maanantai 4. huhtikuuta 2011

Camogli - Ligurian helmi

Ehdotin Kollille lauantairetkeä Camogliin. Se on todella viehättävä, pieni kalastajakylä Välimeren rannalla. Olimme siellä viimeksi pari vuotta sitten, ja halusin palata tähän ihastuttavaan paikkaan. Minulla on Camoglista taulu tekeillä, joka on ollut kesken luvattoman kauan. Nyt on tuoreita muistoja ja mielikuvia eli hyvä syy maalata se valmiiksi!

Tässä matkan varrelta muutama maisemakuva. Lähestyessä Välimerta maasto muuttuu vuoristoisemmaksi ja tie sukeltaa monta kertaa tunneleihin. Päiväaikaan reitti on viihtyisä, kun saa ihailla ohi viliseviä pieniä kyliä, korkealle kohoilevia kukkuloita ja luonnonkukkia. Sitten yhtäkkiä edessä siintää Välimeri ja puusto vaihtuu palmuiksi, sypresseiksi ja päivänvarjomaisiksi männyiksi.

Näkymä tien varrelta matkalta Välimerelle
Hills seen from the car near Mediterranian

Sateenvarjomäntyjä ja palmuja plus ihana Välimeri!
Umbrella pines plus gorgeous Mediterranian!

On vasta huhtikuun alku, mutta Välimeren kylät ovat jo täynnä ylitsepursuavaa vehreyttä. On aloe vera –kaktuksia, hopeanhohtoisia oliivipuita, iki-ihania sitruuna-, appelsiini- mandariinipuita. En tiennyt, minne olisin silmäni suunnannut, kun joka puolelta soljui kaunista katseltavaa.

Camoglin kaupunki sijoittuu sekä kukkulalle että meren rantaan. Alas kiemurtelee kapea tie. Päästyämme alas jouduimme etsimään parkkipaikkaa yli puoli tuntia. Lopulta pysähdyimme kytikselle ja saimme kuin saimmekin paikan, kun joku lähti pois. Italian pienissä ja rantakaupungeissa on aina haaste löytää parkkipaikka.

Sää oli suomalaisittain kesäinen, auringossa oli hyvinkin +25 astetta ja olin tyytyväinen otettuani aurinkorasvan mukaan. Talven arkaa taikinaihoa ei parane käräyttää voimakkaassa kevätpaahteessa. Kivikkoisella rannalla oli paljon auringonpalvojia, joista osa kävi jopa meressä uimassa. Vesi taisi olla kyllä vielä aikamoisen kylmää!

Alla näkymä Camogliin. Maisema on kuin taideteos jo itsessään. Rakastan Välimeren väriä, joka vaihtelee turkoosin eri sävyissä. Voisin katsella sitä vaikka kuinka kauan. Veden alla kuultavien kivien päällä valonsäteissä leikittelevät aallot ovat kuin turkoosia marmeladia.

Camoglin ranta ja taustalla kirkko
Camogli beach and the church



Marmeladivesi
Marmalade-water

Valitsimme lounaspaikaksi saman osterian, missä olimme viime kerrallakin. Osteria Xodo on simppeli, mutta ruoka on hyvää. Rannan alkupäässä on turistityyppisiä ravintoloita, joita yritämme välttää. Kuvassa meidän paikkamme, merkkinä Bonnista hankkimani raikkaankukallinen pinkki rantakassi. Ihan noin rennosti en toki sitä tuolille jättänyt ruokailun ajaksi.

Italiassa pitää olla aina varuillaan varkaiden takia. Laitoin kassin hihnan tuolin jalan alta ja vielä pöytäliinaa päälle näkösuojaksi.

Osteria Xodo

Tältä näytti ruoka-annoksemme. Isot salaatit ja kaksi eri tavalla varioitua kala-annosta. Ranskalaisen Kollin kala oli säväytetty tomaattikastikkeella ja pienillä oliiveilla. Iski annoskateus, joten vaihdoimme annoksia ja pääsin dippaamaan vastaleivottua leipää herkulliseen tomaattisoosiin. Tilasimme kyytipojaksi Ligurian herkullista valkoviiniä.

Grillattua kalaa tomaatilla höystettynä ja iso salaatti
Grilled fish with tomatoes and big salad

Ohessa vielä osterian edessä avautuva maisema. Italian ihanuudet olivat tänä lauantaina kaikin puolin kohdallaan!

Näkymä ravintolan terassilta
Scenery from the restaurant terrace

Jälkiruuaksi kävin ostamassa tietenkin jäätelön läheisestä gelateriasta.

Keksi- ja kookosjäätelöä, nami, nami!
Cookies and coconut ice cream :-P

Camoglissa on paljon pieniä putiikkeja, joista voi hankkia erilaisia tuliaisia, tauluja, koriste-esineitä, koruja tai vaatteita. Jalkoja voi vilpuuttaa viereisessä meressä ja rauhaa rakastava voi istahtaa vaikka lukemaan hyvää kirjaa majakan kallioille.

