lauantai 3. maaliskuuta 2012

Lauantain lättykestit

Oltiin tänä lauantaina kiertelemässä Biellassa ja Ivreassa (tarkempaa matkakuvausta tulossa seuraavissa jutuissa). Oli paljon kivaa ja kiinnostavaa nähtävää ja käveltävää raikkaassa vuoristoilmassa, mutta iltapäivän kuluessa iski ihan kamala lätynhimo! Tulimme illaksi takaisin kotiin Torinoon ja ryhdyin oitis sotkemaan aineksia muhevaan lättytaikinaan.

Tässä epämääräinen reseptini, josta piisaa kahdelle hengelle:

puoli litraa maitoa (mieluusti täysmaitoa ja luomua)
kaksi kananmunaa (mieluusti vapaan kanan tai luomukanan munia)
pikku ripaus suolaa
kunnon tujaus sokeria
pieni pala voita (sulata ensin)
vehnäjauhoja

Lisää jauhoja sen verran, ettei seos tule liian vellimäiseksi, vaan jää aika nestemäiseksi. Seos kyllä saostuu jääkaapissa. Vatkaa kunnolla joko käsin tai voit surauttaa myös sekoittimella. Jätä taikina jääkaappiin muhimaan vähintään puoleksi tunniksi. Jos taikina tuntuu liian paksulta muhimisen jälkeen, lorauta lisää maitoa. (Itse en juurikaan jaksa katsella ohjeita, teen mutu-meiningillä.) Tykkään laittaa voita jo taikinaan, jottei pannulle tarvitse laittaa mitään rasvaa - paistaminen sujuu sutjakkaasti ilman ylimääräistä läträystä.

Älä laita liikaa taikinaa kerralla pannulle, muuten tulee turhan tanakoita lättyjä. Ota kauhalla pieni määrä taikinaa ja lorauta sitä ympyräksi kuumaan pannuun ja huljuttele seos sitten pannun pohjan peittäväksi. Näin tulee mukavan rapeita ja ohkaisia lättyjä. Jos haluat olla nopsa, paista kahdella pannulla. Itse olen sen verran malttamaton herkuttelija, että suhaan kahden pannun taktiikalla.


Lättyä tulossa!
Crêpes coming!

Vippaa valmiit lätyt isolle lautaselle ja ripauta päälle aina pikkuisen sokeria - sillä tavalla lätyt eivät takerru pinossa toisiinsa kiinni. Pidä lättylautasen päällä vaikkapa mikrokupua niin herkut eivät pääse jäähtymään paistamistiimellyksen aikana.

Meillä oli pöydässä lättyjen täytteeksi jos jotakin vaihtoehtoa: ranskalaisella Kollilla rommia (konjakkia ei valitettavasti löytynyt baarikaapin uumenista) ja vadelmahilloa, minulla stracciatella-jäätelöä, mansikkahilloa ja lakkalikööriä. Katin subjektiivisen makuaistin tuomaroimana voittajaksi selviytyi yhdistelmä mansikkahilloa ja stracciatella-jäätelöä eli melkein supisuomalainen kombinaatio, vaniljajädeä pakkasessa ei harmi kyllä ollut.

Ensin pari lusikallista hilloa ja sitten jätskiä rapean lätyn päälle...


Lättyä mansikkahillolla ja stracciatella-jäätelöllä
Crêpe with strawberry jam and stracciatella ice cream
   

...sievä rullaus ja ei kun makustelemaan! (Huomatkaa malttamattomat aterimet jo kytiksellä)


Valmiina herkutteluun
Ready to eat!

Lauantai-illan lättykestien antina oli täysi masu ja hyvä mieli (ja rasvainen kamera;)


***

This Saturday we went to Ivrea and Biella. I will tell more about those places in my coming travel letters. At some point in the afternoon I started to feel like eating crêpes! So when we came back to home to Turin, I had to start making a paste for crêpes. Finns just looove crêpes - or lätty as we say in Finnish.

Here is my not-too-measured recipe:

0,5 litres milk (I prefer bio and whole milk)
2 eggs (happy chickens´ eggs or bio eggs)
tiny drop of salt
big drop of sugar
small piece of melted butter
wheat flour

Mixture shouldn´t get too thick. (You can always put more flour afterwards if the mixture stays too liquid.) Whip well and then put the pot to the fridge at least for half an hour.

I add butter already to the paste that I won´t need to add butter always to the pan. It´s easier like that, without too much extra hassle. I fry with two pans (it´s quick for an impatient cook like me;)

Put only a small amount of paste to the pan, like a ring, and then shake the pan so the paste goes even all over the bottom of the pan. Thin crêpes are crispy and better than fat ones.

Put ready crêpes to a big plate and always a bit sugar on top of each new one (like that they won´t get sticky on top of each other) and put a cover on top so the crêpes won´t get cold (microwave oven cover is good).

We had several fillings for our delicious crêpes: Mr Cat had rhum and raspberry jelly, I had stracciatella ice cream, strawberry jam and cloudberry liquour. I found the combination of strawberry jam and ice cream the best :) Almost like Finnish filling: my all time favourite filling is fresh strawberries and vanilla ice cream.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tässä vinkki suolaiseen lettuun, joka upposi ainakin minun italialaisiin ystäviin niin hyvin, että niitä piti tehdä uudemman kerran lomaviikkoni aikana:-)

Ensin paistetaan ihan peruslettuja.
Letut "voidellaan" vihreällä pestolla. Lettujen päälle hyvin maustettua jauhelihaa, sipulia ja mozzarellaa. Rullataan ja asetellaan uunivuokaan. Päälle vielä juustoraastetta ja sitten vähäksi aikaa uuniin.

Kulkukatti kirjoitti...

Suolaisia lättyjä ei tulekaan juuri tehtyä, täytyisi kokeilla. Niistä kantsii tehdä paksumpia. Kiitoksia ohjeesta, kuulostaa herkulliselta - pesto on mainio idis! Kanan jauhelihakin vissiin soveltuisi hyvin. Nam, alkoi ihan tehdä lättyjä uudelleen mieli ;D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...