perjantai 9. syyskuuta 2011

Ranskalaisesta omakotitaloasumisesta

Käsite omakotitalo on oma juttunsa mitä tulee ranskalaisiin asumuksiin. Suomalainen on tottunut ajattelemaan omakotitalon erillisenä talona, jossa on hajurakoa naapuriin, kenties puita tai ainakin pensasaitaa. Mutta ranskalaiset omakotitalot ovat kuin yhtä pitkää rivitaloa isoissa kaupungeissa. Omakotilähiöiden tiet ovat katkeamatonta betoninauhaa vieri viereen pystytetyistä taloista. Viis vihreydestä tai viihtyvyydestä! Omissa silmissä vaikutelma on usein tukkoinen ja ankea. Pitääkö ne talot nyt tunkea herranjestas ihan vierekkäin joka paikassa! Laittakaa nyt joku puu tai hassu pensas sinne väliin, happi loppuu...

Mutta ranskalaiset lienevät tyytyväisiä taloihinsa ja saavan tyydytettyä luonnonläheisyyden kaipuun takapihojen puutarhoilla. Ja onhan monissa sentään kukkia ikkunoilla värittämässä betonista harmautta.

Puutaloja ei ole missään, kaikki ovat kivitaloja. Ranskalaiselle on eksoottista ajatella, että Suomessa on niin paljon puutaloja. Kuinka ne kestävät kylmyyttä? Ja entäs tulipalot? Eihän puutalo ole ollenkaan kivitalon vertainen! Voih, yritä siinä sitten todistella, että puutalot ovat aivan ihania ja monesti paljon tunnelmallisempia kuin kolhot kivijötikät. Nimimerkillä puutalojen paratiisista eli Tampereen Pispalasta kotoisin oleva Katti...


Tyypillisiä ranskalaisia "omakotitaloja"
Typical French one family houses


Yllä oleva kuva on otettu anopin kerrostalon kulmilta. Tuollaisia taloja on Limogesin omakotilähiöt täynnä. Ja anoppini asui ennemmin juuri vastaavanlaisessa. Naapureiden puhelin ja elämisen (ja eläinten) äänet kuuluivat joskus meidänkin puolelle - ihan kuin kerrostalossa konsanaan! Olo ei ollut todellakaan kuin omakotitalossa - ja puutarhassa ollessakin naapuri oli ihan vieressä kitkemässä oman ryytimaansa rikkaruohoja. No, yhteisöllisyyttä sellainen ainakin tuo. Eri asia sitten on, kuinka kauan puutarhatyöskentelyyn menee aikaa, kun puolet päivästä menee jutusteluun ulkoilevan naapurin kanssa, hih.


Kolme ranskalaista takapihaa vieretysten, kevään kukkia
Three French backyards next to each other, spring time flowers



Anopin asuessa vielä vanhassa talossa hän jutteli harva se päivä kadulla naapureiden kanssa. Toisen liikkeet rekisteröidään heti, kun monta naapuria asuu ihan kyljessä kiinni, ja muiden asiat tiedetään hyvinkin. Oikeastaan kerrostalossa "saa" asua enemmän rauhassa, naapureita ei tarvitse niin nähdä tai ottaa kontaktia.

Sen olen huomannut, että Ranskassa naapureita tervehditään auliimmin kuin Italiassa. Ja paljon auliimmin kuin Suomessa! Tampereella saan useimmiten yllättyneitä ynähdyksiä tai nielaistuja heitä tai moita vastaukseksi reippaaseen tervehdykseeni. Mutta eiväthän suomalaiset sitä epäkohteliaisuuttaan tee, ovat vaan kovin ujoja.


Ilta-auringon valossa
Evening sunshine

Asuinalueilla on toki irrallaankin seisovia taloja, tosin vain muutama. Tuossa yläpuolella yksi tosi kaunis. Etupihalla on villi, boheemi puutarha. Salkoruusu viihtyy erinomaisesti myös Limogesin alueella, kuten kuvasta näkyy. Suurin osa seudun taloista on rakennettu 50- tai 60-luvuilla eivätkä ne ole kovin esteettisiä. Mutta tämmöiset vanhemmat, harmailla kivillä koristellut talot ovat viehättäviä ja omaan makuuni. Rakastan noita kiekuraisia rautaportteja, seinän rupuliaista kiveystä ja pientä katosta portaiden päällä!

Lähellä on myös toinen ihastuttava talo, jonka hortensiat saivat minut huokailemaan ihastuksesta. (Tämä on se talo, jonka portailta bongasin nukkuvan kissan edelliseen kirjeeseeni.) Sen turkoosinsiniset ikkunaluukut antavat persoonallisen säväyksen.


