perjantai 23. joulukuuta 2011

Jouluisia tunnelmakuvia Torinosta


Piazza san Carlon kauppoja
Piazza san Carlo´s boutiques


Kohta joulu on jo ovella, tontut hiippailevat kulmilla ja Joulupukki valjastelee porojaan Korvatunturilla. Torinossa ei ole lunta, mutta kaupungin keskustaa piristävät jouluvalojen ohella kauppojen koristellut julkisivut ja pienet myyntikojut käsityöläistuotteineen. Yleisvaikutelma on tyylikäs ja taiteellinen, vaikka joitakin jenkkikimallusta matkivia ylilyöntejäkin löytyy.


Jouluvalot piazza san Carlolla ja jazz-musiikkia
Christmas lights in piazza san Carlo and jazz music


Kahvila Torino piazza san Carlolla ja De Wanin näyteikkuna
Coffee house Torino and De Wan gift boutique´s window


Tuossa yllä iki-ihanan art nouveau -henkisen kahvila Torinon tunnelmallinen näyteikkuna ja oikealla lahjaputiikki De Wanin ikkuna, jossa komeilee joka naisen unelma eli iltalaukku-joulukuusi, hih!

Ja alempana Piazza san Carlon viereisiä arkadikaarikäytäviä ja yhden vaateputiikin herkullisesti esille laitetut toppatakit, todellisia pehmeitä paketteja.



Arkadikaarikäytäviä ja pehmeitä paketteja
Archades and soft packets


Oma juttunsa on paikallisten omat, parvekkeilta killuvat koristeet, huokaus... Alla esimerkki meidän talosta. Erilaiset kiipeilevät joulupukit ovat suosittuja joulukoristeita Italiassa. Tämä meidän naapurin ukkeli keikkuu valoketjun keskellä. Illalla naapurit laittavat valot päälle ja tuo nauha välkkyy kuin viimeistä päivää. Kiva tonttu-disco! Oman "säväyksensä" tuo nuo muut tyypillisen italialaiset lisukkeet eli vihreät valoverhot, roikkuvat pyykit ja Italian lippu. Ehh...



Joulupukki on laskeutunut Torinoon!
Santa has landed in Turin!



Piazza Carlo Albertolla ilahduin huomatessani luisteluradan! En ole semmoista täällä aiemmin nähnytkään, kiva idea ja rata sopii nätisti kauniin piazzan keskelle ydinkeskustaan. Musavalikoima kuulostaa olevan ohikulkureissujeni perusteella popista klassisiin joululauluihin. Tuo luistinrata on ihana!


Luistelurata piazza Carlo Albertolla Torinon keskustassa
Ice rink in piazza Carlo Alberto in Turin city center



Tämä meidän kulmalla sijaitseva koristelupuoti oli täräytetty täyteen valoja ja ties mitä:


No jo on tilpehööri poikineen!
American style entrance of a shop


Oma juttunsa katolisilla on jouluseimiperinne. Jouluseimistä ja joulutorista esitti aiemmin kiinnostuksensa lukijani Paskeriville, joten tässä on nyt näitä toivottuja kuvia! :) Varsinaisia joulutorejahan Italiassa ei oikeastaan harrasteta, kuten Keski-Euroopassa. Saksassa oli mahtavia joulutoreja, muistelen kaiholla Bonnin markkinoita, myös Kölnissä oli kiva, ja paras oli Siegburgin keskiaikaiset joulumarkkinat.

Italiassa kaupoista löytyy joulun alla erilaisia seimiasetelmia ja kokonaisuuksia, joista saa valita mieleisensä. Erikseen myydään myös pikkutaloja, eläimiä ja ihmishahmoja, jotta DIY-jouluilija saa koota oman seimikoristeensa. Tässä alla esimerkkiä valtavasta tarjonnasta. Tosin nuo kaikki eivät ole jouluseimiä, mutta idea on laajentunut koskemaan kaikenmaailman repertuaaria vanhan ajan (maalais)elämästä. Joissakin asetelmissa on liikkuvia osia, jotka sitten heiluvat iloisesti edestakas.


Seimivalikoimaa putiikissa
Plenty of choice for your Christmas crib decoration


Tässähän tuli ihan lapsenmielinen olo tätä kaikkea kukertavaa ja mitä mielikuvituksellisempaa tilpehööriä katsellessa. Oma suosikkini oli tämä alla oleva, jossa kanat liikkuvat. Nuo pää kenossa jyviä nokkivat kanaset olivat mahdottoman hilpeännäköisiä, hih!


