perjantai 16. syyskuuta 2011

Kallellaan Pisassa


Terkut taas Italiasta! Tässä päästään kunnolla vauhtiin makaronimaan meininkeihin, kun oltiin jälleen reissaamassa. Ranskalaisella Kollilla oli YK:n konferenssi Roomassa ja Kulkukattina änkesin mukaan (kuinkas muuten;).

Ajoimme rantaa kulkevaa valtatietä pitkin ja tällä kertaa halusin ehdottomasti pysähtyä Pisassa! Viime reissulla katselin kaltevaa tornia vain kaukaa peltojen takaa auton ikkunan läpi. Nyt kurvasimme valtatieltä Pisaan johtavalle tielle ja löysimme hyvällä säkällä parkkipaikan ihan aukion läheltä. Kaikki autopaikat oli täytetty perusteellisesti ja aukiolle johtava tie oli kehystetty kaikenmaailman muovirihkamapuodeilla.

Pisan reissu meni lähinnä tornia ihmetellessä ja siinä piazzan alueella pyöriessa. Automatka Roomaan on autolla kamalan pitkä - seitsemän tuntia - joten hirveästi siinä ei ehdi visiteerata reissun varrella.

Arvata saattaa, että pääaukio oli täynnä turisteja. Jotkut ottivat rennosti ja loikoilivat nurmikolla kuin rannalla konsanaan. Rakennusten vieressä oli ihan kamalasti kaiken maailman krääsäkauppaa eli hyvin on Pisassa kaupallistettu huteraa tornia. Siellä myydään tornia eri muodoissa: on muovia ja kipsiä, sen kuvaa löytyy essuista, T-paidoista, laukuista, avaimenperistä ja siinä ohella on ties mitä Italia-teemaista rihkamaa. Jäi aika tympeä maku tuollaisesta kaupallisuudesta - ei tässä nyt sentään missään Kanarialla olla vaan upean taidehistorian ytimessä!

No pehmennettäköön sen verran, että kaupallisuus sallittakoot, pitäähän sitä italialaisten leipää (tai pastaa) pöytään saada, mutta olisivat ne tuotteet edes himpun verran tyylikkäämpiä, möyh!


Turisteja Pisassa
Tourists in Pisa


Mutta itse torniin: aivan mahtavahan se on! Ja hui, miten kallellaan... Ihan tosi. En ollut tajunnutkaan, kuinka vinossa se todella on. Kun tornin näkee jo kauempaa, ihmettelee vaan, miten se pysyy pystyssä. Ja miten sinne päästetään turisteja!

Tornin kallistuminen ei ole uuden ajan juttu vaan se tapahtui ensimmäisen kerran jo keskiajalla, jolloin rakennustyöt jouduttiin keskeyttämään. Sittemmin tornin olemassaoloa on tuettu moninaisin keinoin. Sitä tuettiin jossakin vaiheessa pitkillä vaijereilla, jotka kulkivat yläilmoissa ja olivat kiinni mastoissa. Nyt torni on saatu vakaaksi muilla keinoin, oikaisemalla ja tasaamalla alla olevaa maata.

Mutta mitäs jos jotkut pöljät turistit alkavat pomppia siellä ihan ylhäällä ja torni alkaa tutista? Toivottavasti torni ei lysähdä tulevinakaan vuosina, se on liian kaunis tuhoutuakseen. Wikipedian mukaan nähtävyyden pitäisi pysyä sijoillaan seuraavat 300 vuotta. Nähtäväksi jää...


Pisan torniin jonotusta
Lining to the tower of Pisa


Piazzan nähtävyyksiin saa lippuja kassalta, joka sijaitsee turistirysän keskellä (ylempi turistikuva ja siinä vasemmalla). Otimme liput kastekappeliin ja kirkkoon, kolme euroa per kohde per nenä. Torniin pitää jonottaa, joten emme siihen hommaan siinä hirmuhelteessä ja kiireessä ryhtyneet. Ja eihän tornia tornista näe kuitenkaan ;)

Hauska yksityiskohta tornin yhdestä pylväästä:


Apinamiehet
Ape-men


Oli hupaisaa katsella turistien loppumatonta pantomiimia, kun kaikki halusivat otattaa kuvan itsestään tornia "vasten" mitä erilaisimmissa asennoissa. Joo, niinhän sitä sitten meikäläinenkin teki... Kauheata turistimeininkiä, mutta ihan hassu kuva tuli - vai mitä tykkäätte kirjeen ihka ekasta otoksesta, ha haa!


