keskiviikko 6. heinäkuuta 2011

Antiikkia, antiikkia! Kuuma turistikävely Roomassa

Tehdäänpä pieni kävelyretki Rooman keskustassa, ja tartutaan tarkemmin joihinkin antiikin nähtävyyksiin.

Konstantinuksen riemukaari hallussa
Arch of Constantinus

Rooman keskusta on helppo: kaikki päänähtävyydet ovat kävelymatkan päässä toisistaan. Muistan, kuinka ekan kerran seikkailin Roomassa toukokuussa 2007, ja kerrassaan pöllämystyin siitä antiikin ihmeiden määrästä! Tai tiesinhän sen toki, mutta sain jonkinlaisen historiaslaagin, kun joka paikassa nökötti joku kirjoista tai telkasta tuttu monumentti. Tunne oli aivan uskomaton.

Lähdin tuolloin ekana iltana kävelylle ja kappas vaan, vastaan tulivat Trajanuksen pylväs ja kauppahallit, tien päässä upea Colosseum iltavalaistuksessaan ja heti vieressä Konstantinuksen riemukaari. Huoh! Yöaika teki kokemuksesta vielä entistä käsittämättömämmän ja mysteerisemmän.

Nyt keskusta on jo tuttu, mutta jaksan edelleen hämmentyä kaikesta mahtavasta.

Ylempänä kuvaamani Konstantinuksen riemukaaren vierellä on Colosseum, joka on kaikille tuttu gladiaattoritaistelujen areena. Valitettavasti se on rupsahtanut vuosisatojen saatossa, kun kiveä on käytetty rakennusmateriaalina uudempiin taloihin.

On mieletöntä ajatella, kuinka antiikin aikana areenan alla kellareissa vuoroaan odottivat gladiaattoreina toisiaan vastaan taistelevat orjat ja surmattaviksi tuomitut kristityt. Toisessa osassa teutaroivat häkeissään petoeläimet aina karhuista leijoniin ja tiikereihin. Mahtoi olla fiilikset...

Katsomoon mahtui jopa 50 000 ihmistä. Areena oli tehty puusta, sen alla olivat gladiaattoritilojen ja eläinhäkkien lisäksi huoltotilat ja nostolaitteet, joilla vipattiin uusia taistelijoita areenalle. Avajaiset kestivät sata päivää ja sinä aikana surmattiin bileissä peräti 11 000 eläintä, karseaa!

Colosseum-nimensä tämä rakennus sai vasta keskiajalla hulppean kokonsa tai lähellä sijainneen keisari Neron kolossaalisen patsaan takia, antiikin aikana areena tunnettiin nimellä Flaviusten amfiteatteri.

Gladiaattori-filmi kuvaa ajan taisteluita vaikuttavasti. Kenpä voisi unohtaa vimmaista (ja seksikästä) Russell Crowea sotisovassaan, ah! Colosseumin vierellä on jos jonkinlaista "gladiaattoria" punaisissa viitoissaan, houkuttelevat turisteja kanssaan valokuvaan, siitä pitää tietenkin maksaa pieni korvaus. Valitettavasti Russell ei ole Colosseumilla päivystämässä, intoni yhteiskuvaan olisi todellakin aivan eri luokkaa ;)

Jos haluat sisälle, varaudu jonottamaan! Edellisreissulla oli toukokuu, ja jono oli kamala. Nyt oli kesä-heinäkuun vaihde ja jono oli vielä kamalampi. Ymmärtäähän sen, kaikki haluavat mennä Colosseumille. En jäänyt jonottamaan, kävinhän katsomassa areenan jo viime kerralla.


Colosseum ja parveilevia turisteja
Colosseum and plenty of tourists around


Kulkiessa isoa tietä, via dei Fori Imperiari, löytää pian oikealta Trajanuksen kauppahalli. Mikä megakauppakeskus! Rakennettu 100 - 110. Erillisiä myyntipisteitä oli pitkälle toistasataa. Paksut tiiliseinät pitävät lämpötilan aika tehokkaasti alemmissa ja sisemmissä nurkkauksissa kovallakin helteellä. Kala- ja lihatiskit, kuten myyntinurkat viineille, hedelmille ja vihanneksille olivat alemmissa kerroksissa. Ylempänä sijaitsivat toimistot.


Antiikin ajan kauppakeskus, kalpene Iso Omena ja Koskikeskus!
First shopping mall from ancient Rome - markets of Traian


Sisään päästäkseen täytyy kiertää ihan toiselle puolelle, portaat ylös ja vähän matkaa eteenpäin. Sisäänpääsy oli huikeat 11 euroa. Mielestäni se on paljon, vaikka toisaalta, tuen mielelläni arkeologista työtä, mitä kauppahallissa koko ajan tehdään. Aulassa ja sen viereisissä huoneissa on selostettu paikan historiaa, tekstit ovat myös englanniksi.

