torstai 1. syyskuuta 2011

Talmont, romanttinen ranskalainen kylä meren äärellä

Tässä olisi nyt se vika matkakirje taannoiselta kesälomalta. Talmont on ehdoton suosikkini Royanin lähiseudulta ja nyt on ilo jakaa kylän tunnelma kanssanne!

Talmont


Talmontiin pääsee ajamalla rantaa pitkin etelään Royanista. Kylän koko nimi on Talmont-sur-Gironde ja se sijaitsee isolla suistoalueella, jossa Garonne-joki kohtaa Atlantin.

Autot jätetään isolle parkkipaikalle. Maksu kerätään heti alueelle tullessa, se on pari euroa. Kylä on ihan vieressä.

Kerran kesässä pitää päästä Talmontiin! Tämä lomatraditio on minulle tuttu jo neljältä kesältä. Kävelemme kylän kujilla, käymme kirkon kulmilla ja ihastelemme upeita merimaisemia ja jylhää rantaa, piipahdamme pikkuputiikeissa ja käsityöpajoissa.

Tällä kertaa suuntasin ihka ensimmäisenä kylästä vasemmalla sijaitsevalle isolle tasanteelle, koska en ole käynyt siellä koskaan aiemmin. Jätin ranskalaisen Kollin aloittamaan kyläkierroksen äitinsä kanssa kaksistaan. Halusin nähdä kalastuskojut paremmin, Talmontissa on niitä oikea kokoelma tasanteen takana.

Mikä huikea maisema sieltä avautuikaan! Villi meri, jyrkkä rantakallio ja tuulen tuivertamat heinät plus mitä ihastuttavin viinitarha. En ollut tiennyt, että Talmontissa viljellään viiniä.

Kävelin rantajyrkänteelle kuvaamaan kalastuskojuja. Ne näyttivät yksinäisiltä ja samaan aikaan seesteisiltä. Siinä ne nököttävät sään armoilla, odottaen seuraavaa kertaa, kun saaliinnälkäiset kalastajat tulevat kokemaan kojujen verkkoja.


Talmontin kalastuskopit nähtynä tasanteelta
Fishing cabins seen from the hill nearby


Kylä näytti miniatyyriversiolta näin kaukaa katsottuna. Pienihän Talmont on, mutta korkealta tasanteelta se näytti entistä minimmältä.


Kalastuskopit, Talmontin kylä taustalla
Fishing cabins, the village of Talmont on the backround


Kävelin hieman eteenpäin villin maiseman huumaamana. Tuuli tuiversi hiuksia silmille ja aurinko paahtoi olkapäitä. Heinikon seassa oli ohdakkeita, joiden piikkejä koetin väistellä. Katselin vehreäää viinitarhaa, joka jatkui ja jatkui. Se humisi yksinään iltapäivän tuulessa. Kuinka kauniita viinitarhat ovatkaan! Rypäleet odottivat vielä täydellistä kypsymistä ja sadonkorjuuta, pyöreiden hedelmien muuntumista mitä makoisammaksi ranskalaiseksi viiniksi.

Tarhojen taustalla nökötti rykelmä valkoisia pieniä taloja. Tunnelma oli unenomainen ja raukea, sitä häiritsi vain muutama turisti, joka etsi minun lailla elämyksiä Talmontin tasanteelta.


Talmontin viinitilat
Vineyards in Talmont


Villi meri, suolainen tuuli, Talmontin kylä ja viinitarha
Wild Ocean, salty wind, Talmont village and vineyard

Hieman edempänä oli viinitarhojen keskellä auringonkukkapelto, tosin elokuun puolessa välissä kukat olivat jo lakastuneet apean ruskeiksi.

Olisin kävellyt jyrkkää rantaa pitkin vaikka kuinka pitkälle, mutta eihän sitä voinut ihan omille teille kadota, vaikka Kulkukatti olenkin. Aikani henkäiltyä pienen yksityisseikkailuni suomaa ihastusta, palasin alas ja kävelin kylän puolelle kiltisti etsimään Kollia&anoppia.

Talmontin viehättävyys rakentuu vanhoista taloista, tunnelmallisista kulmauksista, kapeista kulkureiteistä, boheemisti rehottavista kukista ja kivoista pikkuputiikeista. Kukapa voisi vastustaa tällaisia näkymiä:


Talmontin kapeat pääkadut
Little main streets of Talmont


Tuon toisen kujan päässä on pieni venesatama. Laskuveden aikaan se on pelkkää mutaa, mutta tällä reissulla sattui olemaan nousuvesi ja talmontilaisten pikkupurtilot kellottivat iloisesti kapeiden laitureiden päissä.


Pikku-purtilo
Small boat

Laitureiden vieressä on vanha kivirakennus ja siellä sisällä muutama mukava putiikki, joissa tapanamme on pistäytyä katsomassa uutuuksia. Vasemmalla on akvarelligalleria, keskellä keramiikkakauppa ja oikealla myydään erilaisia koriste-esineitä.

