tiistai 28. kesäkuuta 2011

Gardonen romanttiset puutarhat

Täällä Torinon keskustassa on hikiset oltavat. Sisällä lämpötila kipuaa jo +29 asteeseen eikä edes läpiveto auta. Olin aamulenkillä, mutta ilma oli jo puoli kymmenen aikaan niin kuuma, että jaksoin vetää vain puolet normaalista. Pitää vissiin lähteä jo kahdeksalta juoksemaan, jos meinaa urheilla.

On niin läkähdyttävää, ettei jaksaisi tehdä oikein mitään. Kadulta kuuluu tasainen liikenteen ääni, jota sävyttävät satunnaiset tööttäykset ja vespojen pörähdykset. Vastapäätä tehdään edelleen kiputusta ja kaputusta aiheuttavaa ikuista remonttia, ja naapuritalossa on jälleen uusi oppilas laulunopettajan tunnilla.

Mikäs tässä aarioita kuunnellessa, paitsi tämänhetkisen oppilaan ylemmät nuotit eivät osu aina kohdilleen... Aiemmin päivällä sain kuulostella komeaa tenoria. Tai siis komeaäänistä. Mutta mielikuvituksessani sen ääninen mies ei voi olla kuin komea ;)

Haaveissani olen vieläkin Gardalla. Vaeltelemassa palmujen varjoissa tai istumassa puutarhan penkillä kukkien ja lehvien katveessa.

Gardonessa on kaksi kaunista puutarhaa, joissa kävimme ranskalaisen Kollin kanssa. Ne sijaitsevat ihan hotellimme Villa Sofian kulmilla kukkulan rinteessä. Tähän kirjeeseen halusin antaa tunnelmallisen säväyksen ja tuunasin kuvia vanhahtaviksi. (Kiitokset Kalastajan vaimon vinkistä tähän netin ilmaiseksi ladattavaan PhotoScape-ohjelmaan!) Puutarhakävelystä tulee näin romanttisen Belle Époquen henkinen.

Kasvitieteellisen puutarhan sisäänkäynti on hotellista hieman alempana, ison parkkipaikan vieressä. Puiston on perustanut viimeisen Tsaarin hammaslääkäri! Arthur Hruska oli työnsä ohella botanisti.

Puutarhassa astuu ihan eri maailmaan: joka paikassa hehkuvat puihin kasvamaan kiinnitetyt orkideat ja rehevät hortensiat eri väreissään. Polut on päällystetty erivärisillä kivi- ja lasilaatoilla, siellä täällä on eksoottisia patsaita ja onpa puistossa pienimuotoinen sademetsäkin bambuineen ja vesisuihkuineen.

Kaksi pientä lampea olivat kuin impressionisti Monet´n tauluista: täynnä isoja lumpeenkukkia ja vihreitä lehtiä. Lumpeiden seassa uiskenteli laiskasti oranssinvärisiä koristekarppeja.


Lummelampi Gardonen kasvitieteellisessä puutarhassa
Beautiful water-lilies in Gardone´s botanical garden


Lumpeenkukka auringon kilossa
Water lily in the sunny glory


Lammessa lymyävät koristekarpit
Japanese Koi carps in the small pond


Puutarhan perillä on jännittävä, suuri veistos. Avonainen kita muodostaa tumman luolan, josta tämä kivinen ukkeli hönkii vesihöyryä.


Koristeellinen luolaveistos kasvitieteellisen puutarhan perillä
Mysterious decoration in the botanical garden of Gardone


Hortensioita on joka paikassa. Kukat ovat valtavankokoisia ryppäitä, ja puskat levittäytyvät laajalle. Isoja kukkasia ihastellessa minulle tuli tahtomatta mieleen äitini vanha uimalakki! Se oli jostakin 60-luvulta, valkoista kumia ja sen pinta oli koristeltu pienin kumikukkasin. Sillä peitetty pää näytti ihan valkoiselta hortensialta. Tästä sain idean poseerata tyylikäs "hattu" päässä:


Kulkukatin uusi hattu
TravelCat´s new hat


Toinen puutarha sijaitsee hotellilta ylempänä. Se vasta onkin nähtävyys! Kyseessä on Vittoriale, palatsi ja sen yhteydessä oleva valtava puisto. Pelkkään puistoon maksaa lippu kahdeksan euroa, maksu palatsiin on vielä erikseen ja sinne pääsee ainoastaan (italiankielisen) oppaan kanssa ryhmän mukana.


Vittoriale


Yksityiskohta palatsista
Detail of the palace Vittoriale



Palatsi ja tilukset olivat Gabriele d´Annunzion. Hän oli runoilija ja omaperäinen eksentrikko. Vammautumisestaan johtuen hänen silmänsä eivät kestäneet kirkasta valoa, ja palatsin interiööri on kauttaaltaan tummasävyinen.

