tiistai 6. joulukuuta 2011

Lauantai Genovassa, ruokaa ja taidetta

6.12. kunniaksi ensi alkuun juhlavat itsenäisyyden toivotukset!

Tänä iltana on tiedossa suomalais-espanjalaiset kekkerit paikallisen Suomi-ystävämme luona. Tänään on nimittäin myös Espanjan perustuslain vuosipäivä, joten siitä tuo eteläinen lisä juhlimiseen. Nyt täytyisi katsoa kaappeja, että mitä sitä laittaisi illalla päälleen...

Tämänpäiväinen kirje ei ole sinivalkoisesta juhlameiningistä huolimatta kovin suomalainen, vaan mennään nojatuolimatkalle idylliseen Genovan vanhaan kaupunkiin.

Viime lauantaiaamu oli hidastempoinen emmekä meinanneet millään päästä liikkeelle. Lähdimme matkaan aika myöhään ja huristelimme Genovaan viime tinkaan. Lounasaika päättyy Italiassa nimittäin aika tarkalleen klo 14 ja sen jälkeen on turha etsiä kunnon ruokaa. Olimme  ranskalaisen Kollin kanssa ihan varmoja, että nyt se viime kerralla löytämämme kiva farinata-paikka on jo kiinni eikä päästä syömään, nyyh! Olin jo suu mutrulla ajatelessani, että herkullisen farinatan sijaan joudun tietenkin järsimään jotain hikisenrasvaista pizzapalaa jossakin sivukujan puolivillaisessa puljussa.

Mutta kappas vaan, kiertelystä ja eksymisestä ja entistä enemmän myöhästymisestä huolimatta ehdimme viime tingassa ravintola Antica sá Pestaan ja saimme pöydän, kun lupasimme syödä mitä oli valmiina, heh. Mutta se sopi meille, koska aikeena oli muutenkin ottaa jälleen farinata-sekoitus.


Antica sá Pesta, vico Sauli, Genova


Oi onnea, tässä lautaseni ja siinä sivussa tilaamamme mezzo litro talon valkoviiniä, joka on vaarallista, koska se on yhtä kirkasta kuin vesi ja niin hyvää, että sitä tulee juotua ihan huomaamattoman notkeasti...


Talon farinata-annos ja valkoviiniä
Restaurant´s farinata selection plate and white wine


Jo viime Genovan matkakirjeessä hehkutin, kuinka jännittäviä ja ihastuttavia pikkukujia tästä kaupungista löytyy. Nyt saimme mahdollisuuden katsastaa lisää tätä labyrinttimäistä vanhaa kaupunkia.


Genovan vanhaa kaupunkia
The old part of Genova


Sitten suunnattiin Palazzo Ducalen näyttelyyn van Gogh e il viaggio di Gauguin, joka on auki ensi huhtikuun puolelle. Näyttely on todellinen namupala van Goghista pitäville, vaikka suurimpia mestaritöitä siellä ei nähdäkään. Van Goghit on lainattu Alankomaiden Otterlosta, Kröller-Müller museosta, jossa on mieletön kokoelma taiteilijan teoksia.

Näyttelyn todellinen helmi on Gauguinin iso maalaus Mistä tulemme? Mitä olemme? Minne menemme?, joka on melkein pimeässä isossa huoneessa, jonka seinät ja katto on tehty kuin tahitilaiseksi majaksi. Tässä Kulkukatin salakuvaa maalauksesta:


Paul Gauguin: Mistä tulemme? Mitä olemme? Minne menemme?
Paul Gauguin: Where do we come from? What are we? Where are we going?


Mysteerin läsnäolo, upeat värit ja eksoottiset hahmot tekevät tästä Gauguinin työstä suuren koon ohella uskomattoman kiehtovan. Siinä äärellä vierähti muutamakin hetki. Ja minulla on tapana aina palata näyttelyn alkuun ja kiertää vielä kertaalleen lempityöt läpi. Tätä maalausta tuli ihasteltua hartaasti.

