torstai 31. maaliskuuta 2011

Kurdilaista ruokaa illalliseksi

Olin suomalaisen ystäväni kanssa illallisella täällä Torinon keskustassa. Jälleennäkeminen oli iloinen, ei oltu nähty kahteen vuoteen! Bonnista yhteydet kulkivat sähköpostin ja Facebookin välityksellä. Ystäväni on asunut Torinossa jo kauan, seitsemän vuotta. Hän matkustelee paljon työkseen sekä Euroopassa että kaukomailla.

Minulla on täällä pieni ryhmä suomalaisia, joiden kanssa on mukava istua iltaa aperitivon tai illallisen merkeissä. Nautin jo pelkästään suomeksi hölötyksestä. Kollin kanssa puhun kotona englantia ja ranskaa, joten suomalaisten seura saa aikaiseksi aina ihan hillittömän puheripulin, sanat ryöppyävät ulos välillä melkein päällekkäin, kun on niin intona oman kielen helppoudesta ja vapaudesta.

Menimme ystäväni ehdotuksesta läheiseen kurdiravintolaan. Kirkuk Kaffe sijaitsee melkein kulman takana, via Carlo Albertolla, sitä pientä teatteria vastapäätä, jossa olemme käyneet katsomassa leffoja originaaliversioina.

Olin luullut Kirkuk Kaffea vain kahvilaksi, sillä kadun puolelle paikka näyttää niin pieneltä. Mutta peremmälle mennessä eteen avautuu viihtyisä ravintolasali ja peremmällä vielä toinen.

Keskiviikkoiltana oli hyvin tilaa ja suurin osa muista asiakkaista tuli syömään vasta puoli yhdeksältä. Olen itsekin tottunut aika hyvin etelämaalaiseen illallisaikaan. Syömme Kollin kanssa kotonakin vasta puoli yhdeksän aikaan.

Ravintola on sisustettu kurdihenkisesti: oli värikkäitä tunnelmalamppuja, sieviä astioita ja koristeellisia kannuja, mosaiikkikoristeisia pöytiä sekä itämaisia mattoja.

Itämainen lamppu
Oriental lamp


Kauniita astioita
Beautiful decoration

Istuimme punaisen, tupsukoristellun katoksen alla ja otimme jälleenkohtaamisen kunniaksi lasilliset talon valkoviiniä. Siihen oli tarjoilijamme ehdotuksesta lorautettu tilkka mäntysiirappia, jota toki halusimme kokeilla. Maistui aika jännältä, tuli suorastaan saunaisen jouluinen fiilis.

Meidän pöytä katoksen alla
Our table under the cloth


Värikäs katoskangas
Colourful fabric

Alkupaloiksi nautimme falafeleja ja hummusta, tykkään kovasti kummastakin. Pääruuaksi otimme kasvisannokset, kuskuksen tapaan valmistettua ohraa(?) ja erilaisia kastikkeessa muhitettuja kasviksia sisältävät lautaset. Ja jälkiruuaksi tietenkin talon mausteista teetä.

Falafel, hummus


Kasviruoka-annos
Vegetarian plate


Talon tee sievässä kupissa
House tea in a decorative glass

Annos oli herkullinen ja sopivasti täyttävä, ja illallinen kokonaisuudessaan aivan mahtava hyvän ystävän seurassa ja tunnelmallisessa ravintolassa, joka vei meidät hetkeksi kurdikulttuurin elämyksiin.

Nautin kokeilla erilaisia makuja maailman eri keittiöistä. Ruokailu hyvässä etnisessä ravintolassa on helppo ja edullinen tapa tehdä nojatuolimatka kaukomaille! Olen sitä mieltä, että avoin mieli ja kieli avaavat uusia ovia vieraisiin kulttuureihin, tuovat ne hetkeksi lähemmäksi meitä ja rikastuttavat kokijaa aivan eri tavalla kuin iänikuiset lihapullat ja perunamuusi. Ja eksoottiset makuelämykset antavat rutkasti inspiraatiota myös oman kotikeittiön tuotoksiin.

Tuleehan niitä väärinkäsityksiä tai kertakaikkisia omituisuuksia myös joskus vastaan, mutta vaarastakin huolimatta kannattaa kokeilla rohkeasti. Elämähän käy ihan tylsäksi, jos tuntee ja tietää kaiken jo entuudestaan! Pienet yllätykset piristävät kummasti.

Lopuksi kurkistimme vielä perimmäisen salin puolelle. Se oli aivan ihastuttava, pöydät ovat matalia ja ihmiset istuvat isojen tyynyjen päällä. Lattia on peitetty itämaisilla matoilla. Seuraavan kerran haluan mennä sinne!

Kirkukin takasali, tyynyjä ja matalia pöytiä
The back dining room, pillows and low tables

Near our home there is a lovely and good Kurdish restaurant called Kirkuk. It´s decorated in cosy oriental way. In the back room you can sit on pillows and eat your dinner from small tables.

I met my dear Finnish friend who lives in Turin after two years we spent in Germany. Long time no seen! So it was a good excuse to have a nice dinner and glass of white wine - flavoured with typical pine syrup. We had delicious vegetarian dinner as you see from the photos.

I love to test different food, it´s like a short trip to some other culture.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...