perjantai 16. joulukuuta 2011

Aperitivot ja ulkosuomalaisen tunnelmia Torinon jouluvalojen alla

Olin eilen suomalaisen ystävättäreni kanssa aperitivolla, saatiin viimeiset treffit ennen joulua ja tämän vuoden loppumista. Menimme vakipaikkaan, via Po´lla ja piazza Vittorio Veneton kulmalla sijaitsevaan baariin nimeltä Cafè Accorsi Palace.


Cafè Accorsi Palace, Torino/Turin


Tykkään paikasta kovasti, koska aperitivotarjonta on todella hyvä ja syötävänä on paljon muutakin kuin lihaa eli suosittelen paikkaa myös vegetaristeille. Aperitivon ideana on, että maksetaan tietty summa ja siihen saa yhden omavalintaisen drinkin ja sitten hakea buffet-pöydän antimia useaan otteeseen. Ja tämän paikan antimilla ape käy kyllä ihan illallisesta, ei tarvitse enää kotona kaivella jääkaappia.

Cafè Accorsi Palacen hinnat ovat näemmä kohonneet, eilen torstaina aperitivo maksoi 10e, aiemmin se on ollut seitsemän. Ehkä joulun aika nostaa hintaa, jospa se on taas alempi sesongin päätyttyä. Mutta hinta ei ole todellakaan suuri, kun siihen saa hyvää syötävää ja paljon plus baari itsessään on viihtyisä ja palvelu mukavaa.


Aperitivo


Otin joulun kunniaksi kuohuviiniä ja herkuttelin kamun kanssa erilaisilla paistetuilla ja friteeratuilla vihanneksilla, pizzanpaloilla, juustoilla, artisokilla, pavunvarsipiirakalla jne.

Menimme yläkertaan, kun ajattelimme sen olevan rauhallisempi paikka. Siinä saatiinkin aikamme jutella kunnolla ja harjoiteltua joululomaa varten suomenkielellä kalkattamista, kunnes tyypilliseen italialaiseen eläväiseen tapaan lähelle tuli valtava, mekastava pöytäseurue ja pian volyymi nousi kattoihin asti. Piti ihan itsekin huutaa, että sai sanasensa kuuluviin. Eipä tarvitse ihmetellä, miksi Italiasta tulee ooppera: kyllä näistä keuhkoista ääntä lähtee! Vaikka en minäkään onneksi ihan hiljaisin hissukka ole, kiitos karjalaisten sukujuurien.

Mutta ilta oli huippuhauska höpötyksineen ja syöminkeineen ja jatkoimme siitä vielä iltakävelylle. Ostimme Grom-jäätelöbaarista kunnon tötteröt ja kävelimme ympäriinsä ihastelemassa kaupungin valoja. Torinossa on suurimmaksi osaksi hyvin modernit jouluvalot, tänä vuonna oli lisäksi tullut joitakin uusia juttuja, joita oli kiva bongailla kaduilla.


Ihmishahmovalot ja runovalot Torinon jouluisilla kaduilla
Human figure lights and poem lights in Turin Xmasy streets



Pääkatu via Po´ta koristavat köynnöksiä kantavat linnut. Näky on juhlava, kun se yhdistyy upeasti kadun valaistuihin arkadikaariin.


Via Po ja lintuvalot
Via Po and bird lights



Kakkospääkatu via Po on tänäkin vuonna dekoreerattu avaruudellisiin tunnelmiin. Nuo ylhäällä hehkuvat planeetat ja tähdet ovat mielestäni todella hienoja. Ihan kuin taivas olisi laskeutunut päälle.


Via Roma ja avaruusvalot
Via Roma and space lights



Sivukadulla oli tosi ihastuttavia joulukuusivaloja loistamassa kulkijoiden yläpuolella. Nämä vihreät kimallekuuset toivat hyvän mielen. Meillä oli muutenkin sen verran hilpeä tunnelma katti-kamuni kanssa, että täytyi taas vähän hytkyä iloa näkyville:


Hei tonttu-ukot (ja akat) hyppikää!
Jumping Xmas elf



Torinon jouluvalojen ehdoton oma ykkönen löytyi piilosta: Torinon oopperatalon sivupihalle on tehty aivan mahtavan valosikermä, se on todellinen taideteos!