Esillä oli myös muutama kaunis Turnerin maalaus, tykkään eritoten hänen puoliabstrakteista merikuvistaan, lisäksi oli vähän Kandinskya, Hopperia, Rothkoa, Morandia ja kaksi hienoa Monet´n Lummelampi-teosta. Kokonaisvaikutelma oli sekametelisoppa. Tuntui, että näyttelyotsikon matkateema oli ollut vain tekosyynä saattaa yhteen hyvin erilaisia, vaikkakin mielenkiintoisia töitä. En siis ihan sulattelematta niellyt kuraattorin valintaa. Mutta näyttely toimi kivana katselmuksena huipputaiteilijoiden tuotoksiin, eipä niitä nyt joka viikko ihastelemaan pääse.






Genovassa oli lämpöisen jouluinen tunnelma - kirjaimellisesti, sillä asteita oli peräti +18 ihan myöhään illallakin! Väkeä oli paljon liikkeellä ja kadut oli koristeltu värikkäin, mutta hillityin jouluvaloin. Uteliaille silmille löytyy jos jonkinlaista kotoisaa puotia, juhlavaa putiikkia ja vanhanaikaista herkkukauppaa. Löysimme myös kauniin antiikkiliikkeen, joka on tehty vanhan palatsin saliin. Mikä ympäristö! Tuo kuva on kimaran alimpana.



Suklaapuoteja, kapakalaa, vihanneksia, antiikkia - Genova hurmaa alkuperäisyydellään
Chocolate, fish, vegetables, antique - Genova charms you with its´ originality


Genovassa piipahtavan kannattaa ehdottomasti käydä myös kaupungin upeassa kirkossa. Se on ylväs ja erikoinen mustavalkoisessa kuosissaan. Sisusta on mitä koristeellisen kavalkadi arkadikaaria, kultaa ja mirhamia ja kauniita maalauksia.


Genovan upea katedraali
Gorgeous cathedral of Genova


Tällä kertaa meteli ylsi ylös holveihin asti; kirkossa oli ollut joku nuorten tilaisuus ja jösses, kuinka ne teinit pitivät meteliä! Mietin, ettei Suomen kirkoissa tuommoinen käytös tulisi kuuloonkaan, vaikka uskonnollisuus eri luokkaa onkin hyvin katoliseen Italiaan verrattuna.


Kirkon interiööri
Inside of the church



Onneksi kirkon täyttänyt nuorisolauma rynnisti ulos ja saimme Kollin kanssa rauhoittua tunnelmaan. Kuorolaiset aloittivat laulujen harjoittelun, kynttilät loistivat hämyisillä rukousalttareilla ja nunnat rukoilivat polvistuneina kirkon ensimmäisellä rivillä. Katselin myös pappia, joka tervehti sydämellisesti vierasta ja moiskautti italialaiset poskisuudelmat tuon ilmeisen tutun mummon poskille. Tuli hymy huulille.

Astuimme ulos ja korkeiden portaiden alapäässä piazzalla meitä tervehti hilpeä hanurimusiikki, kiemurailmapalloja myyvä harlekiini ja ostoksilla kiertävien ihmisten pulina.

Oli mukava päivä!



Joulun tunnelmaa kirkon kupeesta
Christmas feelings in Genova old city center


***

We spent our Saturday in Genova, Liguria. Weather was amazing, +18C also in the evening. Genova´s old part is very beautiful. Now decorated with Christmas lights and animated with people shopping for the season, Genova gave us its´ pleasant and lively face.

We wondered in labyrinth-like small streets and ate again in excellent farinata-place like last time. Highlight of our visit was the exhibition in Palazzo Ducale. There were lot of paintings by van Gogh, some by Turner, Rothko, Kandinsky and Monet. The pearl of this expo was for sure the giant painting by Gauguin: Where do we come from? What we are? Where are we going? I spent many thoughtful moments in front of this marvelous and mystic painting.

The title for the expo, voyage, was a bit lost in this varied selection of very different paintings but anyway this was a good opportunity to admire artworks by masters.

There is lot of eye candy for imagination in Genova´s old center: pictoresque corners and narrow streets, charming old boutiques and choccolaterias full of delicacies, gelaterias, fruit and vegetable stalls and typical Italian fish or cheese shops. Easy-going lifestyle and wonderful Italian lightness.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...