tiistai 27. joulukuuta 2011

Venaria Realen linna ja Leonardo

Venaria Realen keskuskatu
Main street of Venaria Reale


Vain kymmenen minuutin ajomatkan päässä Torinosta sijaitsee kylä nimeltä Venaria Reale. Paikka on sikäli eityinen, että siellä sijaitsee Savoy-suvun metsästyslinna ja upea palatsi, jotka toimivat nykyään museona ja kuuluvat Unescon maailmanperintökohteisiin.

Torinohan oli ennen muinoin Euroopan tärkeä poliittinen keskus ja Savoy-kuninkaallisten tukikohta. He rakennuttivat palatsejaan ja virkarakennuksiaan kaupungin alueelle. Savoy-suvusta teki erityisen merkittävän kristillisessä Euroopassa seikka, että heillä oli hallussaan pyhä käärinliina, joka on toki edelleen Torinossa, mutta esillä keskustan kirkossa vain seitsemän vuoden välein. Käärinliinanhan uskotaan peittäneen kuolleen Jeesuksen ruumiin, kankaan pinnassa erottuvat miehen kasvonjäljet.

Lähdimme ranskalaisen Kollin kanssa ennen joulua Venaria Realeen ennen kaikkea siksi, että palatsissa on meneillään Leonardo da Vincin piirrosten näyttely.

Näyttelyyn pääsemisessä oli omat kommervenkkinsä. Jouduimme ensin jonottamaan lipputoimistoon kylmässä ulkoilmassa ja kesken jonotuksen tultiin kuuluttamaan, että seuraavat ryhmät otetaan sisään vasta kahden tunnin päästä. (Näyttelyyn pääsee vain varattuna aikana, koska sinne ei haluta liian suurta väkimäärää kerralla.) Mutta eipä mitään, päätimme sitten ostaa lipun myös linnaan, parissa tunnissa olisi hyvin aikaa tutustua siihen ja siitäpä tuli vallan mainio vahinko!


Savoy-suvun suuri metsästyslinna Venaria Realessa, Torinon alueella
Savoy-family´s big hunting castle in Venaria Reale, in Turin area


Linna on todella mielenkiintoinen elämys! Sisään mennään tuosta yläkuvassa keskellä näkyvästä oviaukosta. Ensin seikkaillaan pitkin linnan vanhempaa osiota. Siellä on eri näyttelyitä, vanhoja muotokuvia Savoy-kuninkaallisista, vanhoja aseita ja esineitä, informaatiota perheen historiasta sekä Torinon historiasta ajalta ennen Italian yhdistymistä ja pääkaupunkiuden siirtyessä Torinosta Roomaan, kuten myös vanhoja grafiikantöitä entisajan Torinosta sekä pienoismalleja. Tietoa tulvi vastaan niin älyttömän paljon, että kaikkea ei jaksanut kunnolla lukea.

Yläkerrassa huokaisin ihastuksesta: siellä pääsee tutustumaan palatsiosioon. Palatsin tilat on restauroitu vaihtelevan onnistuneesti ja vaikka huoneita ei ole kalustettu, on tunnelma ylväs ja juhlallinen vaellellessa kuninkaallisissa saleissa.

Se mikä oli mielestäni kiva ja jännä juttu, on musiikin, valojen ja videoinstallaatioiden käyttö tunnelman luojana. Joissakin tiloissa pyöri eteerisiä valoheijastuksia ja kuvattuja pätkiä "entisistä kuninkaallisista" ja heidän hovistaan eli näyttelijöitä vanhanaikaisissa asuissa puhumassa milloin mitäkin juttua, josta en tosin paljoa käsittänyt olemattoman italiankieleni takia.

Tässä yksi palatsin hulppeista tiloista, valkoisin stukkokoristein päällystetty valtavankokoinen käytävä:


Venaria Realen palatsin upea käytävä
Venaria Reale´s castle´s beautiful corridor


Tuon käytävän jälkeen on oikealle pieni kahvila, jonne tietenkin menin haukkaamaan huikopalaa esteettisten elämysten ja pitkän kävelyn vietyä kaiken energian.

Edessäpäin ennen uloskäyntiä on vielä yhtenä hienoimmista nähtävyyksistä palatsin kappeli, joka on kokonsa puolesta kuin itsenäinen kirkko:


Palatsin iso kappeli
Palace´s big chapel



Ja tässä vielä tuo palatsi ulkoa kuvattuna. Tulipas lumoavan punertavat pilvet taustaa sävyttämään!


Palatsi - Palace



Parin tunnin viihtymisen ja välipalan jälkeen pääsimme itse visiitin teemaan eli Leonardoon!

Mutta voih, näyttely oli kovasta odotuksesta huolimatta (tai sen takia) pettymys. Seuraa tilitystä...

Ensinnäkin, sisällä piti jonottaa jälleen: Leonardon mittaamattoman arvokkaat piirrokset oli asetettu näytteille pieneen huoneeseen, jonne päästettiin sisälle vain tietty määrä ihmisiä kerrallaan.

