perjantai 30. syyskuuta 2011

Rooman erikoisuuksia: ei-katolinen hautausmaa ja maailman kuuluisin kurkistusreikä

Hehkutin edellisessä kirjeessä Rooman salaisuuksista ja tässä olisi esitteillä kaksi. Kumpikin sijaitsee Villa san Pio -hotellista lyhyen kävelymatkan päässä, hotellin esittelin juuri viime kirjeessä.

Ensimmäisenä vien teidät Rooman ei-katoliselle hautausmaalle. Se on sopiva kohde sellaiselle matkaajalle, joka haluaa romanttisia ja rauhallisia elämyksiä ja joka on nähnyt jo kaiken ydinkeskustassa. Kollini historiasta kiinnostunut kollega tiesi paikan ja sehän piti lähteä katsastamaan.


Ei-katolinen hautausmaa Roomassa, keskikäytävä
Non-Catholic cemetery in Rome, the main alley


Ei-katolinen hautausmaa sijaitsee ihan Pyramid-metroaseman lähellä, eli metrolinja B:n eteläsuunnassa, melkein aseman vieressä kohoavan ison pyramidi-monumentin takana. Huomaa, että hautausmaa on avoinna vain aamupäivisin.


Hautakivia (Kollin ottama kuva)
Grave stones (Mr Cat´s photo)


Hautausmaa on todella kaunis: granaattiomenoita, kukkapensaita, kaskaiden kovaäänistä sirinää päivänvarjomäntyjen oksilla, pysähtynyt tunnelma, romanttisia kivimonumentteja, paasilla kiipeileviä murattiköynnöksiä. Läsnä kaihoisia kaikuja menneisyydestä ja niistä ihmisistä, jotka löysivät Rooman kukin omalla tavallaan ja joiden maallinen muisto lepää tässä elämän viimeisessä kätkyessä, autereisen auringon lämmössä, Ikuisen Kaupungin hellässä huomassa.


Granaattiomenapuu
Grenade apple tree


Paikalla ei ole montaa ihmistä, muutamia turisteja, jotka käyskentelevät rauhallisesti hiljentyen arvokkaan paikan ansaitsemalla tavalla.

Tämä on monen taiteilijasielun viimeinen leposija: on maalaustaiteilijoita, runoilijoita, veistotaiteilijoita, filosofeja, kirjailijoita. Tänne on haudattu mm. runoilijat Keats ja Shelley, Goethen poika ja italialainen filosofi Gramsci. Gramscin haudalle oli jätetty kirjeitä ja runoja ja pikkukivia oli aseteltu paaden päälle.

Edit:
Tarkkaavainen lukijani Porvoosta (kiitos hänelle) laittoi viestiä, että täällä on myös Walter Runebergin (veistäjä Walter Runebergin poika ja J.L. Runebergin pojanpoika) hauta. Onneksi satuin ottamaan kuvan siitä, kun ajattelin, että voi olla samaa sukua ja olihan tuo.

Suomalainen hautakivi.
Finnish gravestone. Walter F. Runeberg was the son of Finnish sculptor Walter Runeberg
who was the son of our famous poet J.L. Runeberg


Täällä on monia tyylikkäitä ja taidokkaita hautamonumentteja:


Enkeliveistos
Angel statue

Tämä enkeli hehkui silmiä häikäisevän kirkkaissa valonsäteissä kuin juuri taivaasta maan päälle astuneena:


Enkeli taivaan
Angel of heaven


Hautausmaa on kuuluisia myös toisesta seikasta: siellä asuu kissoja! (Voinette arvata, ettei tämä ollut vähäisin syy, miksi halusin nähdä paikan, öhöm...). Kissoille voi jättää myös lahjoituksia niiden ruokaa varten. Katit saavat mennä miten tykkäävät ja asustella tässä rauhaisassa paikassa - melkoiset kissanpäivät siis!

Nämä laiskanlötkeät asukit eivät antaudu silitykselle, mutta niitä on kiva seurata. Tässä yksi tuimailmeinen katti, josta ranskalainen Kolli sai napattua hienon lähipotretin zoomilla. Kisu oli näennäisen rauhallinen, se tarkkaili koko ajan silmäkulmastaan liikkeitäni ja pysytteli pienen välimatkan päässä.


