keskiviikko 27. heinäkuuta 2011

Anopille tuparilahja, muutto-ongelmia Ranskassa

Lähdemme piakkoin Ranskaan auttelemaan anoppia muuton jälkimainingeissa. Itse muutto on jo tänään ja huomenna, mutta Kollin työtilanteen takia emme pääse vielä lähtemään matkaan. Mutta onhan siinä paljon tekemistä myöhemmin meillekin: tavaroiden siirtelyä, hakemista varastotilasta, siivoamista ja järjestelyä. Kollin "loma" sujunee hyvin työntäyteisissä merkeissä.

Anoppi joutuu ikävä kyllä luopumaan elämänmittaisesta kodista, mutta muuttaminen talosta pienempään asuntoon on edellisvuonna leskeksi jääneelle kahdeksankymppiselle varmaan se paras ratkaisu. Muutto on kova paikka myös Kollille, sillä hän joutuu luopumaan lapsuudenkodistaan. Onneksi sentään sopiva asunto löytyi suht läheltä entistä kotia, naapurisuhteet ovat kovin tärkeät ja nyt anoppi pääsee kävellen tapaamaan ystäviään.

Ranskalaiset ovat kovia antamaan lahjoja. En ole Suomessa tottunut sellaiseen tilpehöörin, kukkien ja lahjatavaroiden vaihtoon kuin Ranskassa! Aina pitää olla jotain viemistä. Niinpä läksin etsimään sopivaa tupaantuliaislahjaa anopille.



De Wanin kaunis lahjapaketti
De Wan´s beautiful gift package


Ranskalainen maku on krumeluurimpi kuin suomalainen. Siellä tykätään väreistä, rönsyilevästä, kiiltävästä, koukeroisesta, juhlavasta, näyttävästä, arjen pienestä tai isommasta luksuksesta. Hih, en voisi kuvitellakaan antavani omalle anopille esimerkiksi Aarikan puuesinettä tai Marimekon kuosia - ne ovat konservatiiviseen ranskalaiseen makuun aivan liian arkiset ja pelkistetyt. Nuorempi kaupunkilaissukupolvi on tietenkin asia erikseen.

Pari kauppaa katsottuani suuntasin De Wan -nimiseen liikkeeseen. Se sijaitsee Torinon pääostoskadulla via Romalla. Ollaan ostettu sieltä monesti aiemminkin lahjoja. De Wanista löytyy kaikkea kaunista aina koruista, silkkihuiveista ja solmioista koriste-esineisiin, iltalaukkuihin ja sateenvarjoihin. Suosittelen niille, jotka etsivät tyylikkäitä lahjatavaroita tai jotain pientä luksusta ihan itselleen.


De Wan -lahjatavaraputiikki via Romalla Torinossa
De Wan gift shop in via Roma in Turin


Näyteikkunalta
Shop window


Joskus on ihan hirveän vaikeata etsiä lahjoja, kun toisen maku ei ole täysin selvillä ja sitten ei haluaisi ostaa jotain sisustukseen täysin sopimatonta. Kukat, suklaa ja viini tai samppanja ovat tietysti aina helpot, mutta tämä tilanne vaati mielestäni jotain pysyvämpää lahjusta :)

Minun ei tarvinnut kierrellä kauempaa, sillä sopiva lahja löytyi De Wanista: bongasin suloisen ja samalla tyylikkään leppäkertun. Anoppi tykkää punaisesta väristä, joten tämä sopii myös sisustukseen. Kuoriaisen hinta oli 45 euroa.


De Wanin leppäkerttu
Ladybird from De Wan shop


Leppäkerttu pitää sisällään salaisuuden...


Leppäkerttu onkin pieni rasia, kuinka söpöä!
Ladybird is a small box, how cute!


