maanantai 19. syyskuuta 2011

Rooman antiikkia, kuumuutta, kauppoja ja kahvilavinkki

Taas jäi sellainen tunne, ettei ehtinyt tehdä mitään kunnolla Roomassa. Halusin nähdä tutut nähtävyydet ja tutustua uusiin kohteisiin sekä hengailla muuten vaan. Siinä ne neljä päivää menivät hujauksessa ja kamala ikävä jäi ikuista kaupunkia...

Tässä heilutaan Capitolium-kukkulan kirkon portailla. On aikamoista puuhaa tuo portaiden kapuaminen +35-asteen helteessä! Tuossa heti oikealla sijaitsevat kukkulan museot, niihin mennään omaa - onneksi hieman tasaisempaa - portaikkoa pitkin.

Kulkukatti ja kirkon päättymättömät portaat...
TravelCat and church´s endless stairs on Capitol hill.


Capitolium-kukkulan museoaukiolle toivottaa tervetuliaaksi valtava veistos portaiden yläpäässä:


Isot patsaat ylhäällä Capitolium-kukkulan portaiden päässä
Huge statues on both sides of Capitol hill stairs


Kukkulalle kiipeäminen vei kaikki mehut. Jaksoin juuri juuri katsella nämä alla komeilevat rauniomaisemat, mielessä oli koko ajan vain "varjoon, varjoon" tai "jäätelöä, jäätelöä" tai kumpaakin yhtä aikaa... Ja minä kun olin luullut, että Roomassa olisi ollut jo siedettävämpi lämpötila, olihan sentään jo pitkälle syykuuta, mutta pah.

Ranskalainen Kolli jaksaa aina velmuilla, että minunhan piti olla niiin urheilullinen ja sitten vain laahustan perässä. Hei, suomalainen alkaa sulaa yli +30 asteen lämmössä! En kerta kaikkiaan jaksa kovassa helteessä: pää pakahtuu ja muutun ihan veteläksi. Toista se on ranskalaisella, joka kestää (näemmä) kuumuutta paljon paremmin. Nauti nyt siinä sitten upeista nähtävyyksistä puolikuntoisena... Pitäisi mennä Roomaan vissiin joulukuussa, heh!


Rooman raunioita nähtynä Capitolium-kukkulalta.
Beautiful ruins in Rome seen from Capitol hill.


Maisema Colosseumin suuntaan.
View towards Colosseum.


Sitten laahustin takaisin museoaukiolle ja lysähdin portaille varjoon. Mielettömän pirteää turistimeininkiä, kuten kuvasta näkyy ;)


Helteestä uuvahtanut kiertolainen
Tired from the heat


Siinä levähdyshetkemme aikana kaksi amerikkalaista pariskuntaa tuli tiedustelemaan meiltä pääseekö museon kahvilaan ilman sisäänpääsymaksua. Menimme kysymään kassalta ja onnistuihan tuo. Päätimme mennä murkinalle itsekin, ja kahvilasta on upea näköala mitä katselee ihan muutenkin.

Amerikkalaiset olivat kivaa porukkaa, aloittivat luontevasti jutustelun. He olivat Washingtonista, toinen miehistä oli puolalaisten vanhempien jälkeläinen ja kaksi rouvaa puoliksi italialaisia. Heistä oli kovin tärkeää esitellä omat, eurooppalaiset juuret. On jänskää, miten amerikkalaiset suhtautuvat eurooppalaisiin juuriin jotenkin ihailevalla tai tavoiteltavalla tavalla.

Pariskunnat olivat ihan innoissaan kuultuaan, että ranskalainen Kolli on asunut aiemmassa elämässään Washingtonissa peräti neljä vuotta. Amerikkalaiset ehdottivat, että tulisimme heidän pöytään lounastamaan ja siinä sitten oltiin kuuden hengen porukalla ja puhuttiin jos jonkinlaista, oikein mukavaa ja kiintoisaa! He olivat parin viikon Italian valmismatkakiertueella. Roomasta he olivat jatkamassa Chiantiin, viinistään kuuluisaan kylään.

Amerikkalaiset tiesivät, että Suomessa on maailman paras koulujärjestelmä, Pisa-tutkimus oli heille tuttu. Tiedä sitten tutkimuksen oikeellisuudesta, mutta ihan kivaltahan se tuntuu, kun maa tunnetaan Ameriikoissa asti tästä meriitistä!


