perjantai 9. maaliskuuta 2012

Oropa, keväinen retki munkkien jalanjäljille

Kahtena viimeisenä iltana olen ollut ulkona syömässä suomalaisten ystävättärieni kanssa. Edellisenä iltana nautimme herkullista kurdilaista ruokaa ravintola Kirkukissa tuossa kulmilla. Siellä muistin jälleen kerran miksi italialaisissa ravintoloissa ei paljoa tarvita taustamusaa (tai jos sellaista on, sitä ei kuule!), koska asiakkaat pitävät huolen metelistä. Jouduimme vaihtamaan paikkaa, kun pitkässä pöydässä istunut italialaisnaisten porukka piti sellaista mekkalaa, ettemme olisi kuulleet mitään toistemme jutuista.

Pöydänvaihto auttoi aikansa, kunnes viereisille paikoille, mataliin pöytiin ja istumatyynyille, tuli vielä suurempi poppoo. Oma ihmetyksensä italialaisten oman tilan ottamisesta sain taas siinä, kun ryhmän pari naista kulutti aikaansa höpötellen ja seisoskellen melkein kiinni meidän pöydässä, takamukset meihin päin. Heh, ei ihan kaikista huomaavaisinta. Mutta muona oli hyvää, kuten tavallista. Pidän etenkin falafeleista ja hummuksesta.

Eilen olimme piazza Carlo Albertolla hyvässä pizza-paikassa. Oli Naisten päivä ja täällä myytiin joka paikassa kauniinkeltaisia mimosanoksia naisten kunniaksi. Saimme pöytään keltaisen alkudrinkin. Herkuttelimme mustekala- ja kasvispizzalla ja menimme hakemaan minulle vielä jälkkärijäätelöä Gromin baarista.

Mutta nyt siirrytään herkuttelusta hengenravintoon. Nimittäin tässä matkakirjeessä seuraa jatkoa viimekertaiseen Biellan seikkailuun. Ajoimme tuolloin Biellasta ylös Ivrean alueen kukkuloille ja Oropaan.


Oropan pyhä vuori
The sacred mountain of Oropa


Oropa on yksi UNESCON maailmanperintökohteista, se on upea ja iso vanha luostari, joka houkuttaa pyhiinvaeltajia Pohjois-Italiaan. Oropa on suurin Neitsyt Marialle omistettu pyhättö Alppien alueella. Vierailijoita on vuosittain 800 000. Pyhättö on perustettu alunperin jo 300-luvulla, mutta pääosa arkkitehtuurista on kuitenkin 1600- ja 1700-luvuilta. Upean kolmiaukioisen rakennuskompleksin suunnittelijoina ovat toimineet muun muassa sellaiset historian suurnimet kuin Juvarra ja Guarini. Tässä lisäinfoa kiinnostuneille: Oropan sivut ja Wikipedia.



Oropan pyhättö Biellan alueella vuorilla
Sanctuary of Oropa on Biella mountains



Kuten yläkuvista näkyy, rakennuskompleksi on todella suuri. Näyttävän sisääntulon jälkeen kävelemme portaat ylemmäksi, kohti ensimmäistä aukiota. Portaiden päässä, sisäänmenokaaren valoaukossa kävijän vastaanottaa pääpyhätön suuri siluetti:


Oropan pääpyhättö
Oropa´s main church



Aukiolla oli vielä täplittäin lunta talven muistona. Ylhäällä vuorilla oli vielä vilpoisaa, joten onneksi olimme ottaneet talvitakit mukaan.


Ensimmäinen aukio Oropassa
First court yard in Oropa



Isolla aukiolla on myymälöitä ja kahviloita, vessat ja pari ravintolaa. Palvelun runsaus jo paljastaa, että Oropassa käy paljon väkeä myös talvikautena. Tuli bongattua pari hauskaa kuriositeettia. Kuten tämä, varmaan maailman nätein raha-automaatti:


Nätti pankkiautomaatti
Pretty automat


Toinen hassu juttu löytyi muistomyymälästä. Pyhien aiheiden, kuten mustien neitsyiden patsaiden, seimikuvaelmien ja rukousnauhojen lisäksi oli kaupan jos jonkinmoista tilpehööriä aina lasten palloista ja autoleluista kerrassaan kummallisiin "koriste-esineisiin". Vai voisiko joku kertoa, miten ihmeessä tämä liittyy pyhiinvaellukseen ja munkkeihin:


Pyhiä matkamuistoja Oropasta
Sacred souvenirs from Oropa ;D


Tai no niin, munkkeihin ja munkkeihin... Tirsk! Täytyy muistaa, että nyt ollaan tosiaan Italiassa ;)

