torstai 3. marraskuuta 2011

Vatikaanin museomaratoni ja upea Sikstuksen kappeli

Belvederen Apollo
Apollo of Belvedere


Tässä tulee kolmas ja viimeisin kirje Vatikaanin reissulta syyskuun puolelta. Vatikaanin museot ovat yksi Roomaan matkaavan ykköskohteista - ainakin tämän Katin näkökulmasta :) Alkuun muutama käytännön vinkki reissua suunnitteleville.

Laita jalkaan mukavat kävelykengät, sillä tässä paikassa et maratonilta välty. Pieni reppu selkään ja sinne vettä ja naposteltavaksi vaikka pähkinöitä. Museoissa vaeltelu voi näännyttää pahan kerran eikä penkkejä juuri löydy. Jonkin sortin viuhka kannattaa ottaa myös: saleissa on tukalan kuuma!

Helpoiten Vatikaaniin pääsee ottamalla metron. Lippuja saa tabaccherioista eli tupakkakaupoista. Yksi lippu maksaa vain yhden euron, sillä pääsee kulkemaan metrolla sekä bussilla ja vaihto-oikeus on 70 minuuttia. (Pakko heittää tähän vertailuksi Tampereen kertamaksu: 2,50 euroa! Ihmetteleekö vielä joku, miksei joukkoliikenne Suomessa inspaa?)


Vatikaanin museot, veistossali
Vatican museums, hall of statues

Jää Ottavianon asemalla pois ja kulje via Ottavianoa pitkin Vatikaaniin. Tien varrella tulee todennäköisesti vastaan jos jonkinlaista opasta, jotka keräävät kokoon ryhmää ja tarjoavat englanniksi opastettuja kierroksia "vain" 45 euron hintaan. Yrittävät taivutella kertomalla, että näin ei tarvitse jonottaa ja yksittäislippu maksaa jo 25 euroa ja heillä sentään on tarjolla laadukas opastus. Varmasti voi olla tasokasta kuultavaa, mutta on höpöhöpöä, että lippu olisi noin kallis. Normaali pääsymaksu Vatikaanin museoihin on 15 euroa.

Museoihin pääset kulkemalla massiivisen muurin viertä oikealle. Ovi tulee jossakin vaiheessa vastaan käveltyäsi ensin kunnon lenkin.

Älä mene paikalle aamulla tai aamupäivällä, voit joutua jonottamaan yli kaksi tuntia! Ensimmäisellä reissulla vuonna 2007 jonotin kaksi tuntia ja kaksikymmentä minuuttia kauheassa helteessä. Onneksi oli opaskirja luettavana ja vettä matkassa... Talviaikana turisteja on toki vähemmän. Tällä kertaa menin paikalle vähän yhden jälkeen iltapäivällä ja koin yllätyksen: jonoa ei ollut lainkaan! Kaikki olivat ilmeisesti syömässä, hoh. Olin mielissäni, etten ollut sortunut siihen 45 euron "tarjoukseen" jonon pelossa. Suosittelen siis lounasaikaa museoon hyökkäämiselle.


Yksi upeista kattomaalauksista
One of the beautiful ceiling paintings


Vatikaanin museoissa seikkailee aina valtava määrä turisteja. Vältyin jonolta, mutta en opasryhmiltä. Oma taiteenlajinsa syntyy siitä, kuinka nähdä haluamansa kohteet ja ottaa niistä vieläpä kuva ilman hikisiä turisteja. Siellä se Laokoon-veistos pilkottaa... Ei ihme, että miehen ilme näyttää kärsivältä. ;)


Turisteja ja veistoksia
Tourists and statues




Hei, Kulkukatti on jo julkkis, kaikki tahtovat kuvata:



Tai ehkä ne sittenkin kuvaa noita egyptiläisen salin hienouksia... Heh!



Varaudu siis nihkeisiin kyynärpäihin, matelevaan jonoon, häiritsevään hälinään ja epäesteettisiin otoksiin. Tarjolla on kuitenkin sellainen annos antiikin veistoksia, etruskien aikaisia astioita, valtavia huoneita, vaikuttavia kattomaalauksia ja uskomattoman taidokkaita seinäkoristeluja, että kuljet eteenpäin silmät ymmyrkäisinä ihastuksesta. Saleissa kävely tuottaa nautinnollisen esteettisen ähkyn, on kuin kermakakkuun sukeltaisi!