Yksi ei-katolisen hautausmaan kissoista
One of the cats of Non-Catholic Cemetery

Raitapaitakisuli (Kollin kuva)
Stripe cat (Mr Cat´s photo)

Tässä seuraavassa otoksessa on melkoinen siesta käynnissä. Hautapaasien väissä oli sopivasti varjoa ja viilentävää kasvillisuutta. Nämä kaksi kaverusta ottivat autuaat nokoset nenäkkäin. Voiko tyytyväisemmäksi kissa enää tulla? Katsokaa nyt näitä paksuposkisia karvanaamoja:


Samettiturkkinen kisu nokosilla
Velvet fur cat taking a nap

Onnelliset kissat siestalla hautausmaan varjoissa
Happy cats having siesta in cemetery´s shadows


Hautausmaan portin vieressä on pieni kirja- ja korttikauppa ja siinä takana on myös kaksi siistiä toilettia. Portissa on metallilaatikko, johon toivotaan kolmen euron lahjoitusta vierailusta hautausmaan ylläpidon tukemiseksi.

Haustausmaasta, sen historiasta ja aukiolosta lisää tietoa kiinnostuneille tästä linkistä.


Toinen viehättävä ja erikoinen kohde sijaitsee ihan hotelli Villa san Pion kulmilla, Aventino-kukkulalla. Tässä paikan aukio, jossa oli kuvaushetkellä jonkinmoinen mopomiesten kokous meneillään, heh.

Aventinon kukkulalla
On Aventino Hill


Tästä kun katseen kääntää oikealle, saa eteensä Maltan ritarikunnan päämajan muurin:


Maltan ritarikunnan päämaja on tämän muurin tuolla puolen
Knights of Malta headquarters is behind this wall


No mikä tässä muurissa on nyt muka niin mielenkiintoista? Mennääs lähemmäksi...


Maltan ritarikunnan ovi
Knights of Malta headquarter´s door


Joo, ihan ovi näkyy olevan. Tosi jännää. Mutta mitä siinä edessä puuhataan? Siirrytääs katsomaan...



Maailman kuuluisin kurkistusreikä
The most famous peekinghole


Heiii! Tässähän on joku kumma kurkistusreikä! Ja täältä näkyy jotain jänskää...


Puutarha kurkistusreiästä nähtynä
Garden seen from the peekinghole

Onpa hieno puutarha! Mutta mitäs siellä vehreän holvikäytävän päässä hahmottuu?


Vatikaani ja Pietarin kirkko nähtynä kurkistusreiästä
Vatican and Saint Peter´s Basilica seen from the peeking hole


Vau, miten upea! Vatikaani ja Pietarin kirkko, siinä puutarhan vihreiden köynnösten keskellä kuin miniatyyrikoriste. (Näky on vielä hienompi livenä, kuvasta ei näy yhtä mainiosti tuo miniatyyrimäisyys.)

Että aikamoinen kurkkausreikä totta tosiaan... Siitä näkyy kolme maata yhtä aikaa: Maltan suvereeni alue, Rooma ja Vatikaani.


***

There is a very interesting and totally charming non-catholic cemetery in Rome, close to Pyramid-metro station and just behind the big pyramid-monument. It is very peaceful, there are cypresses, flower trees, lovely grave stones and romantic paths. From the Mediterranian trees you here the birds singing and cicadas´ loud sound.

Lots of foreigners are being buried here since it is non-catholic. And there seems to be many artists: poets, writers, painters, sculptors, philosophs... Poets Keats and Shelley, Goethe´s son, Italian philosoph Gramsci for an example. (Upper is my green link to read more)

Cemetery is known also for its´ cats! Here you see some of the lazy and happy cats of this marvelous cemetery.

There is a small bookstore and clean toilets behind. In the gate you can leave three euros for your visit to support the work.


Other wonderful attraction is nearby, on Aventino Hill. (The place is situated just around the corners of our hotel Villa san Pio, I introduced the hotel in my last letter.)

There is the headquarters of sovereign of Knights of Malta. The beautiful gate has a charming secret: it has a peekinghole, the world´s most famous one. Through it you can see three countries: sovereign of Knights of Malta, Rome and Vatican. It gives a marvelous, miniature-like scenery to Saint Peter´s Basilica: it´s decorated with the green trees of the garden. How lovely is that!

