torstai 24. marraskuuta 2011

Artisokkapasta ja vitamiinipommi sekä Kreikan mytologiaa

Flunssa ja kröhä jatkuvat sitkeinä. Olen yrittänyt lepäillä, vaikka hermoihin ottaa tämmöinen kitkuttelu, kun oikein mitään ei jaksaisi tehdä. Toistaitoisen olotilan takia ei jaksa edes kokkailla mitään kummempaa, sairastelijalle sopii helppo ja nopea särvin.

Kokeilin ensimmäistä kertaa tuoreiden artisokkien paistamista. Alkoi tehdä mieli artisokkapastaa, joten ryhdyin toimeen. Olin ostanut bio- ja lähiruokakauppa Eatalysta yrtti-rucolapastaa. Tuumailin, että siihen lisukkeeksi artisokat sopisivat varmaan makoisasti.


Eatalyn yrtti- ja rucolapasta
Herb and rucola pasta from Eataly


Tuossa pannulla kypsyvät oliiviöljyssä artisokkapalaset, sipuli- ja valkosipulikuutiot. Tuoksu oli makuhermoja kutkuttava! Annoin sotkun kiehua hiljaisella tulella parisen kymmentä minuuttia. Lopuksi laitoin sekaan mustapippurirouhetta, tuoretta persiljasilppua, basilikaa ja suolaa.


Artisokan palaset plus sipulia ja valkosipulia
Artichoke plus onions and garlic


Pasta kypsyi kahdessa minuutissa, joten herkuttelu alkoi tuossa tuokiossa. Oikein maistuvaa tuli! Ainoa haittapuoli noissa artisokissa vaan on, että päällimmäiset kuoret ovat kovia ja sitkeitä, joten joko niitä sitten jäystää tunnollisesti tai jättää kovimmat palat lautasen reunalle. Tai sitten pitäisi vaan heittää raa-asti menemään kovimmat kohdat jo niitä palastellessa.


Artisokkapasta, nam!
Artichoke pasta


Artisokka ei olekaan mikä tahansa hölmönnäköinen vihannes. Tämä selvisi, kun hieman googlailin. Sillä on pitkä historia ja dramaattinen taustatarina. Suluissa olevat lauseet ovat meikäläisen huomioita. ;)

Artisokkia on kasvatettu tuhansia vuosia Välimeren alueella kreikkalaisten ja roomalaisten ruokalöydöksenä. Caterina de` Medicin artisokkamieltymyksen ansiosta vihannes päätyi Alppien yli Ranskaan. Siellä hovin henkilääkäri tosin kielsi artisokan nauttimisen, koska sen uskottiin sisältävän lemmen eliksiiriä. (Tuo eliksiiri eli ns. afrodisiac juontuu muuten Afroditen eli lemmen jumalattaren nimestä.) Artisokan pelättiin vaikuttavan ihmismieleen kauhistuttavalla tavalla.

Kreikan historiassa uskottiin artisokan auttavan erityisesti poikalasten saantiin. (No niinpä tietenkin. Kreikan mytologian mukaan Zeus-jumala oli vierailemassa veljensä Poseidonin luona. Lomansa aikana hän näki Zinaran saarella Cynara-nimisen kauniin tytön, jolla oli tuhkanvaaleat hiukset. (Välimeren miehet ovat näemmä aina hullaantuneet vaaleista kutreista...) Zeus rakastui Cynaraan täyttä häkää ja halusi korottaa tämän kuolevaisen neidon jumalattareksi, jotta voisi olla tämän lähellä Olympoksella. Jumalten vuorelle ei ollut nimittäin muilla asiaa kuin jumalilla. Zeus suunnitteli  viettävänsä Cynaran kanssa romanttista aikaa Olympoksella aina kuin vaimo Hera olisi poissa kotoa. (Mikä häntäheikki!)