Talmontin kaupat suorastaan houkuttelevat astumaan peremmälle luvaten sievällä ulkomuodollaan esteettisiä elämyksiä ranskalaisuudesta. Tässä pari pääkadulta bongattua suloista ikkunaa:


Saippua- ja tuoksuputiikki
Soap and perfume boutique

Pieni bistro
Small bistro

Talmontin pääelinkeino on nykyään turismi ja elokuussa hienoimpien päivien aikana kujat ovat toden totta täynnä vierailijoita. Ranskan lisäksi kuulee englantia ja hollantia. Turisteista huolimatta kylä on säilyttänyt omanlaisensa pienimuotoisuuden ja taiteellisuuden, varjoisille sivukujille voi pujahtaa karkuun, ja jo pelkkä kylän muuriin nojailu ja aavan meren ihmettely tuo harmonisen olotilan.

Jos Talmont olisi kukka, se olisi ehdottomasti salkoruusu - niitä on kylässä joka paikassa ja kaikissa väreissä: hempeää vaaleanpunaista, rikasta burgundinpunaista, tummanpuhuvaa mustanpurppuraa, keijukaismaisen valkoista tai iloisen kellertävää. Iltapäivän auringon helottaessa valkoisille seinustoille salkoruusujen värit oikein pursuavat eloisuutta, tai varjojen kasvaessa kujille ne syventävät vehreyden ja sinisten koristemaalausten värejä.


Punaisia salkoruusuja ja putiikki
Red hollyhocks and a boutique


Salkoruusu kontrastina sinisille ikkunaluukuille
Hollyhock contrasting the blue shutters

Yhden putiikin kyljessä oli mitä kuvauksellisin rykelmä hortensioita:


Violetteja hortensioita muurin vierustalla
Purple hortensias close to an old wall


Kylän kirkko on erityinen, se sijaitsee kallion jyrkänteellä. Mikä upea paikka pystyttää pyhäkkö!


Kirkko kivisellä jyrkänteellä
Church on the steep and rocky shore


Vaikken uskonnollinen olekaan, tykkään vierailla vanhoissa kirkoissa, eritoten keskiaikaisissa. Hartaus, hiljentyminen ja hetken pyhittäminen on kelle tahansa ylevöittävä kokemus puhumattakaan kauniiden koristeluiden ihastelusta. Talmontin kirkko on vaatimaton ja koruton, mutta juuri siksi ja sijaintinsa puolesta todella kiinnostava. Vieressä on pieni hautuumaa romanttisesti rapsahtaneine kivimonumentteineen.


Talmontin kirkko, edessä pieni hautausmaa
Talmont church, in front is the little graveyard

Omakuva meni ihan kiville. Itsepäisenä en halunnut pyytää ketään vierasta kuvaamaan (kun Kolli ja anoppi olivat vielä kateissa) ja niinpä istutin kamerani kylää kiertävälle ropuloiselle aidalle. No, vino lopputulos siitä sitten tuli, mutta sinänsä ihan hauskan taiteellinen potretti ;)


Kulkukatti seikkailee Talmontissa
TravelCat hanging around in Talmont


Talot, ne ovat Talmontissa vastustamattoman kauniita ja herättävät kulkijan mielikuvituksen katselemaan näkyjä ranskalaisen pikkukylän verkkaisesta elämästä:


Vehreyttä ja ikivanhaa muuria
Green trees and old wall


Vaaleansiniset ikkunaluukut, aurinkoa hehkuva seinusta ja korkeita salkoruusuja
Light blue shutters, sunny wall and hollyhocks


Köynnöksiä, koristeellista aitaa ja puutarhapenkki valmiina kahvihetkeen
Climbing vine, decorative fence and a bench ready for a coffee pause



Talmont-sur-Gironde - or just Talmont - is a fascinating and truly beautiful small French village on Atlantic Ocean side, only 15 km south from Royan.

On the left side there is a vast hill area. There are vineyards, pictoresque fishing cabins in a long row and marvelous view to the wild Ocean. I walked to the hilltop now for the first time because last summers I have been only in the village - now I wanted to see the cabins better and got amazed by the lovely scenery of the vineyards. Talmont looked like a miniature village from the hill.

The village itself has a flavour of easy-going and relaxed artistic life: small streets, nicely decorated boutiques, lots of green and colourful hollyhocks here and there. There are cosy bistros, small shops for gifts or clothes and art galleries and ceramic shops.

Talmont church is situated on a perfect place, just next to the Ocean, high on the rocky wall. And the houses, they are so romantic! You can imagine a lazy afternoon, cup of coffee (or why not a glass of Pineau) and relaxed moment on a bench in the late sunlight.

Talmont is surely my favorite place in Royan area, the village is just so cute that I want to visit there again and again.


Yksi Talmontin somista kaupoista
One of Talmont´s lovely boutiques

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tattista vaan näistä mielenkiintoisista matkakirjeistä ja kauniista, harmoonisista kuvista. terv.paskeriville,toistaiseksi vielä aurinkoisessa Suomessa

Kulkukatti kirjoitti...

Olkaatten hyvä! Talmont on toden totta idyllisen kaunis kylä, sieltä ei voi saada muita kuin hienoja kuvia :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...