perjantai 11. maaliskuuta 2011

Näen vihreää, valkoista, punaista

Koko Italia on valmistautumassa juhlallisuuksiin. Ensi viikolla maan yhdistymisestä tulee 150 vuotta. Etenkin kotikaupungissamme Torinossa lienee tiedossa valtavat häppeningit, sillä tuo yhdistymisjulistus tehtiin täällä ja Torinosta tuli Italian ensimmäinen pääkaupunki 17.3.1861.

http://eng.italia150.it/150-ANNIVERSARIO

Mainostan mielelläni kotikityni entistä pääkaupunkiutta ystävilleni, sillä harva tietää, kuinka kaunis matkakohde Torino onkaan! Monella on ennakkokäsitys, että tämä on ankea Fiatin tehtaiden kaupunki, mutta totuus on aivan toinen.

Torinossa on vielä jäljellä kuninkaallisen ajan loistoa upeine palatseineen, kirkkoineen, arkadikäytävineen ja muistomerkkeineen. Koko keskusta on yhtä vanhaa kaupunkia ja pesee mennen tullen Milanon missä esteettisin alue löytyy lähinnä Duomon kulmilta.

Sää alkaa olla mukavan leppoisa, ja Kulkukatti nauttii suunnattomasti laiskasta lönköttelystä Torinon kaduilla lämpimänä hellivässä kevätauringossa. Lähdin tänään pienelle päiväkävelylle ihastelemaan liputettua keskustaa.

Kotikatuamme koristavat sukuvaakunaliput on vaihdettu uusiin puhtaisiin juhlia silmällä pitäen. Oli syytäkin, sillä vielä kaksi vuotta sitten täällä asuessamme vaakunat olivat aikamoisen repsahtaneessa kunnossa. Nyt katuamme värittävät lisäksi Italian liput niin kauppojen kuin kotien sisäänkäynneillä ja parvekkeilla.

Meidän kotikatu

Hipsuttelin läheisen piazza Carlo Alberton kulmille missä ihmiset nauttivat lämpimästä ilmasta syömällä ulkosalla. Siitä tuli iloinen mieli. Kyllähän elämä hymyilee ihan eri tavalla, kun aurinko paistaa, saa olla taivasalla ja nenän edessä tuoksuttaa muheva pizza! Hieman korviani luimistellen muistan, että tänään Tampereelle luvattiin taas lunta…


Pizzeria piazza Carlo Albertolla

Jatkoin kävelyä via Romalle.  Kuuluisa kauppakatu on saanut arkadikaariensa kruunuiksi Italian ja EU:n lippuja. Myös via Roman putiikit ja kaupat ovat somistaneet näyteikkunoitaan juhlan teeman mukaisesti.

Pääshoppailukatu via Roma

De Wanin lahjatavaraputiikki on aina yhtä tyylikäs. Siellä on näemmä myynnissä vuosipäivän muistoksi koristelautasia. Olemme ostaneet monet lahjat kyseisestä kaupasta. Siellä on paljon kauniita koriste- ja käyttöesineitä ja asusteita eivätkä hinnatkaan päätä huimaa.

De Wan


Lasagnen ja muut suolaiset saa Italian väreissä
Yksi tabaccheria oli dekoreerattu hulppealla vihervalkopunatilpehöörillä, ja tyyris vaateliike oli asustanut mallinukkensa Italian lipun väreihin. Kauniisti toteutettu idea, vaikka tämä katti ei voi sähähtämättä ollakaan turkiksia nähdessään…


Tilpehööriä ikkunan täydeltä


Vaatteita Italian väreissä

Mitä juhlintaan tulee, italialaiset taitavat sen homman. Kun on kemujen aihetta, sen pitää myös näkyä ja kuulua! Kansalliseen juhlapäivään koristautunut keskusta nostatti Kulkukatin mieltä ja antoi viiksikarvoihin sellaisen kutinan, että jotakin erityistä on ilmassa.

Tämänkertainen Torinon makupala onkin hyvä päättää erään vaateputiikin röyheästi näyteikkunaan iskemään julistukseen:


Italians are celebrating united Italy. Birthday fellow is 150 years old now! Especially Turin has a big reason to celebrate because 150 years ago it bacame the first capital city of new, united Italy.

Italians are normally very region-orientated, meaning that they cherish their home region instead of thinking of being Italian in the first place. But now it looks like they have boosted this idea of united Italy to wider existence. Everywhere flags hanging and almost every shop in the city has decorated somehow nationally their windows.

Charming and funny at the same time! You see everywhere green, white and red, colours of Italian flag: in a posh boutique window, in lasagne, tabaccheria etc.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...