maanantai 28. marraskuuta 2011

Sarvikuono ja hajupommi

Jipii, flunssa ja yskä tuntuvat olevan poissa! Uusi viikko alkoi pirteissä merkeissä ja olo on raikas pitkästä aikaa. Salaiset aseeni pikaiseen toipumiseen olivat vissiin erinomainen peruskunto, kamala määrä hunajaa ja valkosipulia, reseptivapaita flunssalääkkeitä ja yskänlääkettä sekä Sarvikuono.

Sarvikuono on nenähuuhtelukannu, joita voi ostaa apteekeista ainakin Suomesta. Saa sinisenä ja punaisena. Homma toimii siten, että ensin keitetään vettä. Siihen lisätään annoslusikallinen mielellään hienojakoista merisuolaa (tavallinenkin ruokasuola käy, mutta EI Pansuola, mineraalisuola, Seltin jne). Annetaan veden haalentua sopivan lämpöiseksi. Ennen käyttöä hölskytellään kannua kunnolla, että suola on hyvin seonnut veteen.

Sitten asetutaan pää kenolleen lavuaarin ääreen, se puoli kasvoista ylempänä, jossa sierain on enemmän auki ja kaadetaan tuosta putkilopäästä vettä nenään! Kyllä. Eikä edes satu, suolan ansiota. Kaadetaan puolet kannusta näin, sitten tuhautetaan vedet kevyesti ulos, sen jälkeen käännetään päätä ja toistetaan sama toiseen sieraimeen.



Nenähuuhtelukannu "Sarvikuono"
Nose washing pot "Sarvikuono" (=rhinoceros)


Vesi kulkee nenäonteloon ja tulee toisesta sieraimesta ulos valuttaen mukanaan limat, bakteerit ja hiukkaset: ällöä, mutta tehokasta! Hengitys tapahtuu tietenkin suun kautta. Hommaa täytyy tehdä muutaman kerran, sitten se alkaa ensioutouden jälkeen sujua kuin vettä vaan, hehee.

Nenähuuhtelu on merellisten kansojen vuosisatoja käyttämä luonnollinen puhdistuskeino. Suolavesi ei ärsytä limakalvoja, huuhtelun voi tehdä 1-4 kertaan päivässä riippuen tarpeesta. Tämä auttaa kuulemma poskiontelotulehdukseen, allergioihin sekä kuorsaamiseen, joten ei kun ukot sarvikuonoilemaan ennen nukkumaanmenoa. ;)

Se oli flunssaisen paras ystävä Sarvikuono.

Mutta mikäs tuo otsikon lupaama hajupommi sitten on? No minä tietenkin! Olen meinaan ahminut viime viikon ajan sellaiset määrät valkosipulia, että tällä lemahduksella pysyvät vampyyrit ja muutkin loitolla tehokkaasti.



Philadelphia-juustoa ja mahdoton määrä valkosipulisilppua
Philadelphia cheese and lots of garlic


Tein tuossa yksi päivä uuden satsin ruisleipää luomuriihiruisjauhoista (joita täytyy joululomalla taas kantaa lisää Suomesta Torinoon...) ja latasin tuoreiden viipaleiden päälle Philadelphia-juustoa ja valtavasti valkosipulia, kuten yläkuvasta näkyy. Oli tosi namia maitolasillisen kanssa ja luonnollisen tehokasta taistelua flunssaa vastaan!

Täytyy vielä sen verran kehaista omaa ruisleipäpaakarointia, että tällä kertaa tein myös kunnon reikäleivän. Tältä se näytti ennen uuniin menoa, laitoin haarukalla reiät pintaan ja painoin rajat, jotta palat saa helpommin irrotettua.


Raaka reikäleipä matkalla uuniin
Raw ryebread going to the oven



Ja tässäpä sama käntty 17 minuutin päästä uunista ulos otettuna ja kunnon rusketuksen saaneena:


Valmis reikäleipä
Ready ryebread. We Finns call this model "hole-bread", logically ;)

Nyt vaan tarttis olla katon rajassa pitkä puuvarsi, johon näitä reikäleipiä voisi kerätä, kuten ennen muinoin.