Venesatamassa kulkija kohtaa pittoreskin ja omaleimaisen näkymän. Pienessä aurinkoisessa poukamassa on pääasiassa kalastajien veneitä, verkkoja kuivumassa ja erilaisia kalastamiseen liittyviä tykötarpeita.

Camoglin rauhallinen venesatama
Peaceful small boat harbour in Camogli


Venesatama verkkojen kehystämänä
Small harbour seen through fishing nets

Pidän Camoglin kaltaisista kohteista enemmän kuin rahalla pröystäilevistä turistipaikoista, jotka ovat olemassa vain viihdytykseen eikä niistä löydä mitään aitoa. Esimerkiksi Portofino on ihan kiva, mutta sieltä puuttuu juuri aitous ja alkuperäisyys, omaleimainen henki ja juuret. Camoglin tyyliset kylät ovat sen sijaan vielä täynnä alkuperäistä tunnelmaa ja siellä on oikeaa elämää, joka ei kulje pelkästään rikkaiden turistien ehdoilla.

Satamassa lokit kärkkyivät kaula pitkällä herkkuja veneistä. Ne tuntuivat ystävystyneen paikallisten kalastajien kanssa, katsokaapa vaikka tätä hupaisaa näkyä:

Kerjäävät kaverukset vapaamatkustajina
Free-riders pegging some snacks

Satamasta kävelimme ylös johtavia kujia ja portaita. Talot on maalattu eri väreillä, osa seinistä on koristeltu hienoilla maalauksilla ja oman elämänmakuisen säväyksensä antavat ikkunoista roikkuvat riemunkirjavat pyykit.

Roikkuvat pyykit ja Camoglin hilpeitä värejä
Hanging loundry and Camogli´s pretty colours


Kaivo Camoglin kujilta
Well from the small streets of Camogli

Meri kimalsi silmiä huikaisevasti ja katse kantoi Camoglin katoilta kauas merelle ja rantaviivaa pitkin. Lokit kaartoivat taivaan sineen ympyrää ja kirkuivat ruokaa, ikkunoista roikkuvat pyykit heiluivat iltapäivän raukeassa kuumuudessa ja lapset kirmasivat kujilla.


Maisema venesatamaan ylhäältä
Scenery from the hills to the boat harbour


Camoglin majakka
Camogli´s lighthouse


Teimme vielä ostokset, hankimme kaksi pulloa Ligurian valkoviiniä ja illalliseksi muutaman palan erilaisia suolaisia piiraita.

Illan lähestyminen ja valon vaihtuminen sinisiin sävyihin
Evening came and covered Camogli with blue shades

Ajelimme eteenpäin rannikkoa vieraillaksemme vielä yhdessä kylässä ennen pimeän tuloa. Iltapäivän aurinko heitti kultaista valoa kukkuloille. Tällaisia maisemia pääsimme ihastelemaan:

Sypressejä iltavalossa
Sypresses in the evening light



Vaaleanpunainen talo ja sitruunapuu
Pink house and lemon tree


Santa Margherita in Liguria



Santa Margherita in Liguria on enemmän turistimainen kaupunki palmukatveisine rantabulevardeineen ja rantaravintoloineen. Rannan parkissa näytti olevan komeita kaaroja, bongasin ainakin Ferrarin, Jaguaarin ja Maseratin, ja merellä kellui prameita paatteja.


Santa Margherita in Ligurian rantabulevardi
Sea side boulevard in Santa Margherita in Liguria

Illan sininen hetki
Evening´s blue moment



Santa Margheritassa on viehättävä shoppailukatu. Se on pikemminkin kuja. Kaupat ovat pieniä ja tarjontaa on Pradan kengistä kuivattuun kalaan ja alueen herkkuihin.


Kenkiä ja laukkuja
Shoes and bags



Kapakalaa ja juustoja
Dried fish and cheeze



Kimaltelevat kengät
bling-bling shoes

Täälläkin talojen seiniä on koristeltu tyylikkäin maalauksin. Mutta pitääkö pyykkien roikkua näinkin tyylikkään talon seinällä?


Upeasti koristeltu talo - ja tietenkin pyykit roikkumassa
Fabulous building - but ofcourse loundry hanging ;)

Ilta alkoi hämärtyä ja meillä oli kotiinpaluun aika. Loimme viimeiset haikeat katseet Välimerelle ja suuntasimme nokan kohti Torinoa. Auringon valo ja ihanat näkymät viipyvät ajatuksissamme kauan.


Santa Margherita in Ligurian rantaviiva yön saapuessa
The shore in Santa Margherita in Liguria by nigh-time


We had amazing day in Liguria, Camogli. It´s one of the prettiest places in Italian riviera. The village has still its uniqueness, it´s not only for the tourists but for ordinary life, fishing, small boutiques, children playing in the streets, seagulls stealing fish etc. Charming and so peaceful.

The sea glimmers next to the small lighthouse and the shore is like a painting with its colourful buildings and boats.

Last photos are taken a little bit further, Santa Margherita in Liguria. It´s more posh and expensive and not as beautiful as Camogli. But you can have good time and shopping. The sea deepens into blue shades when the evening arrives. Mediterranian is surely beautiful!

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...