Heti alussa on muuten kyltti ja nuoli Sikstuksen kappelin suuntaan. Tiedoksi, että kappeli tulee vasta mielettömän kävelyn ja lukuisten jättiläismäisten salien jälkeen eli ei kannata hötkyillä ja kiirehtiä. Keskity nauttimaan eri huoneiden upeista taideteoksista. Kyllä sinne kappeliin vielä keretään...

Tässä alla olevassa kuvassa on niin sanottu karttahuone. Maalauksissa on kuvattu Italian eri alueet ja katto on tässäkin salissa mitä koristeellisin.


Koristeellinen karttahuone Vatikaanin museoissa
Decorative hall of maps in Vatican museums



Pitkien salien jälkeen pääset Rafaellon taiteen ääreen. Nimittäin täällä sijaitsevat mestarin stanzat, joista tunnetuin on seinämaalaus nimeltä Ateenan kouluTämän linkin takaa lisäinfoa.


Ateenan koulu, Rafaellon kuuluisa maalaus
The School of Athens, famous painting by Raphael



Rafaellon huoneiden jälkeen matka johtaa kohti Sikstuksen kappelia usean pienen huoneen läpi, ylös alas portaita, missä on esillä eri taiteilijoiden uskonnollisia teoksia modernilta ajalta, muun muassa tämä Francis Baconin paavi:


Francis Baconin paavi Velázquezin mukaan
Francis Bacon´s pope after Velázquez

Huoh, johan tässä on kävelty. Viuhka, vesi ja pähkinät ovat olleet tarpeeseen. Sanokaa minun sanoneen, taiteen katselu käy työstä :) Mutta nyt alkaa häämöttää Sikstuksen kappeli ja Michelangelon mestariteokset! Vielä könytään sisulla yhdet portaat vellovan turistijonon perässä ja otetaan pikainen rohkaisuryyppy vettä...


Viimeiset portaat ennen Sikstuksen kappelia - viimein!
Last stairs before Sistine Chapel - at last!


Voi niitä ihastuksen huokauksia, onnen hymyä ja kepeää tunnetta vatsanpohjassa ylimaallisen elämyksen edessä! Tässä se nyt on:


Sikstuksen kappeli ja Michelangelon maalaukset
Sistine Chapel and paintings by Michelangelo



Viimeinen tuomio
Last Judgement


Kröhöm, kuviahan täällä ei sitten saa ottaa. Sali on täynnä kuhisevia turisteja, muutama vartija paimentaa hyökyvää turistimassaa parhaansa mukaan ja huutaa välillä kuvauskiellosta äkäisen näköisenä, käsiä huitoen.

No jos nyt kuitenkin muutama otos? Ihan salaa ja ilman salamaa... täältä turistien selkien takaa vaivihkaa... Eihän nuo teokset siitä kärsi. Täällä kun on tuo vastustamattoman hieno Paratiisista karkotus...


Paratiisista karkotus
Expulsion from Paradise


...ja vaikkapa mahtava Aatamin luominen. Mikä eleganssi ja lennokkuus! Eleiden virtaviivaisuus ja komposition harmonia!


Aatamin luominen
Creation of Adam


Kiitos ranskalaiselta Kollilta lainaamani kameran, sillä sai kattoon kunnon zoomit. Kappelista lähtiessä vilkaisen viattomana, kun vartija kovisteli yhtä onnetonta kuvan ottanutta turistia. Hyi hyi! ;)

Näiden elämysten jälkeen voi heittäytyä hetkeksi shoppailemaan museoiden tyylikkääseen kauppaan. Vai mitäpä tuumaatte:

Vatikaanin museokaupan upeat puitteet
Wonderful place for a museum shop


Olette varmaan jo ihan läkähtyneitä tähän taidepläjäykseen, mutta nyt tehdään reissu vielä gallerian puolelle (napatkaa vaikka pari pähkinää voimistumiseksi), sillä siellä on myös mielenkiintoista nähtävää.