Liikkuva jouluasetelma ja sen hassut, jyviä nokkivat kanat
Moving Christmas decoration and its´ funny picking chickens



Varsinaisella keskustorilla eli piazza Castellolla on esillä valtava jouluseimi. Siihen kuuluu iso määrä niin paimenpoikaa, sikoja, itämaan tietäjiä kuin lampaita ja neitokaisia, pyhä joulukuvaelma on ihan keskellä. Hahmot on tehty jostakin vanerinkaltaisesta ja maalattu iloisen värikkäiksi.



Valtava jouluseimi Piazza Castellolla
Huge Christmas crib in Piazza Castello

Yksityiskohta jouluseimestä
Detail of the Christmas crib




Ja siinä seimen kyljessä köllöttää jättimäinen ja hauska joulukalenteri! Pidän erityisesti tuosta violetista värimaailmasta.



Jättijoulukalenteri
Giant Advent calendar


Tarkkasilmäinen lukija huomannee, että luukkuja ei ole tässä kuvassa aukaistu vielä tarvittavaa määrää... Se johtuu siitä, että kokeilen onneani tekniikalla ja laitoin osan kirjeistä ajoitettuun julkaisuun - saas nähdä, tulevatko eetteriin, kääk! Olen meinaan paraikaa Suomessa, enkä pääse kunnolla nettiin räpeltämään kuvien ja kirjeiden kanssa.

Nauttikaa hyvästä ruuasta, rakkaimpien seurasta ja joulun taiasta.

Kaunista joulua kaikille!


Kukkiva puu joulukuussa
Flowering tree in December

***

Here a selection of Christmasy pictures from Turin. Decorations are mostly very tasteful and beautiful. City center is really lovely with all the lights.

Christmas crib is very typical Catholic thing. In Piazza Castello there is a huge Christmas crib, painted with cheerful colours. Next to it is giant Advent calendar, lovely purple colour. In Italy there is no similar Christmas markets than in Middle Europe. It´s a pity, I loved to visit in Germany the Christmas markets. In Bonn the central square was very beautiful with all the little cottages and I remember well also Cologne and special Medieval Christmas market in Siegburg.

Enjoy of delicious food, the company of the beloved ones and the magic of Christmas.

Beautiful Christmas to everybody!

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ihanaa joulun aikaa myös sinulle ja rakkaillesi!

Simpukka kirjoitti...

Mainioita kuvia. Oikein hyvää Suomi-joulua sinulle.

Anonyymi kirjoitti...

Hyvää Joulua!
kiva tuo käsilaukuilla koristeltu kuusi. Luistinratoja on vähän joka puollella Italiaa, myös aivan etelässä

Kulkukatti kirjoitti...

Kiitos kovasti Pirpana, Simpukka ja Susanna89! :) Ja anteeksi, kun en päässyt aiemmin eetteriin, on ollut nettivaikeuksia. Oli leppoisa joulu, vaikka tämä sadekeli on jotain aivan käsittämättömän surkeaa, heh...

Susanna89, kappas vaan, että etelämmässäkin on luistinratoja. Taitaa olla kovat jäädytykset niissä, kun ei siellä kovin kylmä kuitenkaan ole.

Ihanaista ja onnekasta uutta vuotta 2012!!! :D

Anonyymi kirjoitti...

Suurkiitos postauksesta, sain mitä pyysin. Arvasinkin, että tunnet Saksan joulutoreja kun olet Bonnissa asunut. Itselle ovat tutumpia eteläisemmän Saksan seudut, Stuttgart, Ulm, Esslingen, missä on myös vanhojen talojen ympäröimällä aukiolla yhdistetty joulutori-keskiaikamarkkinat. Kaikki ovat erilaisia, ja lisäksi pienten kylien joulutorit ovat omanlaisiaan, intiimejä, tunnelmallisia ja myytävänä paikallisia käsitöitä. Mukava aina koluta uusia paikkoja. Ranskassa joulutoriperinne on sitten vähän toisenlaista, paitsi tietysti Saksan rajan tuntumassa.
Hyvää alkanutta vuotta, kevättä kohti mennään.
paskeriville

Kulkukatti kirjoitti...

Eipä kestä, Paskeriville! Kiva, kun tykkäsit.

Saksalaiset joulutorit ovat toden totta valtavan kauniita, jotkut ovat kuin piparkakkukyliä. Ja laadukkaat käsityötuotteet kuuluvat ehdottomasti asiaan. Nykyään kaupat ja tavalliset torit ovat ihan tarpeeksi pullollaan kiinalaista muovitavaraa. Jouluun jos mihinkä sopii vanhanajan tunnelma!

Tampereella on nykyään nätti joulutori Keskustorilla joulun aikaan, sielläkin panostetaan laatutuotteisiin.

Onnellista uutta vuotta myös sinulle! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...