keskiviikko 16. maaliskuuta 2011

Italian kymmenen liikennesääntöä


Kuten varmaan kaikki tietävät, liikenne ja italialaiset ovat arveluttava yhdistelmä. Kokosin tähän havaintojani täkäläisestä liikennekäyttäytymisestä, jottei kenellekään Italiaan eksyvälle tule yllätyksiä auton ratissa, pelkääjän paikalla tai ihan jalankulkijana.

  1. Perussääntönä toimii, että keskittyy vain siihen mitä edessä näkyy. Taustapeiliin vilkuilu aiheuttaa vain turhia pelkotiloja.
  2. Keskustassa(kaan) ei ole nopeusrajoituksia, kaduilla on vain liian hitaita jalankulkijoita.
  3. Suojatien eteen ei kannata pysähtyä, ellei jalankulkijalla ole minihametta.
  4. Punaisiin valoihin kannattaa pysähtyä ainoastaan, jos näkee lähistöllä muita autoja. Tai minihameisen tytön.
  5. Auton voi parkkeerata minne vaan se mahtuu. (Ja jos ei ihan mahdu, eteen ja/tai taakse parkkeerattua autoa saa töytäistä.)
  6. Rekan tai ison pakettiauton saa parkkeerata kadulle. Ei haittaa, vaikka olisi ruuhka-aika.
  7. Töötätä pitää usein ja kovaa. Seuraavissa tilanteissa soveltuu erityisen pitkä tööttäys ja mielellään monta kertaa, jotta viesti menisi varmasti perille: typerille kuskeille, ruuhka-aikaan, jalkapallo-ottelun jälkeen, häiden jälkeen, muuten vaan. Seuraavissa tilanteissa soveltuu lyhyt ja ryhdikäs tööttäys: varoitus liian hitaalle jalankulkijalle, tervehdys ystävälle, flirtti kauniille tytölle, muuten vaan.
  8. Ratista pidetään yleensä kiinni kummallakin kädellä paitsi näissä tapauksissa vain yhdellä: jos selostaa jotakin kiivaasti tai polttaa tupakkaa tai puhuu kännykkään tai paijaa kaunista tyttöä vierellään.
  9. Autoa voi ajaa myös ilman käsiä, jos joku toinen autoilija käyttäytyy todella typerästi. (Toista kättä tarvitaan yhtäjaksoiseen tööttäykseen ja toista nyrkin puimiseen vahvistamaan mielenilmausta.) Ilman käsiä voi ajaa myös erityisen kiivaan puhelinkeskustelun aikana.
  10. Ohittaa voi myös oikealta, ellei vasemmalta pääse. Tärkeintä on päästä eteenpäin!




Näistä kaikista säännöistä huolimatta vierailevan autoilijan tulisi vain ottaa rennosti. Ollaanhan nyt sentään Italiassa! Eikä pienistä kolhuista kannata turhaan välittää, niitä tulee kuitenkin vielä lisää ja isompia. Auton voi aina jättää pesemättä, lommot eivät niin näy lian alta.

Buon viaggio!

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Pakko kommentoida ainakin tuota kohtaa 5 :-) Pari vuotta sitten ajelimme Roomassa autolla, kun edessä ajava yht'äkkiä pysähtyi keskelle katua, hyppäsi autosta ulos ja käveli kaikessa rauhassa tupakkakauppaan :-)

Kulkukatti kirjoitti...

Heh, italialaiset osaavat yllättää! Roomassa on vielä villimpää kuin täällä pohjoisessa.

Kun ekan kerran muutimme Torinoon, näin ison piazza Vittorio Veneton läpi kulkevan tien keskellä nököttäviä autoja. Ihmettelin miehelle, onko jotain sattunut! Tosiaan, tupakkakaupassa olivat :-D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...