Mutta palataanpa taas Oropan todelliseen antiin eli jumalallisiin asioihin. Toinen aukio on vielä ensimmäistäkin viehättävämpi. Kuvassa oikealla näkyy Oropan vanhempi kirkko. Vanha kirkko on erityisen tärkeä siksi, että siellä on Oropan kuuluista Musta Neitsyt. Se on mustasta puusta veistetty Neitsyt Marian patsas, joka on alttarin keskiössä Jeesus-lapsi käsivarsillaan. Katolisessa uskonnossa Neitsyt Marian palvonta on säilynyt tärkeänä ja meidänkin visiitin aikana kirkossa oli moni, joka rukoili ääneen ja hartaasti Mariaa pyhätön kovilla ja vaatimattomilla puupenkeillä.



Oropan toinen aukio, oikealla vanhin kirkko
The second courtyard of Oropa, the oldest church on the right


Oropan Musta Neitsyt
Black Virgin of Oropa


Sivuhuoneessa oli synnintunnustussessio meneillään, parissa kopissa paloi punainen valo. Synnintunnustus on yksi sellainen juttu, jota en ihan ymmärrä katolisessa uskossa. Siitä tulee mieleen, että eipä haittaa, jos olen mokaillut pahasti. Kerron papille syntini, teen parit rukousharjoitukset ja saan pahat tekoni anteeksi. Ennen muinoin rikkaat ostivat syntejään ahkerasti anteeksi aneilla eli kirkolle antamillaan lahjuksilla. Kätsyä.


Synnintunnustus käynnissä takahuoneessa
Confessing going on in the back room



Mutta olipa katolisesta uskosta mitä mieltä tahansa, kirkon upeat saavutukset uskonnollisen arkkitehtuurin ja taiteen saralla ovat kiistattomat. On vaikea vastustaa taiteen iloa Italiassa ja mestaritöiden tuomaa nautintoa silmille ja mielelle. Pyhittyneen olon voi kuitenkin saada mielestäni missä tahansa omiin aisteihin vetoavassa temppelissä, joka nostattaa sinut toisen todellisuuden tasolle: vetosipa tunteisiin sitten paikan askeettisuus ja autenttisuus tai barokin röyhkeä pröystäilevyys tai luonnon sylissä itsensä kuuleminen.


Valo Oropan usvaisten kukkuloiden yllä
The light abowe Oropa hills



Oropan pyhättö on ylellisen ja samalla luonnonläheisen kaunis paikka hiljentymiselle. Kukkulalta avautuu laaja maisema, joka tosin reissumme aikaan oli vuorilla leijuvan usvan peitossa. Ihastelin suuresti myös arkkitehtuurin yksityiskohtia, kuten aina rakastamiani pylväskäytäviä ja arkadikaaria:


Ihmisen luomaa kauneutta Oropan pyhässä paikassa
Human-made beautiness in sacred Oropa



Kolmannen aukion kruununa on iso kirkko, joka näkyi upeasti jo ihan ensimmäisten portaiden päässä. Kirkko on sisältä pyöreä ja alhaalla on Marialle pyhitetty krypta. Kirkko oli yllättävän pelkistetty, vaikkakin hieno. Mutta jotenkin tykkäsin enemmän Mustan Neitsyen kirkosta, se oli intiimimpi kauneudessaan. Kirkon sivulla on jälleen matkamuistomyymälä ja sivuhuoneissa hienoja seimikuvaelmia eri maista. Pimeällä käytävällä kulkija voi myös eläytyä Jeesuksen elämään seinän lokeroihin rakennettujen hyvin toteutettujen miniatyyriasetelmien kautta.


Oropan pääkirkko
Oropa´s main church



Ennen lähtöämme takaisin Torinoon kävelimme jonkun aikaa alueen edustalla. Oropa on siitä erikoinen alue, että siellä on yhteensä kaksitoista kappelia vieretysten kukkuloilla. Ne muodostivat erikoisen ja silmää ilahduttavan pikkukylän kevätkukkien värittämille rinteille. Lopuksi vielä violettia ja herkkää valkoista hehkuvat pienet krookukset tuomaan uuden elämän iloa itse kullekin. Bella primavera on jo saapunut Pohjois-Italian vuorille!


Tässä kuvassa viisi Oropan kahdestatoista kappelista
Here five of all twelve chapels in Oropa


Violetteja ja valkoisia krookuksia
Purple and white crocuses


***

This travel letter takes you from last journey´s Biella to Oropasacred mountain and monastery in Ivrea hills. Place derives already from the 4th century. Main part of Oropa´s sanctuary is built in 17th and 18th centuries by such great names like Juvarra and Guarini for example.

