keskiviikko 12. lokakuuta 2011

Syysaurinkoa ja merimaisemaa Helsingistä

Helsinki mereltä: Suurkirkko, Uspenskin katedraali ja jylhät Ruotsin laivat
Helsinki seen from the sea: Dome on the left, Orthodox Dome in the middle and two massive boats


Helsingin reissu oli antoisa, mielenkiintoinen ja väsyttävä ;)

Ihan koko aikaa en kameran kanssa kulkenut, kun tapasin ystäviä ja pörrättiin yöhulinoissa kahtena iltana. Kyllä taas huomaa, ettei vanhempana jaksa samaan malliin kuin joskus parikymppisenä - nyt valvomisesta toipuminen vie jotain kolme päivää - kääk!

Heti perjantaina kävin katsomassa kehumani Akseli Gallen-Kallela -näyttelyn ja hienohan se oli, suosittelen! On muuten suuri juttu Suomelle saada meikäläisten taidehistoriaa esille legendaariseen Musée d´Orsayhin Pariisiin! Ja sieltä näyttelyn matka jatkuu Düsseldorfiin, jonka museo on myös suuri ja tärkeä. Tennispalatsin museon ykköskerros on varattu Tretjakovin gallerian modernille taiteelle - upeita teoksia ja varsinainen venäläinen värikimara vastapainoksi naturalistiselle Gallen-Kallelalle.


Purjeveneitä ja merenrantaa kulkeva kävelytie
Sailing boats and the walking path next to the sea


Kävin moikkaamassa muun muassa entistä pomoa, oli huippuhauskaa nähdä pitkästä aikaa, ja Kruununhaassa vierailin entisen vuokraemännän luona. Joskus aikoinani opiskellessani Helsingissä asuin hänen luonaan alivuokralaisena. Talviaikaan toimin samalla asunnonvahtina, kun rouva oli Espanjassa. Ah, vanhoja muistoja! Olemme pitäneet yhteyttä ja käyn visiitillä aina Helsingissä käydessäni, olihan tuo mukava rouva vähän kuin varaäiti tuolloin nuorelle opiskelijalle. :)


Pikkuveneitä
Little boats


Sunnuntaina lähdin ystäväni kanssa kauniin sään kunniaksi kävelylle merenrantaan. Ilma oli auringossa mukavan lämmin ja ihmiset kahvittelivat vielä terasseilla. Eirasta Kaivohuoneen rantaan kulkevalla välillä on kyllä niin upeita pytinkejä, että ei voi kuin ihastella. Opiskeluaikoina tuli usein käveltyä merenrantaa pitkin. Samalla saa annoksen luontoa ja arkkitehtuurin kauneutta.


Komea talo Kaivopuiston kulmalla
Gorgeous building near Kaivopuisto park


Viimeksi kävin Helsingissä useita kuukausia sitten. Silloin tätä alla olevaa kahvilaa vasta rakennettiin. Nyt näin viimein valmiin paikan ja hienohan siitä on tullut. Ystäväni mukaan Mattolaituri on Helsingin suosituimpia terasseja kesäaikaan, koska siihen paistaa ilta-aurinko pisimpään. Terassipaikkoja on myös kahvilan katolla ja edustalla on merelle päin suunnattuja lepotuoleja. Mainio idea ja upea maisema! Vaikea arvata, kuka todellakin aikoo suunnata tänne ensi kesänä...


Kahvila Mattolaituri - Café Mattolaituri (= carpet dock)
Finns wash carpets in the summertime in the water, the washing point is just next to this café


Kahvila Ursulassa on käyty usein ystävien kanssa. Sieltä saa monipuolista purtavaa ja kaffepaikka on ihanteellinen laiskan sunnuntain viettäjälle. Kuten kuvasta näkyy, lokakuun kylmyys ei ollut vielä iskenyt Helsingin rantaan ja ulkona istui useita sunnuntaiseikkailijoita.


