perjantai 28. lokakuuta 2011

Vatikaanin Pietarinkirkko

Syksyn harmaus saa sen verran apeaksi, että nyt täytyy tehdä virtuaalimatka kesäiseen Vatikaaniin. En ole kirjoittanut vielä mitään Vatikaanin reissusta, vaikka olin siellä viimeisen Rooman matkan yhteydessä. Juttua ja kuvia piisaa, joten tässä ensimmäinen kolmesta matkakirjeestä.

Tervetuloa Vatikaaniin!


Vatikaanin vartijat
Guards in Vatican

Olen käynyt kerran aiemmin Vatikaanissa ensimmäisellä Rooman reissullani keväällä 2007. Kokemuksesta tiesin, että tulossa on valtavasti kävelyä ja katsomista, joten varasin mukavan repun selkään pikkunaposteltavineen.

Vaatteiksi valitsin kävelylenkkarit, kaprihousut ja kevyen silkkihuivin hartioille: huomioi, ettet todellakaan pääse sisälle kirkkoon, jos sinulla on sortsit tai polvipituinen hame, hiaton paita tai toppi! Tarkistuspiste on ennen sisäänkäyntiä, jossa katsotaan asut ja tarvittaessa käännytetään epäsopivasti pukeutuneet, ihan sama kuinka kauan olet jonottanut. Muistan, kun viimeksi jotkut rouvat väänsivät ihan itkua, mutta ei auttanut.

Et saa myöskään viedä nesteitä sisälle. Toinen tarkistuspiste on kuin lentokentillä liukuhihnoineen ja metallinpaljastimineen ja juomapullot pitää jättää siihen.


Kulkukatti Vatikaanissa patsastelemassa Pietarinkirkon edessä
TravelCat hanging around in Vatican, in front of St. Peter´s Basilica


Pietarinkirkko on huikean kaunis ja valtavan kokoinen; suurin uskonnollinen rakennus maailmassa. Kirkko on vierailun arvoinen jokaiselle jo ihan kulttuuri- ja taidehistoriallisista syistä, vaikkei uskonnollinen olisikaan. Tämä on koko kristillisen maailman tärkein rakennus. Koristelu on yhtä marmorin, värien ja koukerokoristeiden riemujuhlaa. Kirkko on pääosin 1600-luvulta, joten taidehistoriallisesti se edustaa barokin aikakautta.

Pietarinkirkko sisältä, Vatikaani
St. Peter´s Basilica´s interieur, Vatican


Rakentaminen oli monivaiheinen prosessi: se alkoi jo 1500-luvulla arkkitehti Bramanten ohjauksessa ja jatkui Rafaellon kädentyönä ja Bramanten kuoleman jälkeen Michelangelon upeana taidonnäytteenä, tärkeimpänä saavutuksena suuri kupoli.

Tunnetuin veistos on heti oikealle sisällä, Michelangelon Pietà. Sen edessä on aina liuta ihmisiä kuvaamassa tätä eteerisen sykähdyttävää kuvausta Neitsyt Mariasta kuollut Jeesus sylissään.


Michelangelo, Pietà

Kohtaus on ristiinnaulitsemisen jälkeen, jolloin Maria oli iältään tietenkin vanhempi, mutta Michelangelo on halunnut säilyttää Marian ikuisen nuoruuden ja kauneuden: kuin hetkeltä, jolloin hän katsoi lasta sylissään ensimmäisen kerran. Veistosta voi tulkita monella tapaa, mieleen tulee myös, olisiko se jonkinlainen symboli samalla uuden syntymästä; koko kristillisen yhteisön syntymästä Jeesuksen kuoleman kautta.

