maanantai 24. lokakuuta 2011

Oodi syksylle

Torinoon on tullut syys: taivas on alakuloisen harmaa ja asteita ulkona +14. Tosin tuo lämpötila tuntuu ilmankosteudesta johtuen kylmemmältä. Patterit ovat viimein alkaneet lämmittää. Jo tässä on kuunneltu lämmityslaitteiden kolinaa ja napsahtelua useampi päivä ja yö... Onneksi tässä meidän toisessa Torinon ajan asunnossa on parempi eristys: ikkunat ja ovet on uusittu eikä tuuli pääse puhaltamaan raoista, kuten kävi meidän vanhassa asunnossa.

Keskustan kävely paljasti, että jouluvalot ovat jo saapuneet katukuvaan. Tosin valot eivät ole vielä päällä, niitä odotellessa...

Syksyn apeus korostuu keskustassa: taivaan harmaus sävyttää koko elämää, kun ei ole kasvillisuutta pehmentämässä asfaltin ja betonin kovuutta. Ja vaikka joen vierusta on puistoa, puut eivät loista syksyn sävyissä. Eteläisemmässä Euroopassa osa puista toki vaihtaa väriä, mutta enemmän ruskeaan tai kupariin. Sama on myös Ranskan Alpeilla, Megèvessä, vaikka luulisi siellä olevan samanmoista puustoa kuin Suomessa.

Pikkuinen ikävä puraisee, kun muistan Tampereen kauniita värejä. Ne ovat tainneet tosin jo lakastua.


Pyhäjärvi nähtynä Pyynikin näköalapaikalta
Pyhäjärvi-lake from the sightseeing place in Pyynikki-forest


Pyynikin metsässä puut leiskuivat mitä ihaninta keltaista ja otin muutamia pirteitä otoksia viikko sitten. Pakko laittaa ne tänne ilostuttamaan! Kirkuvankeltainen luo mahtavan kontrastin taivaan kylmänkuulaalle sinisyydelle.


Kauniin keltaiset puut
Beautiful yellow trees


Pyynikki on tuttu paikka: siellä on tullut samoiltua, hiidettyä, suunnistettua ja lenkkeiltyä pikkutytöstä asti. Puhumattakaan herkkumunkkihetkistä näkötornin kahviossa.


Polku nousee ylemmälle näköalapaikalle Pyynikillä
Path goes to upper sightseeing place in Pyynikki

Viime reissulla tuli lenkkeiltyä taas monta kertaa Pyynikkiä ympäri. Näköalapaikalta avautuu mitä upein maisema Pyhäjärvelle. Siellä ihmettelisi elämää vaikka kuinka kauan, näkymä rauhoittaa mieltä ja asettaa asiat ja oman olemassaolon oikeaan kontekstiin.

Järvi on hallittava kokonaisuus, se luo turvallisuuden tunteen toisin kuin meren käsittämätön laajuus. Ylhäältä katsottuna järvi sulautuu ihmisen mittasuhteisiin ja veden pinnalla tyynesti kelluvat saaret täplittävät hauskasti maisemaa. Näkymässä yhdistyy syvällisyys ja kepeys.


Viikinsaari nähtynä keltaisten lehtien takaa
Viikinsaari-island seen from behind yellow leaves


Syksyn kauneus sykähdyttää kulkijan sydäntä: luonto juhlistaa viimeisen kerran elämisen iloa ennen kuin se vaipuu pitkään lepoon ja ajasta toiseen. Syksy on kesän kuolema ja siinä elää talven odotus, tieto kaiken kuihtumisesta ja pitkistä pimeän kuukausista, joiden takainen kevät tuntuu vielä kaukaiselta haaveelta.

Syksyssä on jotakin hyvin lohdullista: saa kääriytyä lämpimään vilttiin ja nautiskella verkkaisesta olosta villasukat jalassa. Aina ei tarvitse eikä pidä puhkua ja säntäillä, välillä on tarve pysähtyä, olla läsnä tässä hetkessä ja tiedostaa oma pienuutensa osana luonnon kiertokulkua.

Tässä viimeisinä kuvina vielä lenkkipolun oma lempikohta. Kuinka ihanaa onkaan juosta raikkaassa syysilmassa luonnon keskellä, keltaisten puiden vain vilkkuessa ohi ja järven siintäessä levollisena vasemmalla!


Kulkukatin lempikohta Pyynikin lenkkireitillä
TravelCat´s favorite spot in the jogging route at Pyynikki

It´s autumn in Turin: +14c and grey sky. Autumn in South Europe is different than in Finland: in Finland the colors are really strong and beautiful. Lapland is famous for its´ "ruska" period in autumn when tunturi-hills are flaming with red colors.

Also in southern Finland you can experience beautiful colors. Pyynikki-forest is close to the city center and there you can experience nature in its´ best. Bright yellow trees cheer up autumn feelings and admiring Pyhäjärvi-lake is really meditative. When the sky is fresh and cool blue, yellow leaves give a lovely contrast.

I ran again many times in Pyynikki-forest. I love the most the spot where you can see the lake. It´s a pleasure to run in the middle of the nature, feeling the change of the season with its´ brightest colors. At the same time it gives melancholy: autumn means giving up the summer, preparing for the cold winter and realizing that another year is running to its´ end.


Syksyn kalpea aurinko Pyynikin metsässä
Pale sun in autumn afternoon in Pyynikki forest

2 kommenttia:

Simpukka kirjoitti...

Kauniita syysväreissään ovat Pyynikin lenkkimaisemasi.
Minäkin olen enemmän järvi-, kuin meri-ihminen.

Kulkukatti kirjoitti...

Kiitos Simpukka! Meri on upea, mutta sen avaruus on aika pelottava ja hallitsematon. Järven kanssa pieni ihminen on paremmin yhtä.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...