The photo is not as good as it is live, so take your own peak in Rome :)

10 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mä olen pari kertaa käynnyt myös kurkkimassa tuosta aukosta, mutta molemmilla kerroilla oli pimeää ja minä olen jossain määrin hämäräsokea, eli en ole oikein ollut varma, mitä näen ja selostuskin oli tullut Italiaksi. Mutta nytpä sain sitten varmuuden tuostakin:-)

Ciacy kirjoitti...

Mà en olekaan koskaan kurkkinut tuosta, mutta upean kuvan vatikaanista olet kyllà onnistunut ottamaan. Kissat olivat toooosi sòdejà. Odotin ei-katolilaisen hautausmaan olevan hieman simppelimpi, mutta siellàhàn oli vaikka mità enkeleità ja muuta. Hieno paikka.

Kulkukatti kirjoitti...

Pirpana, voi harmi juttu, ettet nähnyt kunnolla! Näkymä on meinaan oikeasti tosi hieno. Ensi kerralla menet päiväaikaan.

Vuosia sitten ekalla Rooman reissulla kurkistelin pimeässä, mutta tosiaan, päivällä näkyy paljon paremmin. Kantsii tunkea silmä ihan siihen tirkistysreikään kiinni :)

Kulkukatti kirjoitti...

Ciacy, seuraavan kerran Rooman reissullasi sitten Aventinon kukkulalle tiirailemaan! :) Tuo pieni, mutta erikoinen näky kiehtoo ainakin minua kovasti.

Juu, tämä ei-katolinen hautausmaa on yhtä krumeluuria. Mutta ehkä sinne päätyneet ja heidän perheensä olivat jo italialaistuneet vietettyään aikaa Roomassa, että hautausmaakin näyttää enemmän katoliselta romantiikalta kuin protestanttiselta tai muulta.

Kisut olivat ylisöpöjä! Jutustelin niille, mutta eivät ne suomea ymmärtäneet (tai siksi varmaan se yksi kissa välttelikin minua = "omituinen höpöttäjä";).

Anonyymi kirjoitti...

Onkohan kyseessä sama hautausmaa jonne on haudattu Walter Runebergin (J.L. Runebergin poika) lapsi?

Terkuin, Porvoolainen lukija :)

Anonyymi kirjoitti...

Minulla tuota tiirailua haittaa pakolliset kakkulat. Eli ilman rillejä en näe yhtään mitään. Ja lasien kanssa ei oikein saa siihen reikään naamaansa hyvin asetettua. Mutta ehkä tosiaan kannattaa käydä vielä päiväsaikaan. Siellä tuli pilkkopimeässä jotenkin vähän epämiellyttävä olo, kun muutaman metrin päässä seisoi tyyppi aseen kanssa. Eikös siinä ole vieressä myös Maltan suurlähetystö? sitä ilmeisesti tämä pyssymies vartioi.

Kulkukatti kirjoitti...

Heippa Porvoolainen lukija ja kiitos erinomaisesta huomiosta! Löysin tuon Runebergien kiven - ja otin onneksi kuvan, liitän sen blogiin tuota pikaa - mutta googlattuani Walterista, ajattelin, ettei kiven ihmiset kuulu samaan sukuun. En hoksannut, että tämä Walter onkin samanniminen poika. Joten totta tosiaan, siellähän on sitten ainakin yksi suomalainen hauta.

Kulkukatti kirjoitti...

Pirpana, rillit haittaavat melkoisesti. Muistin juuri, että käydessäni Roomassa minullakin oli vielä kakkulat (oli juuri ennen silmäleikkausta) ja ehkä siksi minäkin tihruttelin huonommin.

Maltan suurlähetystö on ydinkeskustassa, Aventino kukkulalla majailee Maltan ritarien Suurmestari.

Vastapäätä kulmassa on Kollin mukaan Egyptin suurlähetystö, joten ehkä asetyyppi kuului sinne. En tiedä kuinka hanakasti Malta vahtii aluettaan.

-SL kirjoitti...

äsken löysin blogisi :) kivalta näyttää! minäkin olin elokuussa Roomassa, tosin pahimman turistikauden aikaan..

Kulkukatti kirjoitti...

Moikka SL ja tervetuloa! Mukavaa, että löysit tänne :)

Rooma on kyllä turistiaikaan aikamoinen rysä - mutta ihanaa nähtävää piisaa joka kulmalla!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...