Cynaran tuli kuitenkin kamala koti-ikävä. Hän lähti Olympokselta salavisiitille kuolevaisten maailmaan nähdäkseen äitinsä ja kotiseutunsa. Mutta Zeus sai vihiä vierailusta. Kun Cynara palasi Olympokselle, Zeus raivosi tytölle, sillä hänen mielestään vierailu kuolevaisten pariin ei ollut jumalille sopivaa käytöstä. (Ai naisseikkailut sitten ovat vai?) Niinpä Zeus muutti Cynaran artisokaksi. (Sanonko mikä olisi pitänyt artisokaksi muuttaa...)


Oli niin tai näin, makoisan makuista ruokaa artisokka on ja vaihtelua muihin vihanneksiin.

Flunssan takia päätin terästää oloa kunnon vitamiinipommilla. Tässäpä säväyttävän smoothien ainekset: verigreippi, kaksi omenaa, kolme kiiviä.


Smoothie-ainekset
Fruits for my smoothie


Juoman väri ei ollut maailman houkuttelevin, mutta maku oli terhakan kirpeä ja virkistävä.

Kippis ja kulaus!


Valmis vitamiinipommi
Ready vitamin bomb


***

I´m having a bad flu so I don´t feel like cooking anything too challenging.

I like artichokes so I decided to test how I manage to cook them for pasta. I had herb and rucola pasta from Eataly (they have there excellent bio products). Artichokes I cut and put them on the pan with hacked onions and garlic. I let them boil under the cover about 20 minutes. Then I put some fresh parsley, black pepper, bacilic and salt: mmm, good smell!

I found artichoke´s history and mythology very interesting, take a peak if you want. That mythology part is chauvinist though, haa haa. Anyway, artichoke is healthy and tasty and good change for the other vegetables.

For the cure for my flu I prepared a real vitamin bomb: one red grapefruit, two apples, three kiwis and delicious smoothie was ready to heal me. (It tasted much better than it looked!)

Cin Cin!

6 kommenttia:

Anu Johanna kirjoitti...

Nam sekä artisokkapastalle että smoothielle! En ole ikinä tehnyt itse artisokkapastaa, mutta juuri eilen satuin maistamaan kyseistä herkkua ravintolassa. Oli tosi hyvää ja tässähän sain nyt sopivasti ohjeen kotikäyttöönkin - kiitos siitä! :)

Kiitos myös mielenkiintoisesta tarinasta! Eipä tarvii enää miettiä Kreikassa asuneena, mistä tai keneltä jotkut kreikkalaiset miehet ovat mallia ottaneet... :D :D

Ciacy kirjoitti...

Pikaisia paranemisia :D

Kulkukatti kirjoitti...

Ionna, artisokka on kyllä erinomaista herkkua, varsinkin kun se on sopivan pehmeää. Täällä syödään tosi paljon artisokkaa. Tiedä sitten onko syynä hyvä maku vai nuo uskomukset ;D

Heh, Zeuksen poikia sitten myös Kreikan jälkipolvet. Roomalaiset muuttivat vain Zeuksen nimen Jupiteriksi, joten samaa menoa Italiassakin piisaa.

Kulkukatti kirjoitti...

Ciacy, kiitoksia! Kovat tropit käytössä ja taistelu jatkuu... :)

Anonyymi kirjoitti...

Artisokka on todella hyvää. Sääli vain, että siitä menee niin paljon hukkaan kun vain ydin on syötävissä.
Asiasta toiseen. Torinossakin on varmaan joulutori. Olisi mielenkiintoista tutustua kuvaraporttin kautta kunhan taas pääset jalkeille. Toinen mielenkiinnon kohde olisi jouluseimet. Italialaiset seimien hahmot kun ovat niin valtavan upeita. Rohkenen esittää tällaisen kainon pyynnön, että jos...
joulunalusterveisin paskeriville

Kulkukatti kirjoitti...

Heippa Paskeriville ja kiitos toiveesta! Olo on onneksi hyvä jälleen, joten voi olla, että pian ehdin kaupungille katsastamaan Torinon joulutilannetta.

Voipi siis olla, että Joulukatti tuo jonkinlaista juttua torista ja/tai seimistä, kun sitä toivoit. ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...