Turistiposeerauksia kuuluisan tornin kanssa
Tourist posings with the famous tower


Tässä loput isosta aukiosta: iso kirkko, taustalla pyöreä kastekappeli (joka sekin on muuten himpun verran vinossa!) ja etualalla suihkulähde. Tämä Ihmeiden aukio, Piazza dei Miracoli, on toden totta ihmeellinen valkoisine hohtavine rakennuksineen - mikä ylväs tunnelma ja historian havina!


Pisan kaunis pääpiazza
The beautiful main piazza of Pisa


Mennääs sisälle Kastekirkkoon. Se on aika vaatimaton, mutta täydellinen omassa pelkistetyssä muodossaan. Ylälehterille pääsee portaita pitkin.


Pisan Kastekappeli sisältä
Pisa´s Baptistery



Koimme Kollin kanssa hienon hetken: iäkäs mieslaulaja tuli sisälle ja aloitti äänen testaamisen. Mies lauloi joitakin kappaleita, kuulostivat omaan korvaan gregoniaaniselta kirkkolaululta. Ääni kaikui hienosti isossa, pyöreässä rakennuksessa ja kiiri seiniä pitkin aina ylös asti ylevöittämään matkalaisten tunnelmaa.


Yksityiskohta Kastekappelin pylväästä
Detail from a pilar inside the baptistery


Seuraavaksi kurkataan kirkkoon. Sisäänkäynti näkyy tuossa alla olevassa kuvassa eli on siis toisella puolella kuin torni. Se on aloitettu jo 1100-luvulla, kuten torni. Rakennus edustaa romaanista arkkitehtuuria, se oli vallitseva rakennustyyli ennen goottilaisen tyylin aikaa keskiajalla.

Perusturisti erottaa romaanisen kirkon goottilaisesta helposti siitä, että romaanisen ikkunat ovat pyörökaarisia ja katto on tasakatto, kun goottisessa ikkunat ovat suippokaarisia ja katto on hyvin korkea ja kaareva ja ulkopuolella on pitsimäisiä tukirakennelmia - kuin kirkon kylkiluut (esimerkkinä vaikkapa Pariisin Notre Dame).


Kukkuu! Kukas se sieltä kirkon takaa kurkkaa?
Who is peeking out?

Mutta ei tämä tasakatto jää jälkeen goottisen tyylin mestariteoksista: katsokaapa miten uljas koristelu!


Pisa Duomo


Bongaako kukaan enkeliä? :)


Kirkon katon mielettömän hieno kasettikoristelu
Magnificient artwork in Duomo´s ceiling


Alttarikoristelu on bysanttilaisen tyylistä eli hahmot kuin ortodoksien ikoneista - idän taiteen vaikutusta. Venetsian San Marcossa on vähän samanmoinen tunnelma (tosin se kirkko on kauttaaltaan tämmöistä kultaista mosaiikkia = mielettömän upea!).


Kultainen mosaiikkikoristelu
Golden mosaics



Kuten katoliseen uskoon kuuluu, kunnon kirkossa on aina jonkin sortin reliikkiä esillä. Täällä on iso lasinen arkku, jossa on kellallaan kullattu patsas. En tullut sen tarkemmin tutkailleeksi ketä se esittää, mutta jostakin pyhimyksestä on kysymys, ja on siellä varmaan jotain luunpalasia myös säilössä. Ihmiset voivat sitten rukoilla pyhimysten jäännösten äärellä.