Upean taiteellinen valoteos Torinon oopperan sivupihalla
Gorgeous Xmas lights behind the Opera house of Turin



Tämä on oikea valopurskahdus, mikä värien, muotojen ja varjojen ilotulitus! Mutta onpa sääli, että tämä upein valoteos on sijoitettu aika näkymättömiin, sillä kuinka moni hiippailee oopperan kulmilla ja eksyy synkälle sivupihalle? Itsekin eksyin sinne ihan sattumalta tässä yksi iltapäivä ja nyt oli pakko palata takaisin ottamaan teoksesta kuva ja esitellä ystävälleni tämä herkullisenkorea joulukoriste.



Valotaideteoksen yksityiskohta
Detail of light art work


Sielua sykähdyttävien valojen äärellä haluan vielä hehkuttaa, että muistakaa nauttia joulun ajan kauniista ja esteettisistä hetkistä, hiljentäkää askeleita ja katsokaa ympärillenne, mitä kaikkea kaunista sieltä löytyykään. Unohtakaa lahjapaniikki ja juokseminen materialismin perässä, ne tärkeimmät lahjat ovat kuitenkin rahassa mittaamattomia. Minulle, ulkosuomalaiselle, arvokkain lahja on paluu Suomeen ja ihanan ajan viettäminen rakkaiden läheisteni kanssa. Mitään muuta en oikeasti tarvitse.



***

I went yesterday for aperitivo with my Finnish friend to toast for the new year.

Our favourite aperitivo place in Turin is Cafè Accorsi Palace next to piazza Vittorio Veneto, in via Po. The bar is cosy and food is excellent and there is lot of different things to eat, this is a great place also for vegetarians. You can eat as much as you want and you can take one free-choice drink. Yesterday the price was 10e, normally it has been 7e but maybe the season has lifted the prices up.

After the aperitivo we walked around, bought ice creams from Grom and looked lovely Christmas lights in the city center. There are lot of very modern lights as you see from the photos. My total favourite was the last one, the great colourful and artistic light work. It´s a bit hidden unfortunately, it´s situated in the backyard of the Opera House! I found it by co-incidence earlier and now I had to show it my friend and take a photo, of course.

Let´s not stress for Christmas, let´s enjoy of all the beautiful decorations and lights giving joy to our souls and hearts. Let´s slow down and give up the hassle with materialism. The most important gift is to spend great time with our dearest ones and tell them how much we care for them. For me, Finnish expat, the dearest and the most precious present is to get back to Finland and spend time with my people.

5 kommenttia:

Notorious C.H.I.C. kirjoitti...

Hih, kiva, kun sinä panit kuvia noista jouluvaloista, kun ne taitavat jäädä meiltä näkemättä tänäkin vuonna! Kolmas joulukuu täällä, eikä vieläkään ole saatu aikaseksi iltakävelyä Torinon keskustaan :D

Kulkukatti kirjoitti...

Eikä! Nyt Vera tänne keskustaan hopihopi! :) Suuri sääli, jos jää näkemättä, etenkin tuo oopperatalon koriste. Mutta onhan tässä nyt ainakin nämä kuvat lohduksi, jos ette kerkiä piipahtamaan.

Anonyymi kirjoitti...

On tosiaan aika modernit jouluvalot, muutama vähän klassisempi. Mukava nähdä näin kuvien kautta, kun ei meikäläisenkään tule käveltyä Torinon katuja ihan lähiaikoina.
Ja hyvää Suomen lomaa ja terkkuja Tampereelle, jos sinne eksyt.
Siellähän on myös ne kuuluisat ja kauniit valoviikot.

Anonyymi kirjoitti...

Niin, paskerivillehän se unohti nimmarinsa, kun luuli että tottahan tiedät ilmankin kuka täällä lähettelee terkkuja Tampereen suuntaan.

Kulkukatti kirjoitti...

Hei Paskeriville, terkut välitetty Tampereelle :)

Itse asiassa kyllä ajattelin, että mahdatkohan se olla sinä! Pahoittelut vastauksen viivästymisestä, en ole päässyt nettiin kunnolla.

Muikeaa uutta vuotta 2012!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...