tiistai 8. marraskuuta 2011

Syysangstia Torinossa, Monet Sveitsissä ja kumpuilevia maisemia Megèvessa

Torinossa on nyt niin harmaa ja sateinen keli, että ei huvita laittaa mitään kuvia täältä. Nyt ei auta muu kuin lukea hyvää kirjaa lämpimissä sisätiloissa ja sytyttää kynttilät luomaan tunnelmaa hämärän keskelle - tai kirjoittaa blogia, hehee.


Hassu kärpässienilaukku näyteikkunassa Milanossa
Funny mushroom handbag in a shop-window in Milan


Po-joki tulvii yli äyräiden. Olin eilen sateen välissä lenkillä ja huomasin, että koko normaalilenkkireitti oli mutaisena vyöryvän veden vallassa, hui! Poliisit olivat sulkeneet rantaväylät punavalkoisilla varoitusnauhoillaan. Eilen oli kuulemma koulut kiinni vaikeiden reittien takia.

Lenkkini mutkassa sillalla huolestuin vesirottaperheestä. Näin ne viimeksi viikko sitten iloisesti pulikoimassa kirkkaassa vedessä auringonpaisteessa. Rohkein neljästä poikasesta sukelteli joen pohjaan asti nyhtämään pohjakasveja suuhunsa. Perheen pesä oli jokitöyrään alla, mutta nyt koko ranta on valunutta mutaa ja pesä on jäänyt veden alle, apua! Toivon kovasti, että suloinen vesirottaperhe on ehtinyt alta pois turvallisempaan paikkaan...


Milanon Duomo marraskuun pimeydessä
Milan Duomo in November darkness


Viime lauantaina olimme Milanossa katsomassa Cezannen näyttelyä kuninkaallisessa palatsissa, mikä sijaitsee ihan Duomon vieressä, oikealla puolella, siellä on monesti mahtavia näyttelyitä. Olipa siellä myös Suomen Ateneumista (tulipa kotoisa olo:) lainattu teos, jonka muistin vallan mainiosti. Vihreäpainotteinen teos, jossa näkyy akvedukti vasemmalla ja taustalla iso ruskea rakennus. Teos oli saanut näyttelyssä hienon paikan.

Mutta nyt tahtoo aurinkoa, joten lienee sopiva aika palata runsas viikko taaksepäin ja hypätä Italiasta hetkeksi Ranskaan ja Alpeille.


Lokakuun lopun maisemia Mt Blancilta
End of October in Mt Blanc area


Laiduntavia lehmiä ja Alppimaisemaa
Cows on the meadow in the Alpes


Näin ihanan kirkas keli siellä oli. Ja lämpöä oli huimat +20 astetta! Olimme vuorilla parin tunnin kävelyllä ja hikihän siinä tuli, kun olin varustautunut kevyttoppatakilla. Puolet matkasta pärjäsin ihan T-paitasillani, kuten reissukuvasta näkyy:


T-paitasillaan lokakuun lopussa Alpeilla
T-shirt weather in the end of October in the Alpes


Kiipesimme ensin polkua pitkin ylös niityille, söimme eväät ja kuljimme niittyjen läpi tielle. Sieltä jatkoimme tuota kuvassa näkyvää tietä pitkin alas. Eläimet olivat vielä ulkona, lehmät laidunsivat jopa yön yli. Niiden kellojen kilkatus kuului yön pimeydestä. Nyt tosin Alpeille on satanut lunta, joten mansikit joutuvat olemaan sisätiloissa.

Kävimme ruokaostoksilla Megèvessa ja hankkimassa päivän lehdet kirjakaupasta. Matkalla autolle kohtasin vallan suloisen raitakissan, joka tuli ystävällisesti naukuen luokseni. Kisu kieriskeli maassa nautinnollisesti ja fiksuna otuksena tuli sitten tietenkin pyyhkimään roskaisen turkkinsa paijaaviin käsiini.

Otin naukumaijasta niin hienon kuvan, että oli pakko laittaa se tänne. Tuo rosoinen ja kuviollinen kiveys on kuin abstrakti tausta tälle muotokuvalle.


Kaunis kissapotretti
Beautiful portrait of a cat


Seuraava eläinelämys tuli kotimatkalla. Minulla on eräs vakava heikkous, nimittäin aasit! En voi vastustaa itseäni, vaan alan hihkua innoissani aina aasin nähdessäni. Se ovat niin ihanan söpöjä ja hassuja elikoita, että tulen niiden seurassa aina hyvälle tuulelle.