Sisään voi kätkeä vaikka sormuksen tai korvikset. Toivotaan, että anoppi tykkää lahjasta :)

Leppäkerttu on onnen symboli Ranskassa, kuten monessa muussa Euroopan maassa, joten se on mitä oivin koriste uuteen asuntoon. Ja onnea tarvitaan, sillä tämä anopin asuntoprojekti on ollut varsinaista epäonnen voittokulkua...

Oston jälkeen kävi nimittäin ilmi, että olohuoneen seinärakenne on viallinen, se pitää korjata. Vielä on epävarmaa maksaako taloyhtiö sen vai koetammeko saada myyjän edesvastuuseen. Lisäksi keittiöön joudutaan tekemään 2000 euron sähkökorjaus, aiempi systeemi on hengenvaarallinen. Tiedämme nyt, että omistaja myi asunnon tahallisesti mainitsematta näistä ongelmista, mutta yrittävät tietenkin väittää muuta.

Voitte vaan kuvitella, kuinka Kolli on ollut riemuissaan tässä viimeiset viikot näistä vastoinkäymisistä. Hänen iäkäs äitinsä on menettänyt rakkaan puolisonsa runsas vuosi sitten ja joutuu lähtemään kodistaan, ja sitten huijaavat sumeilematta tuolla tavalla. Ihan kuin muutto ei olisi jo muutenkin tarpeeksi kamala. Huutava vääryys kerta kaikkiaan! "Huvittavinta" jutussa on, että tämän asunnon myyjä on Kollin ala-asteen aikainen luokkakaveri ja hänen äitinsä, joka asui tässä asunnossa isän kanssa, oli samassa työpaikassa anoppini kanssa. Eikö mitään häveliäisyyttä? Miten kehtaavat?

Toivottavasti kaikki ratkeaisi hyvin. Tuntuu vaan, että tämä kevät ja kesä on ollut kaikenmoisia ongelmia täynnä, esimerkkeinä vaikkapa Aprillipäivän automurto, erinäiset Italian ihanan byrokratian hankaluudet plus huippuna Kollin kortin kloonauksella tililtä varastetut 5000 euroa (saatiin onneksi jo pankilta takaisin). Ja nyt nämä ylikonstikkaat asuntoasiat. Voih! Loppuvuosi olkoot onnekkaampi.

De Wanin lahjat pakataan kauniisiin paketteihin. Huoliteltu lahja tuo ripauksen ylellisyyttä päivään.


Esite ja nätti lahjapussukka paketin sisällä
Little leaflet and gift bag inside


De Wanin liikkeitä löytyy Torinon ohella Milanosta, Veronasta ja Monacon puolelta Monte-Carlosta.


De Wan: Torino, Milano, Verona, Monte-Carlo



I bought a housewarming gift for Mr Cat´s mother. We will travel soon to France to help her with the move. Moving is not easy, my mother-in-law is already 80 and she lost her dear husband only over a year ago :( But maybe leaving the house for a smaller flat will be the best solution for her. I hope. At least the new apartment is not so far from the old place, she can walk there to meet the ex-neighbours who have become very close friends of many years. It´s not easy to leave the lifelong home, very sad also for my Mr Cat.

There has been also extra problems. The owner sold the flat without mentioning some serious problems: electricity needs to be re-wired in the kitchen, costs 2000 euros. The bigger problem is the living-room wall which has major defect inside. Renovators found that out when theys started to change the wall paper. Let´s see if we can get any justice for these problems...

The "funniest" part of this is that the flat owner was Mr Cat´s school mate in elementary school and his mother (who was living in this flat with the father) used to work in the same place than my mother-in-law. But no decency! I just don´t get the people like that... Makes me really angry.

I´s sometimes difficult to find a proper gift. French love to give presents! They like flowers, small decorative objects, china, ceramics, scarves, jewellery for example. The style is more luxorious than in Finland I have noticed: more blingbling, colours, pearls, flourishing, glimmering, little details. Finnish style is more modest in colours and forms.

I found a beautiful ladybird. It´s also a small box so you can hide a ring there or ear rings. Cute!

