tiistai 13. joulukuuta 2011

Samppanjafondue, Alppien venyvä herkku

Ilta-aurinkoa vuorilla
Evening sun on the mountains


Joulukuu ja talvisesonki merkitsevät sitä, että on mitä mainioin aika ja syy herkutella perinteisellä vuoristoruualla eli fonduella! Kylmänä huokuva sää ja luminen maisema oikein kutsuvat asettumaan lämpimän pöydän ääreen ja sulattamaan jään kuumalla ja tuhdilla ruualla.

Olen jo kauan hekumoinut, että pääsisin maistamaan samppanjafondueta, se kuulostaa niin hyvältä. Olen aiemmin syönyt tavallista fondueta ja myös sellaista, missä dipataan sieniä. Juustofonduehan tehdään erilaisista juustoista, jotka sulavat sopivasti tarkoitukseen plus valkoviinistä, ja tähän erikoisempaan versioon tulee tosiaan Kulkukatin lempijuomaa eli samppanjaa, nam! Suosikkilounaspaikkamme Megèven kulmilla eli ravintola Rostachon tarjoaa samppanjafondueta menussaan, joten sieltä tämä haave oli jäänyt kytemään bongattuani tuon herkun listalta aiemmin.

Päätimme ranskalaisen Kollin kanssa kävellä ylös ja siten herätellä kunnon nälän. Johan siinä kamalan kuuma ja sudennälkä tulikin, pystyin tätä kuvaa otettaessa ajattelemaan vain höyryävää fondueastiaa (huomatkaa tuo haaveileva ilme;)...


Nälkäinen Kulkukatti matkalla lounaalle, taustalla Mont Blanc
Hungry TravelCat on the way to the lunch, Mont Blanc on the backround


Eipä hätää, nyt ollaan jo lähellä...


Rostachonin kyltti
Rostachon´s sign


Ja vihdoin, Rostachon ja lupaus hyvästä ruuasta!

Kuten näkyy, ravintola on erittäin pittoreski ja suloisesti koristeltu Alppien hengen mukaan. Huonekalut ovat vaatimattomia, katossa roikkuu veikeitä vanhoja jalkineita, seinillä on paikallisten taiteilemia eläintauluja ja vanhoja lehmänkelloja. Ikkunoissa on somat verhot ja kattoa koristavat pitsiset valaisimet. Söpöä!


Viehättävä ravintola Rostachon Ormaret´ssa, Megèven vieressä
Charming restaurant Rostachon in Ormaret, next to Megève


Mutta nyt äkkiä sitä fondueta tänne, Katin masu kurnii...

Tarjoilija kävi laittamassa tulen metallisen fonduealustan sisään ja toi leipäpalat pöytään. Leivän sopii olla pikkuisen kuivahtanutta eikä ihan tuoretta ja pehmeää, jolloin se ei pysy fonduehaarukoissa.

Pian saimme fondueastian pöytään ja juusto höyrysi ja kupli vastustamattomasti edessämme ja pääsimme dippaamaan leipää ahneina kuin emme olisi syöneet pariin päivään.

Perinteeseen kuuluu, että jos leipäpalan tiputtaa juustoon, joutuu tarjoamaan seuraavan fonduen. Kunnia lankesi tällä kertaa Kollille.


Samppanjafondue ja leipäpalat dippausta varten
Champagne fondue and bread pieces for dipping


Siinä nautiskellessani tulin siihen tulokseen, että pidän enemmän samppanjafonduesta kuin tavallisesta. Tosin tavallisenkin fonduen maku riippuu paikasta eli siitä, minkälaista juustoa ja viiniä siihen on laitettu. En ole toki mikään ekspertti, kovin usein ei tule tätä herkkua maisteltua.

Fonduessa kivaa on tietty makuelämyksen ohella itse syömisoperaatio, joka on mitä hauskinta askarointia: ensin kahmaistaan leipäpaloja lautaselle ja sitten otetaan pitkään kaksipiikkiseen haarukkaan pala ja kieritellään sitä kuumassa juustossa, odotellaan hetki jäähtymistä ja ohjataan namipala suuhun. Välillä pitää tarkkailla astian kuumuutta ja säätää alla jalustassa olevaa luukkua pienemmäksi, ettei juusto ala kiehua ylikierroksilla.

Oma haasteensa on saada leipäpalasta valuva juustonoro poikki, joskus se venyy niin, ettei meinaa millään loppua.


Herkullinen samppanjafondue ja venyvä juusto
Delicious champagne fondue and stretching cheese


Olipas todella herkkua! Tosin fondue on niin ähkyä syötävää, etten millään jaksanut viimeisiä leipäpaloja. Juusto alkoi melkein jo valua korvista, heh.

Jälkiruuaksi ei tehnyt todellakaan mieli mitään tanakkatekoista (puhumattakaan juustolautasesta, apuuva!), joten päädyin jäätelöön. Tässä vatsan ja mielen virkistävä annos vanilja- ja mustikkajäätelöä tuoreilla vadelmilla ja vadelmakastikkeella.


Jälkkäriksi kevyesti menevää jäätelöä vadelmilla
Fresh dessert of ice cream and raspberries


Ravintolan korkea sijainti on sikäli hyvä, että sieltä rullaa isollakin vatsalla leppoisasti alaspäin, ei tarvitse kuin laittaa tassua toisen eteen. Samalla raskas juusto laskeutui mukavasti ja kävely antoi sellaisen tunteen, että on sentään jotain tehty syömisen eteen.