Kahvila Ursula
Café Ursula

Helsingin edusta on kaunis. Rakastan pieniä luotoja ja saaria, veden liplatusta ja vanhan ajan puurakennuksia. Syysaurinko paistoi auliisti ja hehkutti kellastuneet lehdet entistä upeampaan väriloistoon. Viereinen, hektinen keskus saa vastapainoa seesteisestä merimaisemasta ja taivaansinessä kaartelevista lokeista.


Auringossa kylpevät syysvärit ja saaren kaunis puutalo
Lovely autumn colors and beautiful wooden house on the small island


Suomenlinna on mahtava kohde. On ainutlaatuista omata tällainen hieno kulttuurihistoriallinen paikka modernin kaupungin tuntumassa, siellä ihan siirtyy menneeseen aikaan. Viime visiitistäni on jo yli vuosi aikaa. Ostimme silloin eväät ja natustimme niitä Suomenlinnan kallioilla Ensi kesänä voisi käydä saarella uudestaan.

On vaan sääli, ettei kaikkea aina ehdi tekemään. Suomen reissuni ovat viikosta kahteen, mutta kun pääkohde on Tampere ja haluan viettää aikaa vanhempien kanssa ja lisäksi on paljon ystäviä tavattavana, ei joka paikkaan yksinkertaisesti kerkiä. Tämä on näitä ulkosuomalaisen kiroja: omasta kotimaasta eikä kamujen seurasta ehdi enää nauttimaan täysillä, ja sitten tuntee aina huonoa omaatuntoa, kun ei ehdi kaikkia ystäviä ja sukulaisia moikkaamaan.


Lokkeja kivellä Suomenlinnan edustalla
Seagulls on the rock in front of Suomenlinna fortification


Tässä vielä viimeinen ihastuttava merikuva. Sopivasti edustalle ilmestyi tuo iso purjevene Suomen lippuineen. Sinivalkoisia tunnelmia!


Iso purjevene ja Suomenlinna
Big sailing boat and Suomenlinna island


I had nice and busy weekend in Helsinki. I went to see Akseli Gallen-Kallela exhibition and loved it. It is great to have this expo in Paris, Musée d´Orsay and later in Düsseldorf next year! What a priviledge for introducing Finnish art history and important part of our culture abroad in such big museums.

I visited my ex-boss and had a nice chat. I went to see also my land-lady. I used to live in her flat in Kruununhaka when I studied in Helsinki University.

We had fun with my friends and went to see nightlife on both evenings. Have to say that now when I´m older, recovering time takes sooo long time! ;)

On Sunday we had a walk on the shore. There goes a path and you can admire at the same time gorgeous old buildings and wonderful nature: blue sea, small islands and autumn colored trees. Really a pleasure!

Café Ursula is a very popular place, I go there often when I am in Helsinki. New and trendy place is café Mattolaituri: it is just next to carpet washing point. (Yeah, Finns really wash their carpets outside in the summertime!) On summer evening the sun shines longest to this terrace and you can take place also from the roof. I have definitely to test it in next summer.

White and blue feelings with these Finnish colours, enjoy of the sea pictures.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Odotapas, kun pääset minun ikään:-) Tässä iässä ei yksinkertaisesti saa itseään edes liikkeelle, että illalla lähtisi viihteelle. Ja jos joskus harvoin se ihme tapahtuu, tulee jo pelkästä valvomisesta ihan krapulainen olo seuraavaksi aamuksi:-)

Kulkukatti kirjoitti...

Kai tämä on sitten yhtä alamäkeä ;)

Minulla oli myös paha "krapula", vaikken humalaan asti koskaan juokaan. Pää kipeä ja silmät punaiset. Hih, varsin eleganttia! Kamala valvominen ja heiluminen vie mehut totaalisesti. Mutta olihan se yöhippaus toki hauskaa! :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...