Kirkkoja ja veistoksia kansallisen muistomerkin kulmilla.
Churches and statues near the national monument.


Mennäänpäs sitten Rooman shoppailukadulle via del Corsolle. Siellä tuntuu olevan AINA turisteja!



Turistien loppumaton virta via del Corsolla.
Endless river of tourists in via del Corso.



Menimme hetkeksi rauhoittumaan kirkkoon. Siellä oli ihanan vilpoisaa lepuuttaa kuumuuden ja kiertelyn uuvuttamia koipia. Ja mikä ympäristö: tulvillaan barokin aikaista koristelua, erivärisiä marmoripylväitä, yleviä kattomaalauksia ja hiljentymään kutsuvia pyhiä maalauksia seinillä. Olipa siellä jokunen paikalla myös rukoilemassa:


Upea kirkko via del Corsolla.
Lovely Barocco church in via del Corso.

Kirkon ihastelun ja rauhallisen hetken jälkeen sukelsimme jälleen kuumuuteen ja turistimassan keskelle. Kolli kävi ostamassa itselleen Geoxin kengät, italialaista designia, ovat kuulemma mielettömän hyvät kesäkelillä, niisä kun on ilmastointi eli reiät pohjissa. On meillä Torinossakin pari Geoxin kauppaa, mutta olihan se kiva Kollille saada heti mukavat kengät jalkaan Rooman tepasteluun.

Oma katse harhaili (tietty) korkkareihin, mutten sentään langennut. Noilla killerikoroilla sen sijaan lankeaisi nenälleen hyvinkin helposti, hui!



Hoh, mitä korkoja!
Oh my, what heels!


Kangistä toisiin: en ole ikinä tykännyt suurta suosiota jo vuosia kantaneista Uggseista. Mielestäni ne ovat korkeintaan saunamatkalle sopivat tossuttimet. Repeilin, kun näin eräällä ikkunalla elämäni ensimmäiset blingbling-Uggsit! Voi hyvää päivää, Uggsit timangeilla, kaikkea sitä olla pitää...


Timangi-Uggsit
bling bling Uggs


Via del Corson kulmalla sijaistee myös ehtä Ferrari-kauppa. Enpäs ollut sellaisestakaan tiennyt. Siellä oli näytillä vuoden 2004 F1-auto. Oli aikamoisen hieno! Tuo ajokoppa on muuten todella pieni eli ei ihme, etteivät F1-kuskit ole koskaan mitään isoja korstoja. Eihän sinne sisälle mahdu kuin pieni, liukas tyyppi.

Kaupassa oli vaikka mitä Ferrari-tuotteita punaisista logopaidoista lippalakkeihin, leluihin, kenkiin ja kravatteihin asti! Hinnoissa oli selvä Ferrari-lisä, mutta saahan sieltä kivaa tuliaista autojen ystäville.


Vuoden 2004 F1 Ferrari
Year 2004 F1 Ferrari


Via del Corso päättyy mahtavaan piazza del Popoloon. Kuvassa keskellä iso obeliski, joka hallitsee aukiota. Muureja vahtivat sfinksit.


Piazza del Popolo nähtynä sivusta.
Piazza del Popolo seen from the side.


Edessä, kukkulalla, on iso mäntyinen puisto ja sen takana sijaitsee upea Borghese galleria, jonne kannattaa ehdottomasti mennä, jos on kiinnostunut taiteesta! Siellä on huippukokoelma, nimistä mainittakoon vaikkapa Caravaggio, Tizian, Bernini, Canova, Lotto, Cranach.

Muista varata lippu jo päivää aiemmin! Sisälle pääsee tiettynä aikana varattuna päivänä. Museossa saa kierrellä pari tuntia, kunnes uusi ryhmä päästetään sisälle. Palatsi on jo itsessään näkemisen arvoinen, huoneet ovat yhtä kultaa ja kimallusta lattioista kattoon, todellinen taideähky siis tiedossa :)

Kuvasta oikealla sijaitsevat Piazza del Popolon kaksi kirkkoa. Kirkkojen vasemmanpuoleisin katu on via del Corsoa kalliimpi shoppailukatu, via del Babuino. Siellä on ylellisten putiikkien lisäksi hienoja antiikkikauppoja. Sieltä löytyy parin sadan metrin päästä tunnelmallinen paikka, jos väsynyt kitytallaaja haluaa pysähtyä hetkeksi ja nauttia drinkin hienostuneessa ja hiljaisessa ympäristössä: Hotel de Russie.


