perjantai 7. lokakuuta 2011

Syysvärejä Tampereen kulmilta

Istuksin tällä kertaa junassa matkalla Helsinkiin ystäviä tapaamaan! Ja vihdoin pääsin nettiinkin. On hieman harmittanut kotosalla, kun nettiyhteys ei ole pelannut, kuten aiemmin. Mutta onhan täällä toki nyt muutakin tekemistä kuin istua koneen ääressä, heh. Tähän kirjoittamiseen jää vaan koukkuun enkä haluaisi jättää kovin pitkiä pausseja bloggailuun.

Olen viettänyt paljon aikaa vanhempien kanssa ja käynyt Pispalassa lapsuudenmaisemia ihastelemassa. Tässä pari kaunista otosta. Ensimmäisenä näkymä Pyhäjärvelle. Tämä on sieluni maisema, koska koko lapsuuteni olen tätä näkymää katsellut.


Pyhäjärvi, Pispala
Pyhäjärvi-lake, Pispala. Autumn in Tampere

Tässä yksi Pispalan lukuisista mäistä ja portaista. Kympin päätepysäkiltä alas Lauri Viidan museon suuntaan.


Portaat ja syksyn lehtiä Pispalassa
Stairs and autumn leaves at Pispala


Täällä on aivan ihastuttavat syysvärit! Tällä hetkellä paistelee aurinko ja nuo junan ikkunan takana vilahtelevat puut oikein hehkuvat keltaisena.

Helsingissä menen katsomaan ensimmäiseksi Tennispalatsiin Akseli Gallen-Kallelan näyttelyn, se kiinnostaa kovasti ja on minulle kovin tuttu aihe. Mielenkiintoista nähdä, miten näyttely on toteutettu kahden eri kansainvälisen kuraattorin voimin. Näkökulma on varmasti erilainen kuin supisuomalaisen kuraattorin. Tätä klikkaamalla pääsee tutustumaan enemmän. Näyttelyhän jatkaa ensi vuoden puolella Musée d´Orsayhin Pariisiin ja sitten Düsseldorfiin.

Akseli Gallen-Kallelan aika ja aikalaisten tuotokset kiinnostavat, koska siihen aikaan luotiin Suomen kulttuuria kirjailijoiden, runoilijoiden, taiteilijoiden ja säveltäjien voimin Sitä ennen suomalaista kulttuuria ei oikeastaan tiedostettu; mitä se on ja miten se ilmenee. Gallen-Kallela antoi kasvot esimerkiksi Kalevalalle ja juuri hänen aiheitaan pidetään niin sanottuina oikeina Kalevala-maalauksina.

Mutta mennäänpä vielä pari päivää taaksepäin ja Kangasalan kulmille. Olin siellä rakkaan ystäväni luona visiitillä ja ulkoilimme kummipojan kanssa. Paikka on todella keskellä maaseutua: ympärillä peltoa ja vanhoja maataloja, romanttista!


Vanhaa muuria ja keltaisia lehtiä
Old stone wall and yellow leaves

Kylän muodostaa hiekkatie ja sen varrella olevat talot. Viehättävänä yksityiskohtana vaikkapa tämä ikivanha maitolaituri:

Vanha maitolaituri
Old cabin for milk

Mentiin naapuriin katsomaan lampaita. Kummipoika oli ihan innoissaan, vähäisellä sanavarastolla onnistuu jo hienosti "lampaita kattoon, lampaita kattoon!". Otettiin hapankorppuja mukaan lampaiden rouskutettavaksi, tosin kummipoika nakersi itsekin eväistä :)

Pikkupoju ei pelkää lampaita yhtään. Nuo isot villakerät juoksivat meidän luokse heti, kun tulimme aidan viereen. Tiesivät jo, että on jotain syömistä tiedossa. Kummipoika syötti rohkeasti lampaita ja kaikki saivat oman hapankorpun.

Lampaat juoksevat meidän luo
Sheep running towards us

Lampaat olisivat syöneet enemmäkin, mutta jäivät sentään vähäksi aikaa rapsuteltaviksi. Ovat varsin söpöjä otuksia!

Lampaille hapankorppua
Bread for the sheep

Tässä meinataan antaa pusua kesyimmälle villaturkille. On tuo vaan hellyttävä syysmies tuo minun kummipoika! Kamalaa aina olla pitkiä aikoja pois, kun poju ehtii hujahtaa sillä välin. Mutta yhtä lailla me leikittiin ja riekuttiin nyt yhdessä, ihan kuin taukoa ei olisi ollutkaan :)


Pusu lampaalle!
Kiss for the sheep

Meillä oli kiva kävelyretki maaseudun rauhassa. Puhdasta ilmaa on mahtava hengittää ja maalla kuulee luonnon äänetkin eri tavalla kuin kaupungin kulmilla. Kun aurinko paistaa ja syysvärit loistavat ympärillä, mikäs sen kauniimpaa.

***

I´m in the train traveling to Helsinki to see my friends and one interesting exhibition: Akseli Gallen-Kallela paintings. He is regarded as Finland´s national artist. Finland´s moderdism was far away from the other movements in Europe but it was the time build up our cultur via music, poetry, literature and art: to tell what IS Finnish culture. We are such a young country and Gallen-Kallela became important by depicting real Finnish culture and people. Here the link.

Here are fabulous autumn colors! First photos are from Pispala, the area of Tampere where I grew up. Those landscapes are together the scerery of my soul.

Other photos are taken from near Kangasala. I visited my friend and saw my dear little god-son after a long while. He is such a funny and cute fellow!

We had a walk outside in the fresh air. The sun was shining nicely. The place is really in the middle of the Finnish countryside: fields and old farmhouses, one sandy road between. Some lovely details like the old milk cabin. We went to see the sheep. My god-son was delighted, he likes to feed some bread to these big furry sheep.

Enjoy of the beautiful autumn sceneries!

3 kommenttia:

Bambi kirjoitti...

:-)

Anonyymi kirjoitti...

Tykkään Tampereesta.Vietän siellä paljon aikaa Suomessa käydessä ja lapsena olin sukulaisten luona kesälomilla.Asuin jopa lähistöllä ennen Keski-Eurooppaan muuttoa.Kangasalalla on mielenkiintoinen hotelli,entinen urkutehdas,jonka keittiö on erinomainen.Ainakin silloin oli kun me sinne sattumalta "jouduimme",kun kaikki Tampereen hotellit oli täynnä.Jos joskus suunnittelen asuntoa Suomeen,voisi se olla juuri Tampereella.Sopivan iso/pieni kaupunki,vaihtelevaa kulttuuritarjontaa ja kohtalaisen hyvät yhteydet pitkin eteläistä Suomea ja ulkomaille.Näin olen tuumaillut paskeriville

Kulkukatti kirjoitti...

Paskeriville, hauska kuulla, että olet Tampereen ystäviä :)

Kaupunki on toden totta monipuolinen, mutta maanläheinen eikä liian suuri. Kulttuuritarjontaa on paljon. Ja nyt täällä on uudistuksia tulossa, kuten pikaraitiotie. Pirkkalasta pääsee nykyään lentämään todella moneen paikkaan.

Se Urkuhotelli oli tyylikäs - mutta valitettavasti se on lopetettu, ellen ihan väärin muista. Muuttavat huoneet asunnoiksi.

Kivaa syksyn jatkoa ja tervetuloa uudelleen Tampereelle :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...