Piirrokset olivat enimmäkseen A4-kokoisia tai pienempiä harjoitelmia ihmisten raajoista ja lihaksista. Kiintoisia ja kauniita kuvia, paljastaen mestarin taidon ja perfektionismin tavoittelun mittasuhteiden osaamisessa. Odotin enemmän tärkeämpiä töitä. Näytillä oli sentään huipputyönä Leonardon kuuluisa omakuva. Siitä ei tietenkään saanut ottaa kuvaa, mutta tässä oma otos ostamastani postikortista, heh!


Leonardo da Vincin omakuva
Selfportrait of Leonardo da Vinci


Mutta kyllä tästäkin jotenkuten näkyy herkän viivan virtuoosimainen käyttö ja sulavat linjat. Ja kuinka valtavasti elämäntarinaa nuo kasvot kätkevätkään. Vanha harmaantunut mies, todellinen monilahjakkuus ja maailman mies, Uomo Universale. Leonardohan oli nuorena aikalaisten mukaan todella kaunis mies: pitkät liehuvat kiharat ja aina tyylikäs vaatetus.

Piirrosten pienessä huoneessa sai pyöriä vain 10 minuutin verran! Koppi oli niin täynnä porukkaa, että piirrosten luokse piti odotella ja tuskin ehti kunnolla kaikkea katsoa, kun ajettiin pihalle. Höh!

Ja tuo koppi oli siis se näyttely! Sen jälkeen oli esillä Leonardosta tehtyjä muotokuvia, italiankielinen video Viimeisen ehtoollisen restauroinnista ja paljon taiteilijan innoittamaa nykytaidetta - mitä tämä jälkimmäinen tekee Leonardo-näyttelyssä, häh, kysyn vaan? Kas kun eivät myyneet museokaupassa Dan Brownin Da Vinci koodia, olisi sopinut yhtä "hyvin" teemaan, ärmur... Olimme Kollin kanssa yhtä mieltä siitä, että näyttelyssä oli rahastuksen maku ja että linnavierailu oli itse asiassa antoisampi.

Sitten tutustuimme enemmän Venaria Realen keskustaan, joka on tosi piskuinen: pääkatu, sen varrella ravintoloista, kahviloita ja joitakin kauppoja sekä aukio.



Vauhdikkaasti kurvaavat jouluvalot Italian väreissä
Speedy and curvy Christmas lights in Italian colours

Venaria Realen kaunis keskusaukio
Venaria Reale´s lovely piazza

Rapistunutta ja restaurointia vaativaa arkitehtuuria
Old house needing for renovation


Tuo keskusaukio oli miellyttävä yllätys, se on todella kaunis! Tori on tehty symmetriseksi: kaksi kirkkoa ovat vastakkain ja niiden edessä on korkea patsas ja lähde kummallakin puolella. Tuona hiljaisena iltana veden solina ja hiljaisuus veivät kuin ajassa taaksepäin.

Päätimme juhlistaa taiteellista päivää kunnon pizzalla. Löysimme kotoisan ja tyypillisen italialaisen ravintolan. Eteeni hymyn kera tuotu vegepizza ei pettänyt ulkonöllään eikä maullaan, katsokaapa tätä tuhtia komistusta:



Muheva kasvispizza tyypillisessä italialaisessa ravintolassa
Delicious vegetarian pizza in typical Italian restaurant



Jälkkäriksi otin kevyen ananasannoksen ja näin nätisti se oli aseteltu, vieläpä sydämenmuotoiselle lautaselle!


Ananasta jälkkäriksi sydänlautaselta
Pineapple for dessert from heart-shaped plate, cute :)

***


We visited the old hunting castle and palace of Savoy-family in Venaria Reale, village in Turin area. Actually this visit was a happy co-insidence, because we came to Venaria Reale to see Leonardo´s drawing exhibition but got an entrance ticket to use it only after two hours, so we needed to spend that time somewhere. (They let only certain amount of people in certain hours to avoid huge crowd in the expo.)

There were lots of things to see in the castle: old portraits of Savoy family, information about the history of Savoy and Turin, old graphic sheets picturing old Turin etc. Second floor was especially lovely, there you can walk in the renovated rooms of a palace. Really beautiful! This old glamour got modern esthetic flavour via artistic video-installations. Savoy family was especially important in old Christian Europe because they had the Holy Shroud. It´s still in Turin but exposed for visitors only in every seven years. We were not lucky with that: last time was when we were still living in Bonn...

Leonardo exhibition was our main target but it was a bit dissappointment: not so many really big works although his sketches of human body are ofcourse very interesting and showing this Uomo Universale´s perfectionism in drawing the man. The drawings were in a small room where you had to queue and then you could spend there only 10 minutes and had difficulties to see the works because the place was so crowded, argh... After that there were lot of modern artworks inspirated by Leonardo - but what the heck those artworks were doing in this expo? We felt the expo was a bit of a rebuff.

Rest of the evening we walked in small village center of Venaria Reale and ate delicious pizza in a very typical Italian restaurant. Nice!

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...