Sininen talo
Blue house


Harva se päivä tuli käveltyä läheiseen pikkumarkettiin, SuperU:hun. Siinä vieressä on kaunis talo, jonka edusta suorastaan tursusi hortensioita. Aidan muotoilu on viehättävä, samoin tiilikoristelu ikkunan pielissä. Heh, tuntuu, että joka kirjeessä tulee nyt näitä hortensioita, mutta minkäs teet, hortensiat ovat niin vaikuttavan upea, etten voi muutakaan kuin ottaa niistä kuvia! :)


Uhkeat hortensiat
Great hortensias

Ehdin kurkkia myös ihmisten takapihoille (en ole suinkaan kauhea kyttääjä), siellä kasvaa useimmiten salaattia, kiinankaalia, kurpitsoja, tomaattia, perunoita ja hoksasinpa erään kerran myös chilipaprikaa. Valitettavasti silloin ei ollut kameraa matkassa, mutta olipa komeanpunaiset chilit! Ranskalaisten kotipihan antimiin kuuluvat myös erilaiset hedelmät, kuten alkukesän kirsikat ja loppukesän päärynät ja omenat, aprikoosit ja persikat. Ollapa suomalaisillakin samanlaista rikkautta pikkupuutarhoissaan, mutta minkäs sitä säälle mahtaa...

Syötävien juttujen lisäksi ranskalaisten pihoilla on kukkia, tulppaaneita ja hyasintteja keväisin, kesällä erilaisia ruusuja ja hortensioita.


Mitäs tässä roikkuu?
What is hanging here?


Kävelyretkillä törmäsin tuohon yllä olevaan näkyyn. Katsoin tarkemmin, ja kas kummaa, mitäs puusta killuikaan: kiiwejä! Ihan tosi. Katsokaa vaikka...


Ranskalainen kiiwi
French kiwi fruit

Kummastelin asiaa ranskalaiselle Kollille ja hänen äidilleen, mutta he sanoivat, että Limogesissa on useilla kiiwejä pihoissaan. Hah, enpä olisi uskonut. Minä kun jotenkin olen aina mieltänyt nuo karvapintaiset hedelmät kaukomaiden antimiksi. Mutta eipä sitä voi kaikkea Kulkukattikaan tietää...

Siinä vieressä oli myös kypsä rykelmä violetteja rypäleitä. Nam. Iski muuten kova houkutus kulkiessa tuosta muurin ohi useampanakin päivänä, kun teki mieli maistaa rypäleitä ja etenkin noita kiiwejä!


Rypäleitä notkuvat köynnökset
Grapes hanging from the street side wall


Typical French one family home is as seen in the first photo. In older home suburbs all the roads are like continuous house, there is not space in the middle of separate houses. It feels funny for a Finn since in Finland we ae used to have privacy and some green space between the houses, like bushes, bush fence, trees or at least grass.

Ofcourse there are some alone standing houses as well, but only few in big cities´ suburbs. I´m not such a fan for the houses built up in the 50´s or 60´s (horribly grey and not esthetic) but older buildings are really charming: big rocks on the walls, curvy iron fences, pictoresque decoration.

There is not much green on the French suburbian roads (although in modern areas there is more green), but the French enjoy of their gardens. It´s a totally different world when you look at the backyards of a French house. The same you can see in England too for example.

For a French is weird to think about whole areas of wooden houses - as wee have in Finland. How they stay warm in the winter? What if there comes a big fire? Wooden house can´t ever be as good as stone house! ;) I lived my childhood in a wooden house and personally I find them sometimes much more cosy and lovely than stone houses.

In French home garden you´ll find different fruit trees, salads, pumpkins and even chilli! And what a surprise: I found also some kiwi! My Mr Cat and his maman told me it´s usual fruit in Limoges area. I was tempted but didn´t pick up any of these delicious looking kiwis...

2 kommenttia:

pilvikki kirjoitti...

hei katti!

ihana sivu täällä! rakastan kissoja myös. hehe.

olen vanha suomalainen eukko jonka kanadalaiset tyttäret haluaa ranskaan muuttaa lastensa kanssa. on innolla katseltu nettisivuja sieltä pyreneiltä päin mutta kun ei okein tiedetä kuinka tätä pitäisi järjestää. tytär oli siellä muutaman kuukauden, mutta väärässä paikassa, eikä paljoa viisastunut.

olisiko prolla joitain ohjeita antaa?

hyvää kesää!

marjaana

Kulkukatti kirjoitti...

Heippa Marjaana! Kissoja rakastavat suomalaiset eukot ovat aina tervetulleita sivuilleni :)

Pyreneitten seutu ei ole itselleni tuttu, joten en osaa sanoa mikä alue olisi mukavin ja kaunein ulkkarimuuttajalle.

www.seloger.com on kätevä sivusto, jos haluaa ostaa tai vuokrata kiinteistöjä. Ostaessa asuntoa kauppa täytyy hoitaa notaarin kautta. "Compromis de vente" voidaan kirjoittaa etukäteen ja sitten kestää suunnilleen kaksi kuukautta hoitaa prosessi loppuun ja kirjoittaa lopullinen sopimus. Kaupantekokulut ovat kaikkineen 8% tietämillä suunnilleen.

Ei muuta kuin tsemppiä tyttärille muuttosuunnitelmiin ja hyvää kesää myös sinulle!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...