Kauppahalleissa saa vapaasti kulkea ympäriinsä, kivuta edestakas jyrkkiä portaita ja tutustua markkina-aukioon, josta tuon ylemmän kuvan otin. Kuvasta oikealla on terassi, josta avautuu kiva näkymä.

Rooman haltuunottoa haittasi yksi seikka, hirmuinen helle! Lämpötila oli kuin elokuussa pari ekaa päivää. En kertakaikkiaan voinut kunnolla keskittyä nähtävyyksiin saatikka informaation lukemiseen, kun koko ajan oli mielessä seuraava varjopaikka. Meikäläinen kuuluu niihin suomalaisiin, jotka alkavat sulaa heti +30 asteen rajapyykin jälkeen.

Tunsin sympatiaa aasialaisiin turisteihin, heitäkin helle lannisti. Hipiä ei kestä aurinkoa, joten monella oli sateen- tai päivänvarjo suojanaan. Näinpä yhdellä kannettavan pikkutuulettimen, josta olin syvästi kateellinen.

Mietin, miten kummassa antiikin roomalaiset ovat voineet elää kesäaikaan, kun ei ollut ilmastointia missään! Makasivatko ne kylmä pyyhe otsalla kellarissa vai istuivat puoli päivää joessa? Vaikka kyllähän etelän ihmiset kestävät lämpöä paremmin kuin meikäläiset. Esimerkiksi ihan tuo oma ranskalainen Kolli jaksaa helteellä paljon paremmin kuin minä - ja sitten aina kovasti ihmettelee, miten voin olla niin väsynyt. Hei, eivät jääkarhutkaan pärjäisi Afrikassa!

Siniset silmät ovat niin ikään paljon herkemmät valolle kuin ruskeat. Meikä joutuu käyttämään aurinkolaseja Italiassa pilviselläkin ilmalla, valoisuus häikii sen verran voimakkaasti. Vuoden 2007 Rooman reissulla minulla oli pieni haaste selvitä paahteessa ilman aurinkolaseja. Olin ottanut fiksusti matkan juuri vajaa kuukausi ennen silmieni laserleikkausta, johon vaadittiin kuukausi ilman piilareita! Kävin ostamassa suht ok-näköisen aurinkolipan ja sen avulla pärjäsin reissussa, mutta eipä se silti kovin mukavaa ollut.

Edellisellä kerralla jäi Capitoliumin museot näkemättä, joten tällä keikalla otin vahingon takaisin. Se on mitä oivin paikka tutustua antiikin ajan taiteeseen. Paikka ei ole kaukana Trajanuksen kauppahallista, melkein vastapäätä.

Capitolium on kuuluisin ja korkein Rooman seitsemästä kukkulasta. Siellä kohosi valtakunnan tärkein pyhättö: Jupiterille, Junolle ja Minervalle pyhitetty temppeli. Tuon hengellisen keskuksen vieressä sijaitsi poliittisen elämän ydinpaikka, Forum Romanum.

Capitoliumin aukio koki suuren muutoksen 1500-luvulla, kun Michelangelo suunnitteli uudelleen piazzan sekä viereiset palatsit, jotka toimivat nykyään kukkulan museoina.


Capitolium-kukkulan palatsit, Michelangelon suunnittelema kokonaisuus
Capitoline palaces, designed my Michelangelo


Kuuluisa Marcus Aureliuksen ratsastajapatsas kohoaa torin keskellä, alkuperäinen on museon sisuksissa. On muuten vaikuttavan kokoinen veistos!

Capitoliumin museoihin saa lipun piazzan oikeanpuoleiselta laidalta. 12 euroa oli sopuhinta kaikesta siitä herkusta, mitä museoissa pääsee näkemään. Sisäänpääsy on niin ikään oikealla laidalla. Turvallisuudesta on huolehdittu hyvin: laukku menee liukuhihnalla läpivalaisun kautta ja vähääkään isompi veska pitää jättää lukittuun lokeroon.

Museot ovat niin laaja kokonaisuus, että siellä meinasi ihan eksyä. Tulin jo välillä ulos, kun vasta hoksasin, että torin vasemmanpuoleisen palatsin sisusta oli vielä tutkimatta. Sain kysymällä selville, että sinne pääsee niin ikään siitä samasta sisäänkäynnistä oikealta, sitten pitää kääntyä vasemmalle ja oikealle ja kulkea torin alainen reitti toiselle puolelle. Eikä sisällä ollut mitään suuntaviittaa tai ohjeistusta! Eipä ihme, ettei toisella puolella ollut paljoa ihmisiä, eivät varmaan huomanneet, että museoalue jatkuu sinne asti. Italialainen ohjeistus on monesti aika leväperäistä.