Oropa has three courtyards, all very lovely. There are also shops, cafés and restaurants so you don´t wonder that this monastery really is a very popular place for visiting, for the pilgrims and tourists, 800 000 visitors per each year. Oropa is UNESCO World Hertage Site.

The most important place is the oldest church, because there is Black Virgin. It is a lovely black statue of Virgin Mary and it still invites many Catholics for praying and adoration. Special is also the surrounding area because there are all together twelve chapels on the hills. Area was very beautiful at this time because the spring has arrived also to the mountains and the hills were covered by fragile colourful crocuses. Bella primavera!

10 kommenttia:

Notorious C.H.I.C. kirjoitti...

Jee! Kiitos tästäkin vinkistä ;) Kunhan lapsi tervehtyy ja muut kiireet hellittävät, pääsemme taas kiertelemään Piemontea :)

Kulkukatti kirjoitti...

Ollos hyvä :) Näin kevätaikana olisi passelia mennä sinne, Oropassa voi olla aika turistimeininki kesällä viikonloppuisin. Nyt siellä oli tosi rauhallista. Mutta tosiaan: upea paikka, suosittelen!

Ciacy kirjoitti...

Olipas taas paikka missà olette kàyneet :D Aivan yli ihana tuo pankkiautoaatti"kaappi". Niin ja ne keltaiset oksat on mimosaa....sikàli mikàli et tiennyt. Ehkà halusit vain sanoa lukijoille hieman selvemmin ja sanoit keltaiset oksat :D

Kulkukatti kirjoitti...

Oli kyllä loistava elämys tämä Oropa! Kiitoksia mimosahuomiosta ;) En tosiaan muistanut, että ne ovat mimosaa, piti googlata asiasta, mutta unohdin vallan. Mutta korjasin mimosat tekstiin, nyt on parempi :)

MadameS kirjoitti...

Oijoijoi, että oli upea paikka tuo Oropa ja Ihastuttava juttu paikasta tunnelmallisine kuvineen kaikkineen...taisi tulla yks kohde lisää Italian "koluttavien paikkojen listalle", mä kun oon jostain syystä "hulluna" noihin Marialle pyhitettyihin paikkoihin=)

Mine kirjoitti...

Hei Kulkukatti! Löysin juuri sivuillesi Kolmenkolkasta. Ryhdyin heti lukijaksi.

Asun itse Istanbulissa, mutta olen onnekseni saanut nyt kolmesti ajaa Italian läpi matkallamme Istanbulista Suomeen ja olen ihan in LOVE. Käyn nyt täällä sitten ihastelemassa Italian matkojasi ja mietin, että kun neljäs ja näillä näkymin viimeinen Italian ylityksemme koittaa, niin mihin koetamme satsata:).

Meidän Italian matkamme, Turkin matkamme ja matkamme sinne tänne on kirjoitettu ja tulee kirjautumaan blogissani tuhatjayksitarinaa.blogspot.com. Välillä esittelen myös ihmeellistä kotikaupunkiamme Istanbulia.

Anonyymi kirjoitti...

Todella hienoja Italian kohteita. Laitetaan korvan taa. Olispa joskus aikaa kierrellä enemmän Pohjois-Italiaa, kun matkakaan ei ole kovin pitkä, aikaa vain puuttuu.
paskeriville

Kulkukatti kirjoitti...

Dear MadameS! Italia olisi sinulle aivan passeli paikka, täällä näitä Marian palvontapaikkoja löytyy yllin kyllin. Ja hienoja ovat! Ei muuta kuin ensi kerralla pesueenne nokka Italiaa kohti ja kunnon tourneelle :)

Kulkukatti kirjoitti...

Heippa Mine, mukavaa, että löysit blogiini :) Lämpimästi tervetuloa! Kävin uteliaana hetimiten kurkkaamassa sinun sivujasi ja tykästyin.

Täällä Italiassa on kyllä mielettömän upeita ja kiinnostavia kohteita, tulkaa ihmeessä koluamaan paremmin. Matkavinkkejä saapi myös kysyä.

Kulkukatti kirjoitti...

Paskeriville, Italiassa on uskomattoman paljon kokemisen arvoisia kohteita. Ehkäpä jollakin lomallasi kerkiät näille kulmille. Jo pelkästään Pohjois-Italian alueella nähtävää piisaisi reippaasti muutamaksi viikoksi :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...