Voi sitä tavaran määrää! Koko sisus on täynnä kaikenmaailman koriste-esineitä, patsaita, kummia lamppuja, tauluja ja kaiken huippuna kokoelmissa on runoilijan 6000 kirjaa. Pikkutilpehööristä johtuen laukut joutuukin jättämään valvottuun lokerikkohuoneeseen ennen kierrosta.


Palatsin holvikäytävä, taustalla siintää Gardajärvi
Archade path in palace Vittoriale, scenery towards lake Garda


Upea veistos ja näkymä Gardalle
Beautiful statue and view to lake Garda



Paikka on todella käymisen arvoinen, niin erikoinen ja mysteerinen se on. Ja ylhäältä avautuu aivan uskomattoman hieno maisema Gardalle.


Näkymä palatsin sisäpihalle
Palace Vittoriale´s inner yard


Puistossa riittää kävelemistä. Polut ja portaat kulkevat ylös alas. Siellä täällä on vanhoja veistoksia tuomassa vanhan ajan tunnelmaa. Kasvillisuutta on sypresseistä oliivipuihin, hortensioihin, leipäpuihin, agavekaktuksiin ja laventeliin.


Vittorialen puisto ja yksi sen veistoksista
Parc Vittoriale and one of its´ charming statues


Puisto on erittäinen taiteellinen siinä mielessä, ettei siellä tunnu olevan mitään erityistä loogisuutta. Kokonaisuus on kuin viehättävä labyrintti, jossa kävijä löytää itsensä ihastuttavista kohteista. Penkit ja veistokset ovat rupsahtaneet, ja henkivät unohdetun maailman romantiikkaa.


Vanha suihkulähde ja pikku-kerubit
Old fountain and little cherubs



Ylempänä on runoilijan mausoleumi, kannattaa kiertää ihan sen taakse, jotta pääsee viimeiset portaat rakennelman päälle maisemia ihastelemaan. Jos meinaa kuumuus ja kävely heikottaa, palatsista vähän ylempänä ja ennen mausoleumia on baari.

Yksi paikan erikoisuuksista on puiden keskeltä kohoava, valtava muistomerkki, joka on tehty laivanmuotoiseksi.

Laiva keskellä metsää
Boat monument in the middle of the forest


In Gardone there are two lovely gardens: botanical garden which was built by the last Tsar´s dentist who was also botanist plus huge parc in the palace Vittoriale further up on the hills. I recommend visiting these places if you happen to be in Gardone, flourishing flowers, refreshing shadows and vistas to the lake.

Palace Vittoriale is interesting place, there lived poet Gabriele d´Annunzio who was really an excentric. He has collected lots of tiny and bigger things, antique, Oriental peculiarities, statues, carpets, lamps and 6000 books!

Prepare to leave your bag to the cloakroom before the visit. You can enter the palace only with the group and Italian speaking guide. If you want to see only the big garden, it´s eight euros.

From the top of the mauseleum there is the most gorgeous view over the lake Garda!

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hih, olipa kiva nähdä tuo "hattukuva":-) Olenkin usein miettinyt, minkänäköinen "kulkukatti" siellä oikein kirjoittelee. Jos usein puhuu jonkun kanssa puhelimessa tai vastaavasti lukee hänen kirjoituksiaan, syntyy ainakin minulle tietty mielikuva, miltäko henkilö näyttää. Usein ne mielikuvat kyllä menevät täysin pieleen:-) Mm. muutama vuosi sitten puhuin viikottain lähes vuoden ajan erään henkilön kanssa puhelimessa. Minulle muotoutui kuvat isokokoisesta matamista,joka pukeutuu isoihin telttoihin. Kun sitten kerran eräässä palaverissa tavattiin nokakkain, kyseessä olikin erittäin hoikka ja kaikin puolin viimeisen päälle oleva tyylikäs nuori nainen:-)

Kulkukatti kirjoitti...

Heh, tuo oli tuollainen ujo pilkistys kukkien takaa ;) Tämän Katin väritys on hyvin suomalainen, vaikka headlinen kissa mustaturkkinen onkin...

On totta, että joskus menee arviot ihan pieleen. Minä myös kohtasin silloin tällöin entisissä hommissani ihmisiä, joista oli saanut erilaisen kuvan jopa jo sähköpostien perusteella.

Kerran hävetti tosissaan, kun luulin puhelimessa aikuista miestä äänen perusteella perheen pojaksi! Voihan kääk...

Anonyymi kirjoitti...

Tosi ihania kuvia! Romanttisia sanan varsinaisessa merkityksessä. Hauska lakki ;)

Kulkukatti kirjoitti...

Oi kiitos, kiitos!!

Juu, varsinainen kukkahattutäti ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...