Mutta niihin herkkuihin: hulppea sisäpiha jättiveistoksen kappaleineen, antiikin ja uudemman ajan veistoksia, uskomattoman kauniita potretteja, egyptiläinen huone ja kaiken kruununa se kuuluisa susi-patsas!


Capitolium-museoiden sisäänkäynnin upea sisäpiha ja jättiveistoksen jäännökset
Capitoline museums entrance hall and giant statue´s remains


Niin mikä susipatsas, no tämä tietenkin:



Maailman kuuluisin susi ja veljekset Romulus ja Remus.
The world´s most famous wolf, feeding Romulus&Remus.


Susi on etruskien ajalta, mutta lapsoset on lisätty alle myöhemmin tukemaan tarinaa Romuluksesta ja Remuksesta ja Rooman valtakunnan synnystä. Pienempi versio veistoksesta sijaitsee ulkona, vasemmalla kirkon kulmilla.

Museoissa sijaitsee kahvila ylemmässä kerroksessa. Sieltä avautuu huikea näköala yli Rooman kattojen. Jos haluat syödä terassilla, varaudu ekstramaksuun. Kirkon toiselta puolelta pääsee Vittorio Emanuele II:n monumentin katolle tutkailemaan toisen puolen maisemia, ja sieltä pääsee toiseen kahvioon.


Näkymä Capitolium-kukkulan museosta yli Rooman
Scenery over the rooftops of Rome from the museum of Capitoline


Seuraavana antiikin kohteena toimikoot kuuluisa Pantheon. Se sijaitsee joidenkin minuuttien kävelymatkan päässä. Kannattaa ottaa syvä henkäys ennen sisäänmenoa, sillä paikka todennäköisesti pullistelee turisteja, jos olet kesäaikaan liikenteessä. Ei tietoakaan hiljentymisestä ja temppelin rauhallisesta tutkailusta. Mutta kun tämän kaiken jo tietää, jaksaa kyynärpäillään poukkoilevia ja opasryhmien kanssa vellovia matkalaisryhmiä sietää.


Pantheon, temppeli Rooman valtakunnan seitsemälle jumalalle
Pantheon, Roman Empire temple for their seven gods


Pántheion on muinaiskreikkaa ja tarkoittaa kaikkien jumalien temppeliä. Rakennus on Rooman parhaiten säilynyt antiikin ajan monumentti, nykyään Pantheon toimii katolisena kirkkona. Sinne on haudattu muun muassa taiteen mestari Rafaello.

Pyöreä temppeli on upea pelkistetyssä kauneudessaan. Erikoisen kattorakenteen salaisuudet ovat edelleen osittain selvittämättä. Vanhan ajan tekniikalla tämmöinen rakennus on saavutus. Kattopinnan koristeet, ns. kasetit keventävät painoa. Kasettien pinta oli ennen muinoin koristeltu, mutta ihan jo tällaisenaan vaikutelma on sykähdyttävä: valoaukko on kuin aurinko, ja valo kulkee omaa, hidasta tahtiaan pitkin temppelin sisäseinää päivän tahdissa.


Pantheonin katto. Pyöreä muoto symboloi taivasta ja valoaukko aurinkoa
Pantheon´s ceiling. Round form symbolizes heaven and the hole symbolizes the sun


Neljään kiintoisaan museoon saa lipun vain seitsemällä eurolla: tiketillä pääsee ihmettelemään Altemps-palatsia ja sen kokoelmia, Balbin kryptamuseota, rautatieaseman vieressä sijaitsevaa Diokletianuksen kylpylää sekä siinä melkein vastapäätä olevaa Palazzo Massimoa. Aikaa on kolmelle päivälle, joten kohteet ehtii hyvin kiertää. Etenkin Altempsiin ja Massimoon kannattaa ehdottomasti mennä!

Lopuksi tutustutaan vielä antiikin Rooman taiteeseen Palazzo Massimon kokoelmien kautta.

Minuun teki vaikutuksen tämä nyrkkeilijäpatsas. Kasvot ovat ilmaisevat, väsyneet ja kärsivät. Tilanne on kuin juuri ottelun jälkeen. Pinnassa on ruhjeita, kuten kunnon nyrkkeilijällä kuuluukin. Veistos herätti sympatiaa ja pienoista ahdistusta.


