perjantai 22. heinäkuuta 2011

Torinon torilla ja äänekkäillä kalaostoksilla

Siirrytäänpäs jälleen Torinoon. Täälläkin on niin paljon kivaa nähtävää, että kuvattavaa ja kerrottavaa kyllä riittää. Tällä kertaa esittelen Torinon torin ja kauppahallit.


Värikkäitä kukkia Torinon torilla
Colourful flowers in the market place of Turin


Tori sijaitsee meidän kortteerista katsottuna keskustan toisessa päässä, piazza Realen ja Rooman aikaisen Porta Palatinan takana. Siinä kulmilla sijaitsee myös NH-hotelli. Torille on kävellen meiltä semmoinen vartti. Sinänsä matka ei ole kävelystä pitävällä Katille liikaa, mutta kesähelteellä ja kalatavaraa kanniskellen sijainti ei ole ihan täydellisin.



Laukku- ja vaatekojuja
Bags and clothes


Tori on todella iso! Ihan häkellyin, kun menin sinne ensimmäistä kertaa. Herran jestas, siinähän menisi koko päivä, jos kiertäisi kunnolla kaikki kojut läpi. On hedelmiä, vihanneksia, marjoja, on mekkoja, alusvaatteita, koruja ja laukkuja, on tilpehööriä ja leluja, tekokukkia sekä aitoja.

Oli siellä sentään joku järjestys. Torin alkuosassa oli kukkia ja vaatteita. Sitten levittäytyy laaja vihannes- ja hedelmätiskien telttakylä.



Torinon torilla
At the market place of Turin


Ekalla kerralla olin ostoksilla äidin kanssa ja tarkoituksena oli löytää kalaa. Menimme torin oikealla puolella sijaitsevaan kauppahalliin. Ihmettelin, kun missään ei näkynyt kalaa. Ei hajuakaan. Ihmettelin, että ei kai kalakojut voi olla muiden myyntitiskien keskellä, siinä helteessä!

Katselimme lihatarjontaa ja kaikenmoista eksoottistakin oli tarjolla, kuten naudan pötsiä vai mitä lie vatsan osaa, sisälmyksiä ja siansorkkia. Suomalaisittain on kummallista nähdä jänöpupun lihaa tiskillä (nyt kaikki yltiöeläinrakkaat pistäkää silmät kiinni parin seuraavan kuvan ajaksi), myös Ranskassa jänistä syödään paljon.

Saksassa järkytyin kerran totaalisesti, kun olin ostoksilla joulun aikaan kaupassa ja yhdessä vaiheessa käännyin puolihuomaamatta leiketiskin suuntaan ja vastaan tuijotti komea kokoelma kokonaisia sian päitä, hui kamala... :-/

Kokemattomana Torinon kauppahallikävijänä en tiennyt missä oli parhaat herkut, joten menin sille tiskille missä oli pisin jono, kyllä paikalliset tietää! Ostin tarjouksesta kalkkunafilettä ja ranskalaiselle Kollille parit kyljykset, juustotiskiltä löytyi yltiöherkullisen tuoretta ja pehmeää buffalo mozzarellaa isona kimpaleena. Hinnat ovat paljon edullisempia kuin Suomessa.


Lihahalli torin oikealla laidalla
Meat hall on the right side of the market place


Jänönlihaa tiskillä
Rabbit meat

Kalojen arvoitus ratkesi, kun kysyin asiasta eräältä myyjältä, Dove, pesce? Kalahalli on erikseen, se on toinen valkoinen rakennus torin vasemmalla puolella. En ollut huomannut sitä lainkaan, koska tori on tosiaan täynnä sen verran värikästä kojua ja väkeä, että yritä nyt siinä ekakertalaisena hahmottaa homman nimi.


Kalahalli torin vasemmalla laidalla
Fish hall on the left side of the market place


Siellähän vasta odotti oikea italialainen meininki: voi pyhä sylvi mikä korviahuumaava meteli! Kaakeleilla päällystetyt seinät oikein kaikuivat myyjien huudot ja palpatuksen ympäriinsä käsittämättömäksi kakofoniaksi. Kyllä oli mukana olleella äidillä hauskaa, tosin korvatulpille olisi ollut aidosti tarvetta.


Kalahalli sisältä
Fish hall from inside


Myyjät huikkailivat asiakkaille tarjouksiaan ja yrittivät houkutella tiskeilleen. Osa karvaisista korstonnäköisistä miehistä heitti toisilleen vitsiä ja mölinä senkun paisui kävellessä hallia pidemmälle. Ajattelin, että nyt se kala äkkiä jostain, eihän tällaisessa metakassa jaksa olla kymmentä minuuttia pidempään! Huvittavinta oli, että halli ei edes ollut puolillaan väkeä, mutta italialaiset osaavat pitää huolen äänekkyydestä suht pienelläkin jengillä, hih.

Ostin vähän kalliimpaa kalaa. Kilohinta oli 9,90 euroa, mutta sain tiputettua sen tasan yhdeksään, kun kääntelin päätäni empivästi ja tuon tiskin "sisäänheittäjä" lupasi minulle alennusta. Palvelu oli ystävällistä ja hymyilevää, mies tiedusteli uteliaana mistä ihmeestä olen kotoisin.

Ei tietoa mitä se ostamani kala oli, mutta maukasta se oli eikä yhtään ruotoa, fileerauksesta kymmenen pistettä. Mietin, olivatko joidenkin muiden tiskien halvemmat kalat sitten huonommin perattu. Täytyypä kokeilla useammin eri vaihtoehtoja.


Herkullisen värisiä artisokkia - italialaisten suurta herkkua
Delicious artichokes - the great delicasy of Italians


Turin has a big market area behind piazza Reale and Porta Palatina, close by is also NH Hotel. There you´ll find everything: clothes, underwear, bags, jewellery, toys, vegetables, fruits, berries, meat, fish etc.

When I went there for the first time I got a bit lost, the are is so huge. But somekind of order there is: first the flowers, clothes etc more on the left side and all the vegetable and fruit stalls next to each other, closer to the right side.

Both side of the market place there is a white stone building, on the right side the meat hall and on the left side the fish hall. Practical! Although I had difficulties of finding the fish place since I didn´t notice that other building on the other side.

In the meat hall you´ll see lot of different products, some a bit exotic at least for me like cow stomack, pork feet and rabbits. Well, rabbit meat is popular also in France so there you see that often too in the meat halls. I bought turkey fillets and some meat for my Mr Cat, then delicious buffalo mozzarella.

The funniest part of the visit was surely visiting the fish hall. Oh my, what unbelievable noise! The Italians were keeping such a cacophony that it made me miss my ear blugs... Salesmen were shouting to the customers to lure them closer to their desks, then the big size fishermen were joking in loud voice with each other. The noise got only louder deeper in the hall. I did my fish shopping quickly although it was so funny. We Finns are SO silent compared to Italians, haa haa.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Luin juuri eräästä toisesta blogista, että Torinon seudulla on maa järissyt! Toivottavasti olette kumpikin kunnossa!!!!!!

Kulkukatti kirjoitti...

Kaikki kunnossa, mutta järkytyimme pahemman kerran. Vieläkin ahistaa... Kirjoitin juuri jutun kokemuksesta. Kiitos huolenpidosta!! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...