perjantai 24. kesäkuuta 2011

Alsacen visiitti jatkuu, vuorossa Riquewihr

Tutustuimme Alcasen vierailulla myös toiseen viehättävään kohteeseen. Nimi on ihan hirvitys suomalaisen suuhun, Riquewihr, mutta nähtävyydet eivät olleet kamalia laisinkaan ;) Tuo nimi lausutaan muuten suurin piirtein "Rikviir".

Jo automatka kylään oli yhtä iloa silmille: seutu täytyy viinitarhoista ja vehreät kukkulat kumpuilevat kauas horisonttiin taustalla häämöttävien matalien vuorten tuodessa ylväyttä tähän romanttiseen maalaismaisemaan. Alsacen viinit ovat hyvin tunnettuja, ja vaikkapa tässä kylässä niitä pääsee maistelemaan oikein urakalla ja ostamaan puteleita kotiin viemisiksi tai tuliaisiksi. Oma ikisuosikkini on Riesling, tuo kutkuttavan raikkaanmakuinen valkoviini.

Riquewihr on säilynyt 1500-luvulta lähes muuttumattomana. Kylä on vanha linnoituskaupunki, ja vielä osittain sen ympäri kulkee romeloinen muuri. Viinitarhat alkavat todella heti kylän kupeesta, kuten kuvasta näkyy:


Riquewihr, kylää ympäröivä muuri ja taustalla vehreät viinitarhat
Riquewihr in Alsace and its´ old wall, vineyards behind the village



Muurin vierustalla kukilla koristellut vanhat kärryt
Beautiful flowers decorating the old wall of Riquewihr


Kylä on paljon pienempi kuin aiemmassa kirjeessä esittelemäni Colmar, mutta ihan kivasti täälläkin pääsee seikkailemaan kapeita sivukujia pitkin. Viereiset viinitarhat tuovat tuulahduksen vapautta ja avaruutta. Tuntuu kuin kylä olisi keskellä ei-mitään.

Kylän rakennetta rytmittää keskuskatu, jonka tanakkana päätepisteenä on vanha torni. Pääkadun varrelta löytyy kaikenmaailman putiikkia, käsityöliikettä, kahvilaa ja paakaria. Sivukujilla voi tehdä vaikkapa vaateostoksia tai maistella alueen viinejä.


Riquewihrin pääkatu ja taustalla vanha torni
The main street in Riquewihr and the old tower in the end


Ylläolevassa kuvassa näkyykin noita sateenvarjoja. Riquewihrissä oli yhtä sekamelskasää kuin edellisenä päivänä Luxemburgissa: tuuli, satoi ja paistoi vuoronperään. Siinähän sitten veivattiin sontikkaa yhtenään edestakas käsveskan uumenista. Sade toi oman haasteensa valokuvaukseen - värit eivät ole yhtä kepeät kuin auringonpaisteessa, ja kuvaa nyt siinä sitten, kun tuuli tekee ilmaveiviä ja yrittää viedä sateensuojan mukaansa.

Lisähaaste tuli turisteista: penteleet, niitä oli ihan liikaa! Eikä ole vielä sesonki. Kas kummaa, mikä oli moisen parven sinne jo kuljettanut. Ollaan me ranskalaisen Kollin kanssa vaan aikamoisia reissaajia: ei jaksettaisi katsella muita, omittaisiin kity itsekkäästi vain meille.

Aina ne hiiskatin turistit ovat riesana matkoilla:

  • Turisti säntää sillä sekunnilla kohteen eteen, kun otat kameran esille.
  • Sitten turisti seisoo minuuttitolkulla tiellä ja suostuu siirtymään kohteen edestä juuri, kun aurinko menee pilveen ja lopputuloksena on valju kuva.
  • Turisti tunkee kahvilaan ja ravintolaan juuri, kun olet itse astumassa sisään, ja vie sen viimeisen paikan.
  • Juuri, kun aiot ostaa jäätelön ja suuntaat edessä siintävään jätskibaariin, sen eteen ilmestyy kamala jono - turisteja tietenkin.
  • Jonotus kestää jumalattoman kauan, koska edellä on aina turisti, joka: a) laskee iäisyyden rahojaan yrittäessään päästä pikkusenteistä eroon, b) ei tunne valuuttaa, c) ei osaa kieltä ja yrittää silti selvittää jotakin, d) kyselee ajo-ohjeita kassalta kuin turistitoimistossa konsanaan
  • Turisti etenee aina hitaasti, olit sitten jalan tai autolla, etkä pääse kulkemaan haluaamasi tahtia.
  • Turisti puhuu niin kovalla äänellä, että herkistyminen kohteen kauneudelle menee pilalle.