Kuten tämä Leonardo da Vincin keskeneräiseksi jäänyt työ. Mutta mitäs järkeä on puolivalmista tekelettä tuijottaa? No siksi, että se antaa jännittävän katsauksen Leonardon tapaan työskennellä. Taustamaisema näemmä syntyy ensimmäisenä. Hahmojen luomisessa taiteilija on käyttänyt vahvaa viivaa.


Leonardo da Vinci:
Pyhä Hieronymus - Portrait of St Jerome in the Wilderness



Tuntemattoman mestarin eteerisen kauniit enkelifreskot ovat suosikkejani taidegalleriassa. Nämä taivaalliset trubaduurit tuovat loistetta väsyneen kulkijan mieleen.



Vatikaanin taidegallerian kaunis enkeli
Lovely angel in Vatican Pinacoteca




Näihin loistaviin tunnelmiin on sopiva päättää tämänkertainen kirje. Nyt jätetään Vatikaani museoineen ja kierretään nämä huikeat portaat alas ja ulos. Nähdään taas!


Vatikaanin museoiden kurvikkaat portaat
Wonderfully curvy staircase in Vatican museums

Best way to get to Vatican museums from Rome is to take metro to Ottaviano station. Museums are on the right side, just walk along the long wall. Prepare to line if you go there in the morning time. My visit was in mid-September and what a surprise, I didn´t need to queue at all when I arrived a bit after 1pm. I guess everybody were eating lunch.

There are so many beautiful halls and rooms full of presticious artworks that prepare to spend long time in the museums! I hope you have taken comfortable shoes with. :) It is a looong way to Sistine Chapel, but on the meanwhile you should enjoy of the wonderfully decorated rooms and Rafaello´s paintings plus then some modern religious paintings as you can see from my photos.

Sistine Chapel is gorgeous. It is forbidden to take photos - but, as you see, I took some... In secret... without flash... Behind the tourists´ backs. I couldn´t resist!

After take a walk also to the art gallery, Pinacoteca. There are many paintings worthwhile of seeing, like Leonardo da Vinci´s St Jerome in the Wilderness and my personal favorites, heavenly angels.

Have an artistic day!

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mukavia matkakirjeitä taas. Muutamia vuosia sitten matkasimme junalla Saksasta Itävallan kautta Roomaan vuodenvaihdetta viettämään. Tuolloin tuli Pietarinkirkon portaat kiivettyä ihan huipulle asti, mutta Vatikaani jäi seuraavaan kertaan, joka on vielä edessä päin.
paskeriville

Kulkukatti kirjoitti...

Kiitos, kiitos Paskeriville :)

Matkanne kuulostaa elämykselliseltä - noin pitkällä reissulla näkee Eurooppaa ja melkoisen monipuolisesti!

Sinulle on sitten tuttua urheilua tuo kapuaminen - hikistä hommaa, mutta loppuhuipennus on huikaiseva.

E-S kirjoitti...

Iso kiitos useammasta postauksestasi liittyen Roomaan! Ahmin niitä tässä oikein antaumuksella saadakseni vielä jotain matkainfoa pian tulevaa reissua varten. :)

Kulkukatti kirjoitti...

Heippa E-S, ollos hyvä! Kiva, jos matkakirjeistä on apua reissulle :) Ihanaa matkaa, Rooma on Aivan Mahtava kaupunki!

Anonyymi kirjoitti...

Olisinpa lukenut nämä vinkit ENNEN omaa reissuani. Satuttiin juuri pahimmassa ruuhkassa paikalle. Toki kesäaika on varmasti vilkkaampaa muutenkin.

Ja ihan hienoja kuviakin olet saanut, MUTTA tuota kuvauskiellon rikkomista en vain osaa arvostaa. Kappelissa on muutama sääntö, hiljaisuus, pukeutuminen ja kuvauskielto. Netistä löytyy kuvia maalauksista joten miksi täytyy käyttäytyä epäkunnioittavasti rikkomalla sääntöjä?

Jos jokainen turisti ajattelisi, että "jos nyt pari kuvaa" (ja lopussa unohtuu sekin salamakielto) niin pian arvokkaat freskot ovat pilalla tai kappeli suljetaan yleisöltä kokonaan.
Yritetään säilyttää taide ja historia seuraavillekin sukupolville.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...