Nyrkkeijä
Boxer


Palatsin yläkerroksessa on upeita freskoja, joilla entisajan roomalaiset varakkaat perheet koristelivat talojensa seinät. Makuuhuoneissa oli yleensä tummempi sävytys, punaista väriä ja kauneudenhoitoon liittyviä kuvateemoja.

Tämä freskohuone oli erityisen ihastuttava, kuin astuisi antiikin puutarhaan!


Upea freskohuone Palazzo Massimo -museossa
Gorgeous fresco-room in Palazzo Massimo -museum


Freskoon on kuvattu roomalaisia kasveja ja puita. Siellä täällä on lintuja, jotka lentävät taivaan sinessä tai pesivät puiden oksilla. Sininen sävy on eteerinen ja freskossa on satumainen tunnelma. Tahtoo samanlaisen meille olkkariin!


Yksityiskohta freskosta
Detail from the fresco

Oletko itse käynyt vielä Roomassa ja minkälaisia kohteita kiersit? Miten selvisit helteestä? ;)




Here is my antique tour to ancient Rome. All the old and magnificient places are really close to each other, only walking distance. But in the summertime the heat is really hot and there are lots of tourists everywhere - so prepare to line especially to Colosseum!

It´s fantastic to stand on the places where enormous Roman Empire was flourishing on its´ best. To see the big market hall, ancient arena for bloody gladiator fights (what an idea for entertainment, huh...), most important sacred place on Capitoline hill, Romans´ way of telling about their culture and their believes via gorgeous pieces of art. Truly fascinating and interesting!

Pantheon is so magnificient in its´ simple form, the sun moves slowly its´ picture on the round wall. Nowadays this temple of seven gods is used as Catholic church. It´s full of tourists on the day-time. You can find artist Raphael´s tomb inside!

Antique statues are beautifully done, faces are very emotional and positions natural in the movement. In the museums you can have a good look at them. Capitoline is must as well as palazzos Massimo and Altemps. These last two have one ticket and it´s only seven euros! Plus you can go with the same ticket also to Balbi crypt museum and Diocletian´s ancient spa -museum. Time you have for three days.

Everybody should go at least once in a lifetime to Rome! It´s place like nothing else in the world, you are walking along the paths of history.

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Moikka Katjuska! Hieno kokonaisuus mjm

Kulkukatti kirjoitti...

Kiitos paljon! Oli mahtavaa nähtävää joka puolella. Tuntuu, että on pakko päästä vielä uudelleen... :)

rva ruusunen kirjoitti...

Ihana postaus! Todella mielenkiintoinen - oot poiminut huikeita juttuja :) Tulipahan taas ikävä Italiaan <3

Kulkukatti kirjoitti...

Kiitoksia, kiitoksia rva Ruusunen! Ja kivaa, kun tulit kyläilemään :)

Rooma on vaan niin mahtava paikka, siellä tuli oikein runsaudenpula kaikesta kauniista ja kamera napsui ahkeraan.

Anonyymi kirjoitti...

Hienoja kuvia! Oltiin joskus vuosia sitten Roomassa. Viikon aikana kerettiin kattoon hyvin kaikki ns päänähtävyydet. Eniten jäi mieleen just Colosseum ja fontana Trevi ja hieno piazza Navona. Meillä oli syksy matka eli ei ollut onneksi liian kuuma. Teea

Kulkukatti kirjoitti...

Heippa Teea ja kiitosta! Trevin suihkulähde on todellakin mielettömän kaunis, etenkin ilta-aikaan. Navonalla tuli itsekin pyörittyä, siellä on eläväinen tunnelma.

Juu, syksy tai kevät sopii suomalaiselle nahalle paremmin Rooman visiittiin kuin kuuma kesä... :)

Johanna - Omamaamansikka blogi kirjoitti...

Upeat kuvat olet ottanut. Kuule, minulle tuli samanlainen ihan epätodellinen olo, kun Roomassa seikkailin. Miten voikin olla, että on piazzaa ja patsasta, monumenttia jos toista toinen toisensa perään.

Kaunis kaupunki, jonne haluan ehdottomasti päästä vielä monta kertaa. Ja kuten sanoit, tällainen hiukan haasteellinen suunnistajakin kartan kanssa pärjää.

Kulkukatti kirjoitti...

Kiitos Johanna :) Toden totta, Rooma on niin ihanalla tavalla käsittämätön paikka. Aivan kuin jostakin elokuvasta tai lavastuksesta - paitsi, että kaikki on totta ja oikeasti vanhaa. Huikea elämys!

Lisää Rooma-kuvia on vielä tulossa. Eihän näin herkullisesta kohteesta voi vielä irti päästää ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...