Interiöörin tärkein suunnittelija oli Bramante, jonka kädenjälkiä on muun muassa sisätilaa hallitseva baldakiini eli alttarikatos. Veistoksen suuruuden tajuaa vasta vieressä seistessä, kirkon ja koristeluiden mittasuhteet ovat valtavat. Takaa hohtaa kuin taivaallinen valo soikeasta ikkunasta. Näin komeana baldakiini kohoaa:





Pietarinkirkossa harhailu on elämys. Suuri tila kätkee kulmauksiinsa mitä hienoimpia taideteoksia ja yksityiskohtia. Kannattaa hiljentyä ja tutkia rauhassa mitä ympäriltä löytyy.


Pietarinkirkkoa sisältä
St. Peter´s Basilica interieur


Pikku-enkelit
Little angels


Aiheesta enemmän kiinnostuneille vielä linkki Vatikaanin virallisille sivuille. Kirkosta pääset muuten myös kupoliin, siitä kerron seuraavassa kirjeessä!

Oma lukunsa Vatikaanissa on Sveitsiläiskaarti. Se piti aikoinaan huolen Euroopan hovien turvallisuudesta, ja sotilaat tunnettiin luotettavuudesta ja osaamisesta. Nykyään ainoa olemassaoleva Sveitsiläiskaarti sijaitsee Vatikaanissa. Nämä Vatikaanin valtion ja Paavin henkilökohtaisesta turvallisuudesta vastaavat sotilaat päivystävät kellon ympäri vartiopaikoillaan Vatikaanin kulmilla. Tämän linkin takana infoa lisää.


Sveitsiläisvartijat työssään
Swiss Guard at work


Koristeellisten, tunnusomaisten vaatteiden on kerrottu olevan Michelangelon käsialaa, mutta tosiasiassa Rafaello vaikutti enemmän niiden syntyyn maalaustaiteensa kautta. Värit ovat Medici-suvun: punaista, sinistä ja keltaista. Uniformuista lisää täällä.

Minulla kävi muikea säkä poistuessani kirkosta, sillä edustalla oli juuri tapahtumassa vahdinvaihto, jota sitähän piti uteliaan Kulkukatin jäädä toki seuraamaan. Huomatkaa nuo veikeät ja koristeelliset pistokeihäät.

Mietin, että on tuokin työ. Omat hermot eivät millään riittäisi seisomaan tuntitolkulla paikoillaan yhdessä pisteessä. Johan siinä tulisi kramppi koipiin... Mutta arvostan todella näiden nuorten miesten sisukkuutta, eikä tähän hommaan pääse kuka tahansa, vain parhaista parhaat.


Sveitsiläiskaartin vahdinvaihto
Swiss soldiers changing the guard


I notice I have not send yet any letters from Vatican although I visited there during my last Rome trip. So the next three letters will be from Vatican. Nice sunny and warm memories in the middle of the grey autumn. :)

St. Peter´s Basilica is magnificient church to experience. If you travel to Rome, you must take a visit also to Vatican, religious or not! St Peter´s is the biggest religious building in the world and there is the Papal Seat. Architecture and interieur decoration is unbelievably beautiful.

Remember to have over-knee dress or pants and a proper shirt or a scarf covering your shoulders! There is the checking point where they turn you back if you are not decently dressed. No matter where do you come from or how long have you queued.

The next checking point is like at the airports and you can not take liquids inside.

You really notice church´s size only when standing inside. In front there is Bramante´s famous baldachin. Church hides many lovely details and florishing Barock decorations.

One of the touching art works inside is Michelangelo´s Pietà, where Virgin Mary is eternally young and beautiful, like in the moment when she was watching baby Jesus for the first time in her arms. Now she is crying for the sorrow of a mother who has lost her child. But at the same time the moment is the beginning of the Christian salvation.

I was lucky when getting out, famous Swiss soldiers were just changing guard outside. Outfit is very colorful and original in its´ design - painter Rafaello has influenced a lot to it via his paintings. Colors come from Medici family. Here two links about Swiss Guard and their uniform for those ones interested.

You can visit also cupola from the church, about that in my next travel letter!

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...