Ei tarvitse varmaan mainita, että maku oli suussasulava. Riihiruisjauho antaa hienoisen ja ihanaisen savun tuoksun ja maun leipään.


***

Yay, my flu and coughing are over! I ate lots of garlic (I smell like hell) and honey, took some light medicine and fortunately I have good basic health. Very important for me when being in flu is "Sarvikuono", rhinoceros, a nosewashing pot. It´s an ancient way of cleaning nose naturally. In Finland we get these pots from pharmacies, I guess in other countries too.

You boil water, put a spoonful of salt (sea-salt is the best - don´t use special salts like mineral salt). Let the water cool that it´s not too hot. Then mix the water well, pend on top of the sink and turn your head and pour water into your nostril, breath with your mouth. Leave half of the water for the other nostril to do the same. Sniff gently all the water out from the nose. Warm salt water takes bacteries and slime out. This old trick helps also for allergies, sinusitis and snoring.

I baked new set of Finnish ryebread and this time I made traditional "hole-bread" among the smaller breads. I covered bread slices with Philadelphia cheese and lots of garlic, very tasty and good for fighting against the flu.

6 kommenttia:

Simpukka kirjoitti...

Maukkaalta näyttää leipomasi reikäleipä. Vesi kielellä jäin sitä tuijottamaan...

Kulkukatti kirjoitti...

Simpukka, se oli kyllä oikein herkkua! Ainoa paha puoli tuoreissa ruisleivissä on, että niitä on hinku ahmia vaikka kuinka paljon ja sitten vatsaa pakottaa.

Anu Johanna kirjoitti...

Mäkin haluan Sarvikuonon! Mulla on astma, jonka takia oon sitä pitkään harkinnut, ja tällä hetkellä kyllä pieni flunssakin. Valkosipuli ja hunaja on täälläkin paljon käytettyjä flunssanhoitajia (ei tosin yhdessä :D).

Kulkukatti kirjoitti...

Ioanna, no sitten ei kun apteekkiin hankkimaan oma Sarvikuono! :) Tuota nenähuuhtelua voi tehdä ihan kerran päivässä säännöllisesti pitämässä epäpuhtaudet loitolla, vaikkei flunssaa olisikaan. Sarvikuonoilu tuntuu aluksi tosi oudolta, mutta kyllä siihen pian tottuu.

Isäni käyttää omaan astmaansa muuten valkosipulia ja hunajaa yhdessä! Hän keittää ensin vettä ja sekoittaa siihen valkosipulin paloja ja hunajaa. Astmalääkettä ei ole käyttänyt enää muutamaan vuoteen. Kokeilin tuota taikalientä omaan yskään, mutta en innostunut siitä hirveästi, heh.

Anonyymi kirjoitti...

Pitäisiköhän kokeilla ruisleivän tekoa. Paistan aika usein leipää sekoitellen milloin mitäkin saksalaisia leipäjauhoja. Niissähän on kuivahiiva mukana, lisätään vain vesi ja sekoitellaan, annetaan seistä ja kaadetaan leivinpaperille. Itse kuitenkin laitan myös vähän tuorehiivaa ja mausteita inspiraation mukaan. Joskus kyllästyttää valmisleivät, joissa on sen miljoonaa siementä sisällä ja päällä.
että näin paskeriville

Kulkukatti kirjoitti...

Paskeriville, kokeile ihmeessä ruisleivän tekoa! Juuren valmistus on oma urakkansa, mutta kun saat sen ja raskin tehtyä, niin helppoahan siitä on aina uusi satsi tehdä. Ohjeeni on siellä aiemmassa ruisleipä-jutussa. Alussa pitää toki siihenkin lisätä vähän kuivahiivaa, uusi juuri ei nostata helposti taikinaa. Omatekoinen ruisleipä on mielettömän hyvää ja terveellistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...