Itse suhtaudun aika hirtehisesti tähän reliikkimeininkiin (kuka kumma haluaa palvoa vanhoja luita...), mutta onhan tuo todella mielenkiintoinen ja eksoottinen lisä toisten kulttuurien kuikuilussa. Keskiajalla reliikkikauppa oli vilkkaimmillaan, musta pörssi kauppasi pyhimysten eri luurangonosia ja olipa tarjolla samalta pyhimykseltä montaa pääkalloa tai reisiluuta. Tämän tietäen en ole ihan yhtä varma kuin hartaat katolilaiset, keiden luita niissä kaikkien kirkkojen lasikaapeissa nyt sitten lopulta säilytetään ;)

Pyhimysalttari
Saint altar


Ennen lähtöä huomasin katossa portaat. Heh, kyllä vaan: siellä ne kulkivat ylhäällä ennen alttaria. Keskellä on pieni ovi. Hmmm, kukahan näitä portaita pitkin mahtaa kulkea? Kirkkotonttu? Ei parane olla korkeanpaikankammoa noita askelmia tepastellessa...


Salaportaat kirkon katossa
Secret stairs in the ceiling

Seuraavassa matkakirjeessä seikkaillaan taas Roomassa!


We visited Pisa on our way to Rome. I wanted to see the famous leaning tower since last time when we drove to Rome I saw it only from the highway, in the distance.

Piazza is really beautiful, white buildings are preserved very well. Amazing to think that their constuctions were done already in 12th century.

Leaning tower is sooo much leaning that I was thinking how come it´s still there! And they let tourists in! Earlier years the tower was supported by long ropes but now it has been secured by balancing the ground and straightening the tower a bit.

You can get tickets from the ticket office nearby Baptistery but then you have to line in. We didn´t want to go up, we were a bit hurry for Rome and the weather was so exhaustingly hot. And anyway, from the tower you don´t see the tower :)

Here you can see photos also from the Dome and Baptistery (which is by the way also a bit leaning). The church is decorated with golden mosaics in the altar area, lovely paintings and marvelous ceiling decoration. I even found secret stairs from the ceiling.

Baptistery is very simple but pretty, you can go up. We had wonderful moment when some church singer came in to test some Gregorian songs and his voice was beautifully lifted up in the round, big space.

Next travel letter comes from Rome, see you soon!

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olipa taas ihania, matkakuumetta nostattavia kuvia:-) Tuo Pisa minulla onkin vielä näkemättä. Pitäisiköhän ottaa se seuraavan Italian reissun yhdeksi kohteeksi.

Kulkukatti kirjoitti...

Kiitosta Pirpana! Pisan aukio on todella kaunis ja rakennukset upeita. Olen tosi tyytyväinen, että näin viimein tuon kuulun tornin! :)

Pisa on ihan Toskanan ytimessä, joten kityreissun voi yhdistää vaikkapa maaseutukylien kiertämiseen. Tuo jälkimmäinen on minulta vielä tekemättä. Oli sääli katsoa ihanaa maaseutua vain auton ikkunasta.

Ciacy kirjoitti...

Oi kuinka kauniita kuvia olet ottanut. Musta tuollainen Pisan torniin nojailukuva on aivan ehdoton tuollaisessa paikassa. Hassuja nuo tosiaan nuo pantomiimityypit sitten. En olisi itse edes varmaan tajunnut kuinka typeràlle se nàyttàisi ja olisin aivan varmasti yksi niistà, eh.
Hyvàà viikonloppua :D

Kulkukatti kirjoitti...

Ciacy, kiitoksia!!

Näinhän se on, hassun hieno torni on kuin luotu erikoisposettamiseen. Oli meilläkin melkoisen hölmönnäköisiä pantomiimeja, eka minä nojailin eri asennoissa ja sitten laitoin Kollin "puskemaan" päällään tornia ;D

Kulkukatti kirjoitti...

...niin ja kivaa viikonloppua sinne myös! :)

Atte Suomalainen kirjoitti...

Helvetin hyvä juttu taas. Nythän on niin: Turistit ovat niitä kaikkein rakastettavimpia. Eivät esitä mitään, tai ainakin yrittävät olla.

Kulkukatti kirjoitti...

Heh, kiitos Atte!

Joo, turistit ovat ainakin aidosti pihalla ;) kuten allekirjoittanut haahuillessaan kartan kanssa ja silti pariin kertaan ihan väärään suuntaan.

Parissa Rooman kohteessa pienempi turistimäärä olisi ollut jees - kissat eivät tykkää kulkea hirmuhelteellä hikisen lauman keskellä ihokontaktissa :-O

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...