltani. Mukaan on tulossa myös eräs Ranskassa asuva italialainen ystäväni. Hän on alunperin kotoisin pohjois-Italiasta, tarkkaa paikkaa en nyt muista. Mutta eiköhän me majoituksesta yhteisymmärrykseen päästä:-) Ja eihän sitä tarvitse koko aikaa edes samassa hotellissa majaillakaan:-)

Kulkukatti kirjoitti...

Tervetuloa Pohjois-Italiaan! Täällä on valtavasti kivoja kohteita ja upeita maisemia. Matkasuunnitelma kuulostaa hyvältä :)

Ollaan oltu Venetsiassa karnevaalien aikaan, ne puvut ja maskit joka puolella ovat sanoinkuvaamattomia. Ei haitannut, vaikka räntää tuli silmille, oli sen arvoista! Mutta lämmintä pitää ottaa mukaan.

En tiedä minkälaista matkabudjettia olet suunnitellut, mutta olemme itse olleet erittäin tyytyväisiä "vaki"hotelliimme ca´ San Marcuolaan. Todella kaunis, alkuperäinen kapea venetsialaistalo, antiikkinen sisustus, tilavat huoneet, hyvä ja iso aamiainen. Vaporetto-pysäkki on ihan kulman takana! Suosittelen.

Elokuussa näyttää olevan yöhinta kahden hengen huoneelle 100e (110e kanaalinäkymällä). Muistaakseni karnevaalienkaan aikaan ei ollut hirmu kallis. Kannattaa tsekata ehdottomasti! Säästäähän siinä sitten matkoissa ja ajassa, kun saa olla kaupungin sisällä.

http://www.casanmarcuola.com/

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos vinkeistä! Mulle on myös jäänyt karnevaaleista mieleen räntäsade:-) Mulla oli vielä talvitakki, joka imi kosteutta, kuin pesusieni:-) Eli ensi kerralla paremmilla varusteilla. Tuosta sinun jälkiruokakuvasta tuli mieleen eräs hauska tapahtuma Viterbossa. Oli ystävänpäivä ja olimme ravintolassa syömässä. Jälkkäriksi tilasimme jäätelöä. Herra,joka meille tarjoili( oli myös paikan omistaja) tuumasi" voi kuulkaa, minulla jo jotain paljon parempaa" ja hävisi saman tien. Jäimme odottamaan vähän hölmistyneinä, mitä mahdollisesti saamme. Pian eteemme ilmestyi sydämen muotoiset leivokset, ystävänpäivä kun oli. Setä ei vaan missään vaiheeessa kysynyt, haluammeko kenties vaihtaa jädetilauksemme näihin leivoksiin:-)

Kulkukatti kirjoitti...

Pirpana: mulla oli kanssa villakangastakki, joka päästi kaiken sen kostean kylmyyden hytiseviin luihin asti!

Hassu tuo teidän leivoskeissi. Herra oli luova ;) ja ilmeisen varma leivostensa herkullisuudesta, hih.

Minulla on Venetsiasta myös jäätelömuisto. Tilasimme ravintolassa sitä jälkkäriksi ja muuten menu oli herkullinen, mutta se jätski oli ihan kamalaa! Semmoinen tehdasvalmisteinen iso pallukka, joka oli niin maan perusteellisessa syväjäässä, että jouduin hakkaamaan sitä lusikalla kauan ennen kuin saan ensimmäistäkään suullista.

Täällä on yleensä jäätelökioskeissa paljon paremmat jätskit kuin ravintoloissa, olen havainnut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...