We have bought many times gifts from De Wan boutique. It´s at Turin´s main shopping street, via Roma. There you can find lots of different small luxories like bags, frames, jewellery, decorative objects etc.

The move has been very difficult so I hope this ladybird will bring good luck for the new life in a new apartment. Ladybird is a symbol of luck in mamy European countries including France.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kurja juttu tuo asuntoasia:-( Toivottavasti kaikki kääntyy parhain päin!!!

Aivan ihana lahja tuo leppäkerttu, varsinkin jos sillä on vielä tuo symbolinen merkitys! Paras lahja on aina sellainen,jossa on ajatusta, josta näkee, että ostaja on todellakin hiukan pähkäillyt, mitä hankkii eikä vain ostanut ensimmäistä sopivaa vastaantulevaa. Muistahan sitten pistää kommenttia, mitä anoppi lahjasta tykkäsi.

Meidän pitäisi varmaan myös hankkia oma leppäkerttu meidän huusholliin, sen verran huonoa tuuria näyttää usein olevan. Varsinkin terveysrintamalla. Tällä hetkellä leppiksellä olisi akuutti tarve meikäläisellä. Mulla oli ennen Kreetan reissua jalat täynnä joitain ötököiden puremia. Reissussa sitten tilanne rauhoittui, mutta heti kun tultiin kotiin. alkoi aivan ihme paukamia tulla, aivan kuin itsestään. Ja niitä on tullut koko tämän viikon. Aivan kuin täällä kotona olisi joku, mikä äryttää. Ihotautilääkäreiden ajat menisivät elokuulle,joten kävin eilen yleislääkärillä. Hän oli kyllä hyvin ihmeissään tilanteestani. Tänään menen labraan. Jos verikokeet eivät mitään paljasta, pitää varmaan pyytää lähete keskussairaalan ihotautipolille. Mitään kovin suuria testejä en tuolla yksityispuolella raaski tehdä. Nyt on tilanne se, että en voi pitää edes kunnolla kenkää jalassa. Ei ihan sellainen loma, mitä odotin:-( Eli ehkä suuntaan labran jälkeen sen leppiksen ostoon! Mukavaa Ranskan matkaa!!!!!

Kulkukatti kirjoitti...

Voih, toi on kyllä tosi pahalta kuulostava ongelma. Mutta eikös se niin aina mene, että kaikki sattuu aina silloin, kun olisi loma ja hankalaa päästä hoitoon... Enpä ole koskaan kuullut moisesta, huh. Toivon, että saat selville riivaajan laadun!

Kiitos, saa nähdä millä mielin anoppi on siirtynyt uuteen asuntoon (viime yö oli viimeinen talossa...).

Anonyymi kirjoitti...

Mikä oli anopin kommentti lahjaan?:-) Mä alan kyllä ihan vakavissani harkitsemaan sen leppiksen hankintaa, sillä tämä hemmetin ihottuma vaan pahenee:-( Odottelen juuri viimeisiä verikoetuloksia, mutta varmaan olisi parasta mennä erikoislääkärin juttusille.

Kulkukatti kirjoitti...

Heippa Pirpana

Pahoittelut, kun en ole voinut vastata aiemmin. Olen ollut netin saavuttamattomissa yli viikon - laitoin nuo aiemmat kirjeet automaatin kautta tulemaan ;)

Harmi kuulla, että ihottuma vain jatkuu... Tsemppiä ja sympatiaa! Itse kärsin atopiasta. Se on pysytellyt viime vuodet hyvin aisoissa, mutta tänä kesänä on ärhäköitynyt jälleen. Naamassa on tälläkin hetkellä "ihania" punaisia läiskiä, joita olen yrittänyt hoivailla uudella salvalla. Yritä nyt sitten olla tyylikäs ranskalaisella loma-alueella ihottuma poskella ;)

Kulkukatti kirjoitti...

Ainiin, unohdin mainita, että lahja oli anopille mieleen!!! :) Se sai juhlavan paikan nätin piirongin päältä.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...