perjantai 18. marraskuuta 2011

Hyvä ravintola Torinon keskustassa

Torinossa on ollut syyssateiden ja ison tulvan jälkeen aivan ihastuttavan valoisaa ja aurinko on paistanut anteliaasti päivittäin. Kyllä kelpaa Italian maalla marraskuuta viettää! Vielä vuosi sitten olimme Bonnissa ja kyllä se harmaus oli vaan aika ilkeää... eipä ole yhtään ikävä. Saksa ei ole ilmastoltaan kehuttava, ehkä eteläisemmässä Saksassa on miellyttävämpää. Bonnissa taivas oli enimmäkseen harmaan harson peitossa - kesät talvet.


Torinon kuulas marraskuun aamuaurinko
Luminous sunlight in November morning in Turin


Saimme täksi viikoksi entisestä asuinpaikastamme vieraan Torinoon. Intialainen ystävämme, ranskalaisen Kollin kollega Bonnin YK-toimistosta, on täällä viikon koulutuksessa. Eilen hän tuli käymään meillä ja nautimme kotona alkudrinkit.

Harmiteltiin, kun vaimo ei tullut mukaan, hän olisi ollut varmasti mielissään Torinon nähtävyyksistä, kaupungin kauneudesta ja mainioista shoppailumahdollisuuksista. Ystävämme ei ollut tiennyt, kuinka hieno paikka Torino onkaan. Hän oli hyvin vaikuttunut keskustan palatseista ja kilometritolkulla jatkuvista arkadikaarien kattamista kaduista ja hulppeasta arkkitehtuurista.

Veimme ystävämme illalliselle via Polle, tuohon ihan lähelle. Siellä on hyvä ravintola nimeltä Primo Piano. Alakerrassa on pizzeria ja yläkerrassa iso, tunnelmallinen ravintolasali.


Primo Piano. Via Po, Torino


Oman hauskan lisän antavat tarjoilupöydillä olevat isot kinkut ja hedelmät sekä tuolla taaempana punaviinipullojen armeija, kuten myös ravintolamestari, joka meni aina välillä kalakärryineen ohi. Kolli on Primo Pianossa tuttu vieras, hän kävi siellä entisen pomonsa aikana usein, joten kohtelu oli italialaiseen tapaan ylitsevuotavaa ja saimme paluun kunniaksi alkumaljat. Olimme Primo Pianossa nyt ensimmäistä kertaa sitten lähtömme Bonniin vajaa kolme vuotta sitten, oli kiva tulla takaisin.


Kippis! Mustekalasalaattia ja sisilialaista valkoviiniä
Cin Cin! Octopus-salad and Sicilian white wine


Ruoka on pääosin eteläisestä Italiasta, eri annosten hinnat vaihtelevat 8 - 20 euroon. Nautimme alkupaloiksi marinoituja pikkusipuleita ja artisokkaa, prosciutto-kinkkua ja salamia (paitsi minä, kun en syö punaista lihaa) plus aivan tajuttoman hyvää mustekalasalaattia. Eli tyypillisessä sellaisessa on mustekalan paloja, keitettyjen perunoiden lohkoja, persiljaa, tomaattia ja rucolaa. Nam nam! Olisin syönyt sitä vaikka kuinka, mustekalapalaset olivat pehmeitä ja suussa sulavia.

Pääruuaksi valitsin tuoretta tonnikalaa. Se oli leikattu paksuiksi viipaleiksi ja kieritelty seesaminsiemenissä. Erikoista, mutta herkullista. Ohessa oli paistettua kukkakaalia ja muuta lisuketta. Tuhtien alkupalojen (ja sen mustekalasalaatin ahmimisen) takia en jaksanut koko annosta, voih mikä sääli! Jälkkäriksi otin marja- ja khaki-hedelmäsorbetit. Sellainen valuu aina alas. :)


Tuoretta tonnikalaa kieriteltynä seesaminsiemenissä kasvislisukkeiden kera
Fresh tuna fish rolled in sesam seeds plus side vegetables



Kävelimme kotia kohti ja intialainen ystävämme sai nauttia peri-italialaisesta eksotiikasta. Piazza Carlinalla naureskelimme tovin näille kahdelle autolle, jotka oli parkkeerattu tyylikkäästi keskelle katua.


HYVIN italialaista: autot parkkeerattu iloisesti keskelle katua
VERY Italian: cars parked happily in the middle of the street :)


***

November in Turin is not bad at all. Lots of light and sunshine although the temperature is cool, today +10 celcius. Last winter we were still in Germany. I don´t miss Bonn´s weather at all! It´s always grey - no matter if it´s winter or summer.

Yesterday we had dinner with our Indian friend. He is visiting Turin for his training course. He used to be MrCat´s colleaque in Bonn UN office. It was great to see this nice guy again. Unfortunately his wife didn´t come, I bet she would have been delighted with all beautiful buildings, archades, river Po and shopping possibilities! But next time.

Primo Piano is a good restaurant in via Po -street, just near to our home. After having drinks at our place, we took our friend to Primo Piano. On the groundfloor they have pizzeria but upstairs there is a lovely restaurant. They offer mostly South-Italian food. I enjoyed especially the first dish, octopus salad, too delicious! For the main course I took fresh tuna fish, rolled in sesam seeds.

It was good to be back: this was our first visit to Primo Piano after being two years away in Bonn. The owner still remembered MrCat and we got excellent service. Grazie!

2 kommenttia:

Simpukka kirjoitti...

Herkullisen näköinen annos.
Itse en saa onnistumaan tuoreen tonnikalan paistamista millään. Siitä tulee joko liian kypsää tai raakaa, vaikka kuinka yritän noudattaa ohjeita.

Kulkukatti kirjoitti...

Simpukka, annos oli todella makoisa! Harmitti, kun oli pakko jättää hieman. Yhteensä syötävää oli niin paljon, ettei kerta kaikkiaan masuun enää mahtunut.

Tonnikalan paisto ei ole helpoimpia! Mutta hyvää se on. Itse en tykkää, jos se on kovin raaka sisältä. Pieni raakuus hyvä, mutta kerran ravontolassa koko sisus oli punainen eikä oikein maittanut...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...