Ranskalainen Kolli on monesti pelästynyt ajomatkalla aasikiljuntaani, jos ei ole sattunut ensin hoksaamaan aasia maisemassa. Sitten pitää aina pysäyttää auto, että pääsen ottamaan valokuvan uudesta aasituttavasta. Tällä kertaa käänsimme auton sulavasti ympäri ja palasimme aasien luo, jotta sain ottaa niistä kuvan. Tämä menee manian puolelle, myönnän, mutta minkäs voin hellyydenpistokselle aaseja nähdessäni! Unelmani olisi joku päivä saada oma aasi ja paijailla sitä päivät pitkät. (Aasi-parka...;)


Uudet lutuiset aasiystäväni Megèvessa
My new cute donkey friends in Megève


Ruosteenvärinen puu ja kirkas, sininen taivas Megèvessa
Rust-orange tree and bright blue sky in Megève


Le Point -lehdessä oli koko aukeaman mainos - Suomesta! Olipa kiva yllätys. Kaunis ja eteerinen mainos. Vetoaa varmasti niihin suurkaupunkien ranskalaisiin, jotka kaipaavat annoksen hiljaisuutta ja rauhaa.


Luonto odottaa Teitä
The nature is waiting for You


Kävimme myös Sveitsin puolella Martignyssa. Lähdimme katsomaan sveitsiläisten ystävien kanssa sykähdyttävää Monet-näyttelyä. Suurin osa teoksista on lainassa Pariisin Marmottan-museosta plus yksityisista sveitsiläisistä kokoelmista. Täällä Fondation Pierre Gianadda -museossa on monesti upeita näyttelyitä, suosittelen lämpimästi alueella pyöriville taiteenystäville.


Fondation Pierre Gianadda
Kulkukatti valmiina Monet´n näyttelyyn - TravelCat ready for Monet


Olin ihan ekstaasissa Monet´n teosten äärellä, ne värit ja unenomaisen kepeä tunnelma tuovat rauhallisen olon. Tutkin taas monta taulua nenä lähellä teoksen pinnassa. On mielenkiintoista opiskella entisten mestareiden tekniikkaa; kuinka kaukaa yksiväriseltä näyttävä pinta koostuu monesta eri nyansseista, ja läheltä suttuiset ja jopa vimmaiset siveltimenvedot muuttuvat seesteisiksi luonnonkuvauksiksi astuessa taaemmaksi. Harmonia sisältää aina kaaoksen. Kaaoksesta tulee harmoniaa.


Monet-näyttely Martignyssa
Monet exhibition in Martigny


Ennen lähtöä saimme vielä kokoaistillisen elämyksen, kun paikalle tuotiin iso musta flyygeli ja pianisti alkoi soittaa mitä suloisempia säveliä 1800-luvun lopulta eli Monet´n aikakaudelta. Emme malttaneet heti poistua, vaan jäimme kuuntelemaan tuota kaunomusiikkia. Päivän seikkailut päätimme Sionissa, ystävimme kotikaupungissa, hyvällä illallisella.

Tähän loppuun kuvia menomatkalta Sveitsin puolelle. Vuorimaisemat keltaisine väreineen olivat niin upeita, että tätä luonnontaidetta olisi sääli pitää vain itsellään.


Keltaista ja vihreää syksyisillä Ranskan Alpeilla Sveitsin rajan tuntumassa
Yellow and green in the French Alpes near the Swiss border

Ihastuttava vuoristomaisema
Delightful mountain scenery


It´s very grey and rainy in Turin, and river Po is flooding. I don´t feel like putting photos from here since I´d rather stay comfortably inside. :) Last weekend we saw a great Cezanne exhibition in Milan in the Royal Palace (on the right side of Duomo) and the week before a magnificient exhibition in Martigny: Monet.

I may be old-fashioned but Monet is my all time favorite. I just love how he changes chaos into harmony. From close the brushstrokes are so hasty and they go like here and there in wild manner, but when taking some distance the painting opens up as a beautiful view to serenity.

This travel letter´s photos are mostly from Megève. I even found new donkey friends! If I have not told yet, I adore donkeys! It is a mania, and we have to stop always that I can take photos of my dear donkeys, hii haa.

We had very warm weather as you can see from my T-shirt! The cows were still outside also for the nights. It felt like ending the summer. Still warm but the autumn was there with the colors. Now it has snowed in the Alpes, I heard, so goodbye summer! No more wondering on the hills with the cows and listening their bells in the night.

4 kommenttia:

Simpukka kirjoitti...

Huikeita maisemia, kiva teksti.
Aasi on yksi minunkin suosikeista. Sen huuto on joskus vain niin sydäntä särkevän haikea.

Anonyymi kirjoitti...

tosi ikäviä nuo tulvat kun niitä on ympäri Italiaa ja joiltain menneet kodit alta :/ ja tulva-aallot voi olla jopa kaksimetrisiä luin

Kulkukatti kirjoitti...

Kiitosta, Simpukka :)

Aasi on persoonallinen ja älykäs otus, suotta parjattu. Megèvessa on kaksi harmaata aasia lähitilalla, kerran kävimme juttelemassa niille ja lähtiessämme toinen alkoi huutaa hiihaata niin vetoavasti, että oli tuskaista lähteä pois.

Kulkukatti kirjoitti...

SL, vai niin pahaksi tulvat ovat jossain äityneet. Surku tulee kotinsa menettäneitä... :( Katsellaan vain tuota Ranskan telkkaa, siellä ei ole tulvista ollut juuri mitään, vain Berlusconista.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...