Hotel de Russie


Silinterihattuportieereja, orkideakoristeltu aula, rauhallista lounge-musiikkia, vilpoisa sisäpiha valkoisine varjoineen ja tyyliikkäät tarjoilijat - viiden tähden hotellin etuja.

Hotel de Russien terassin hinnat ovat tietty kalliimmat, mutta paikka on sen arvoinen. Drinksut ovat 20 euron luokkaa. Itse otin 8,5 euron greippimehun, Kolli otti marjamehulla maustetun kuoharin. Oliivi- ja sipsisnacksit kuuluvat jo juomien hintaan. Eipä noilla hinnoilla kannata joka päivä tällä terassilla vierailla, mutta kerran loman aikana pieni hetki luksusta on paikkansa ansainnut :)


Hotel de Russien tyylikäs sisäpiha
Hotel de Russie´s stylish terrace


Four days was too short time for Rome - again. In this amazing city I could spend weeks! Just walking around and visiting all the interesting places.

It´s autumn already but the weather in Rome was the same than in June = too hot for a Finn... Oh my! I was melting in +35 degrees and my Mr Cat is always laughing at me that I was supposed to be SO sporty and then I´m dragging my feet behind him, haa haa...

When I was resting my feet, couple of Americans came to ask from us if we know can they go to the museum café freely. We didn´t know so we went to ask. We ended up to the café together and our Americans from Washington DC became so happy when they heard that Mr Cat has lived and worked there earlier for four years. We had lunch all together and had nice time. Especially ladies were very interested of finding Italy and its´ life since they are half Italians. It was their first time in Europe. I got happy when hearing that they know Finland for its´ high status of education (top place in Pisa search again)!

Main shopping street via del Corso was full of people as usual. Mr Cat bought a nice pair of Geox shoes, shoes that "breath" (there are small holes in the bottom), Italian design. They are also very comfortable and my Mr Cat has become fan of Geox shoes.

Close to piazza del Popolo is a luxorious five star hotel Hotel de Russie. If you want to have relaxed athmosphere and enjoy of a drink or coffee in lovely surroundings, in the inner yard you´ll find a charming terrace. Prices are high (drinks 20 euros and my grape fruit juice 8,5 euros - snacks are included though) but little bit glamour is sometimes very nice!

I found a Ferrari-shop near via del Corso and saw year´s 2004 race car. Its´ cabing is so small that no wonder why all the F1 drivers are quite small men. From the shop you can get many kind of different Ferrari products from ties to toys.

Italians are shirt people, here you have huge collectiong of different kind of shirts. This advert window had the most cutest mini-shirts as a decoration:


Söpöt minpaidat mainoksen koristeina
Cute mini-shirts

2 kommenttia:

Ciacy kirjoitti...

Tuo sun "laiskotus" kuva rappusilla on kuule aika hieno. Sun sòòret nàyttàà aivan sairaaaan pitkiltà :) Mageet nuo korkkarit, mut aika varmat killerit jos ne ihan oikeesti jalkaan laittaisi. Geox on aivan paras merkki lenkkareille! Ihana tuo jenkkiporukka myòs johon tòrmàsitte, tuollaiset odottamattomat tuttavuudet on just niità parhaita :)

Kulkukatti kirjoitti...

Heh, kiitos Ciacy! Taitaa kuvakulma tehdä koivista pidemmät. Kuva muutenkin kaunistelee todellisuutta: hiki vaan valui noroina ja olin tosissani ihan tööt. :D

Geoxeja en vielä(kään) omista, höh. Vaikka kuinka ajattelin, että nyt ostan jonkunlaiset kävelylenkkarit Geoxilta. Mutta kaikki kivat olivat aika kalliita ja sorruin sitten Batan kitylenkkareihin... tylsää!

Amerikkalaiset olivat kiva tuttavuus, on mielenkiintoista turista eri paikoista tulevien ihmisten kanssa, saa uutta vinkkeliä omaan ajatusmaailmaan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...