Herkullisin Alppiterkuin!


***

Since I saw champagne fondue in restaurant Rostachon´s menu I have wanted to taste it. I have eaten normal fondue and the one with mushrooms but never fondue made of champagne, TravelCat´s favourite drink!

Cheese fondue is made of different cheese that melts well plus white wine and you dip there bread or mushrooms. Taste depends ofcourse the quality of cheese and the wine used. Champagne gives a special flavour to this delicacy.

With Mr Cat we walked up to the restaurant, got tired, very hungry and ready for heavy fondue! Eating operation is as nice as tasting itself: it´s funny to dip the bread, trying to cut the long stretching cheese and watching over the pot that it doesn´t get too heated. A real culinaristic mountain experience. :) Watch out if you drop the piece of bread into the cheese pot: you have to pay for the next fondue!

Rostachon is pictoresque place as you see from the photos, decorated with typical Alpine style. Service is always friendly and smiling. You eat well, food is simple and tasty mountain food and the prices are not too expensive. Fondue you have to eat inside but you can admire Mont Blanc from the windows.

7 kommenttia:

x kirjoitti...

Heippa! Herkullisen näköistä... maisemat myös! Sääkin näytti suosineen! Mulla on pari asiaan täysin kuulumatonta kysymystä...:D Mutta kun mietityttää.

1. Onko Torinossa yhtään englanninkielisiä kirjoja? Olen todella kova lukemaan mutta oma Italia hieman hmm.. sanoisinko ontuu.

2. Onko Torinossa Tampereen Ruohonjuuri-tyyppisiä ekokauppoja/kuinka helppoa Italiasta on löytää sertifioitua luomukosmetiikkaa esm.

Rantaudun Torinoon lähes vuodeksi tammikuussa ja pohdin riittääkö jos ottaa mukaan koko omaisuutensa..

Kiitos!!! T. Tampere-juntti

Kulkukatti kirjoitti...

Moro Tampere-juntti ja terkut täältä sinne kotikulmille toiselta Tampere-juntilta! :) Mikäs tamperelaisen Torinoon tuo vuodeksi?

Tässä vastauksia:

1. Toki, olen niistä itsekin riippuvainen! Keskustassa olevat paikat:

- Piazza Carignanon pohjoisella kulmalla on kirjakauppa Luxemburg, jossa hyvä valikoima engl.kielisiä kirjoja yläkerrassa, alakerrasta löytyy paljon erilaisia ulkomaalaisia aikakauslehtiä.

- Via Roman Piazza Castellon puoleisellä osuudella on mediaketju Fnacin kauppa, kaikki kirjat alakerrassa.

- Piazza San Carlon kaksoiskirkkojen takana on Feltrinelli, pääosa eng.kielisistä kirjoista yläkerrassa peremmällä.


2. Tämä onkin vaikea kysymys...

- Lingotton kauppakeskuksessa ja nykyään myös keskustassa, Rinascente-tavaratalon kulmilla, on Eataly-ruokakauppa. Siellä on myös jonkinlaisia ekotököttejä myynnissä, mutta ei taida olla kosmetiikkaa valitettavasti.

- Kysäisin myös ystävältä vinkkiä ja hän tiesi yhden ekokaupan San Salvarion alueelta (Parco Valentinon suunnilla), synagogaa vastapäätä, mutta sielläkään ei liene kosmetiikkaa.

Tervetuloa Torinoon ja kivaa joulun aikaa! :)

x kirjoitti...

Grazie! Tallensin heti tuon infopläjäyksen sähkäriini. Jos tarjolla on (edes jossain) englanninkielisiä kirjoja niin pakkaaminen tässä päässä helpottuu huomattavasti :D

Päätin jättää dramaattisesti apaattisen eliympäristöni ja vaihtaa Italiaan välivuodeksi. Aloitan aupairina mutta toivottavasti keksin hyviä tekosyitä olla palaamatta Suomeen... Ehkä lähden pois että osaisin taas arvostaa sitä mitä täällä on :)

Kiitti!

Kulkukatti kirjoitti...

Eipä mittään, kiva olla avuksi!

Välivuosi kuulostaa hyvältä idealta. Meno on täällä niin erilaista, että saat takuuvarmaa vaihtelua Tampereen arkeen ja uutta ajatusta elämään.

Erilaisia englanninkielisiä kirjoja löytyy tosiaan noista kaupoista paljon eli ei tarvitse Suomesta raahata. :)

Kulkukatti kirjoitti...

Hei vielä X, sain selville sen ekokaupan osoitteen San Salvariossa synagogaa vastapäätä: eli nimi on Alimenti Biologici, osoite on via Sant'Anselmon ja via San Pio Vn kulmassa.

x kirjoitti...

Noniin! Kiitos paljon! Maanisesti tarkistin jo google mapsilla (paras keksintö piinaavaan odotukseen!) ja näyttää olevan vain 1,4km päässä tulevasta asumuksestani joka on La Grocetan lähettyvillä! Mahtia! Kunnollisissa kengissä tuokin sujuu lupsakasti..

Kulkukatti kirjoitti...

X, tuopas mukava sattuma, 1,4km taittuu hujauksessa! Google maps ja Street view on kyllä ihan ykkönen, parasta nojatuolimatkailua ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...