keskiviikko 23. maaliskuuta 2011

La Primavera! Kevätkuvia Po-joen varrelta

Narsisseja
Daffodils

Olin eilen ja tänään reippailemassa tutulla lenkkireitillä Po-joen varrella. Olipa virkistävää juosta lämpimässä ilmassa ja kevyissä tamineissa!

Lenkkireittini Po-joen vartta pitkin
My jogging path next to river-Po

Kevät näkyy jo monella tapaa: narsissit puskevat keltaisia kruunujaan heinikosta, kirsikkapuut ja koristepensaat ovat aloittaneet kukintansa ja mustarastaat lurittelevat laulujaan puiden oksilla.


Kukkiva kirsikkapuu
Blossoming cherry tree

Mangolia

Kevään merkkejä ovat myös pikkuiset sisiliskot, jotka tulivat nauttimaan päivän paisteesta muurille ja sitten rahistelivat piiloon koloihinsa tai kuivuneiden lehtien sekaan pelästyttyään lenkkikenkieni ääntä.

Muurilla lämmittelevä sisilisko
Little lizard warming up in the sunshine

Puhumattakaan koirien kikkareista ja niistä huolimattomien kenkien mukana sinne tänne johtavista liiskeistä, jotka haiskahtavat nenään inhasti auringon niitä hautoessa.

Täällä ei olla vielä(kään) innostuttu koiranjätteiden keräämisestä roskiksiin. Mutta siinäpä saa hyvää cross-trainingiä, kun loikkii sik-sakia ruskeiden vaaranpaikkojen yli. Laitoin kakkakuvan pienempänä, ettei keneltäkään mene ruokahalu :)

Koirankakkaliiskeitä à la Torino
Dog poo, typical annoyance in the streets of Turin

Viime viikolla Po-joki kärsi vielä tulvasta. Silloin satoi muutaman päivän ajan reippaasti. Sateiden jälkeen lähdin pyöräilemään ja otin joitakin kuvia.

Reissuni tyssäsi sillan alle. Kuten näkyy, tie oli veden peitossa. Laiskasta pyöräretkestä tulikin aikamoista urheilua, kun piti raahata pyörä ylemmälle tielle kuvassa näkyvää jyrkkää nurmikkorinnettä pitkin.

Tulviva pyörätie
Route under the water

Rinteen keskikohdilla iski katumus. Pyörä painoi tuhottomasti ja jalat lipsuivat uhkaavasti. Olisi ollut fiksumpaa kääntyä takaisin ja mennä jonkin matkan päässä sijaitsevaa yhdistävää tietä pitkin turvallisemmin ylemmäksi. Mutta ei, itsepäisenä pitää vaan rynniä eteenpäin vaikka hampaat irvessä! Onneksi sain apua ystävälliseltä kanssakulkijalta, ja minä ja pyörä selvisimme ehjinä.

Lähellä piazza Vittorio Venetoa on terassiravintola, jossa on menoa myös yöaikaan. Omistajilla kävi todella huono säkä, koko baari oli joutunut veden valtaan ja vieläpä juuri ennen Italian yhdistymispäivän suurimpia bileitä.

Nyt paikka on taas kunnossa, mutta mahtoi olla aika siivoaminen tulvaveden mukanaan kuljettaman hiekan ja roskien jäljiltä.

Uponnut disco
Discoteque under the water

Po-joki villinä
River-Po is wild after the heavy rains

Muistan vielä muutaman vuoden takaiset kamalat kevätsateet: vettä tuli kuusi viikkoa putkeen. En ole koskaan kokenut moista! Sisukkaasti kävin silloinkin lenkillä. Talomme vahtimestari katsoi hieman vinoon, kun tulin uitettuna kattina takaisin kotiin ja lätystelin litimärkänä ala-aulan marmorilattiaa kohti kotiovea. Ajatteli vissiin, että kyllä nuo suomalaiset ovat täyskahjoja.

Aurinko paljastaa valitettavasti myös kaupungin varjoisat puolet: täällä on paljon kodittomia, jotka joutuvat viettämään elämänsä ulkosalla. Nyt he ovat siirtyneet penkeille ja puistoihin eikä heidän onneksi tarvitse palella sään lämmettyä.

Koditon
Homeless

Tässä näkymä joen toiselta puolelta. Talojen keskeltä kohoaa Torinon maamerkki, Mole Antonelliana, ja taaempana häämöttävät Alpit.

Po-joki taustallaan Mole Antonelliana
River-Po and behind the landmark Mole Antonelliana

Joen partaalla näkyy paljon keltaisenaan kukkivia puskia. Ne ovat todella kauniita, oikein hehkuvat kevään ilosanomaa ja antavat kulkijoille pirteän fiiliksen. Harmikseni en tiedä tämän puskan nimeä. Jos joku sattuu tietämään, laittakaapa infoa tulemaan!

Kauniit keltaiset kehykset
Pretty yellow frames

Keltaista kauneutta muurilla
Beautiful yellow bush

Paikallisten suosima puisto keskustan tuntumassa, Parco Valentino, on niin ikään heräämässä talviunestaan. Nurmikko on kirkkaanvihreää ja pikkuiset luonnonkukat täplittävät sen pintaa. Nuoret parit kuhertelevat puiston romanttisilla poluilla, pariskunnat syövät lounasta kioskien terasseilla ja joutilaat lukevat lehtensä penkeillä.

Parco del Valentino kukkii
Parco del Valentino blooming

Keväinen siesta ja päivän lehti
Siesta and day´s news

Tällaisinä päivinä tuntuu kuin maailma olisi kohdillaan: mikäs tässä ollessa. Ei murehdita turhista. Eletään hetkessä ja nautitaan seesteisestä olosta.

Iloista Italian kevättä kaikille!


Here are sunny photos and happy spring feelings from Turin and Po-riverside. Happy Italian spring for everybody!

 

2 kommenttia:

Anu Johanna kirjoitti...

Ihanan näköisiä maisemia! Kyllä siellä(kin) kelpaa nauttia keväästä :)

Kulkukatti kirjoitti...

Näin on. Kevät on mahtava vuodenaika! Tänään taas tulossa lämmin päivä :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...