;-D


Riquewihrin tunnelmallinen sivukuja, taustalla viereinen viinitarha
Cozy small street in Riquewihr, vineyard further


Tykkään kovasti kuvata erilaisia ikkunoita. Mitä vanhempi ja romanttisempi, sen parempi. Riquewihrissä tuli bongattua muutamia kauniita akkunoita.

Ylläolevassa kuvassa on vasemmalla talo, jossa oli kerrassaan hassu pikkuräppänä ylhäällä. Mitähän virkaa silläkin on, kun vieressä on pari normikokoista ikkunaa? Mutta söpö se joka tapauksessa on! Tässä zoomaus:


Hassu pikkuikkuna
Funny little window


Ja vielä pari ikkunallista vanhanajan romantiikkaa:


Punaista ja vihreää
Red and green


Pari veikeää pikkuikkunaa ja iloisenpinkit kukkaset väriläiskänä
Two small windows and pink flowers colouring the romantic picture


Riquewihr on varsin tunnelmallinen kylä ristikkotaloineen. Mitään suurta ja mahtipontista siellä ei ole, eikä tarvikaan, kylä on kompakti kokonaisuus. Pääkadulta poikkeava löytää mielenkiintoisia näkymiä vaikkapa vanhasta, kivisestä palatsintapaisesta:



Kaunis kivirakennus, tornin ikkunan alapuolella on aurinkokello
Beautiful old stone building, under the tower´s window there is sun-clock


Tai sitten kodikkaasta takapihasta:


Täällä kelpaa lekotella ja siemailla lasillinen viiniä kesäiltana
Cozy backyard. Here it must be joyful to relax and take a glass of local wine



Tai jos haluaa pujahtaa ihailemaan viinitarhoja, tässä oikotie talon alta:



Oikotie talon alta viinitarhan puolelle
Short way to the vineyards via under the old building

Tässä oli hieno Alsacen reissumme kuvineen. Nyt karkaan Juhannusvalmisteluihin! Enpäs vielä kerrokaan, minne suuntaan Kollin kanssa pariksi päiväksi. Palailen matkakirjeellä takaisin eetteriin ensi viikolla :)

Iloista ja valoisaa Juhannusta kaikille!


Heijastus
Reflection



Riquewihr is a charming, little village in the famous vineyard area in Alsace. There you can taste local wines and buy them. My favourite is Riesling, that white wine is just so delicious!

Village is very small: there is main street which ends to the old watch-tower and city wall. Almost all the houses derive from 16th century, the bombings have not destroyed them - gladly! In the old times it was usual to build a thick stone wall around the city to protect it.

We were surprised how many tourists there were already - and it wasn´t yet the season. I can only imagine how many there will be in July and August.

Vineyards start right next from the village. Beautiful sceneries go far away and it´s a delight just to drive around and enjoy of romantic French vineyard area.

Today is the Eve of Juhannus - Midsummer, the very special celebration in nordic countries where people make magic, burn "kokko" bonfires, grill sausages and drink in the summer cottages and enjoy of the longest day of the year with the family or the friends.

My Midsummer is different now when I´m abroad, but we´ll have interesting things to do with my Mr Cat. I will get back on the next week with a new travel letter.

Happy Midsummer to everybody!

2 kommenttia:

Anu Johanna kirjoitti...

Heh, turistit on kyllä välissä ärsyttäviä - vaikka ois itsekin sellainen :D

Upeita kuvia! Vanhat ja ränsistyneet talot on vaan niin ihania <3

Kulkukatti kirjoitti...

Kiitos Ionna! Kiva kun tykkäät fotoistani :)

On tullut kyllä monta kertaa manattua turisteja - vaikka olen tainnut olla manaamisen kohteena varmaan itsekin joskus, hih.

Viimeksi lauantaina meni hermot kauniilla maisemapaikalla Gardalla, kun italiaisperhe puhui kovalla äänellä ja non-stop! Keskittyivät enemmän toisiinsa kuin katsomaan huikeaa maisemaa. Ja sitten ne vielä "seurasivat" meitä muualle siinä puutarhassa. Yritettiin oikein vältellä mokomaa Kiljusten herrasväkeä.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...