torstai 9. kesäkuuta 2011

Tunkkaisesta työhuoneesta viihtyisä vierasnurkkaus


Tässä kirjeessä asunnonpaljastelu jatkuu, vuorossa vierasnurkkaus. Vierashuoneeksi sitä ei oikein voi sanoa, sillä niin pieni se on, ei ole edes seiniä ylös asti puhumattakaan ovesta :)
Lähtökohta oli siis tämä: oranssi kuutio keskellä olkkaria.

Oranssi kuutio alias työhuone edellisen asukkaan aikaan
Weird orange cube: our guest corner


Omistajat olivat rempanneet asunnon hienosti ja päättäneet älynväläyksellä tehdä työhuoneen tuollaisen lokeron sisuksiin. Edellinen vuokralainen oli käyttänyt sitä kiltisti aiottuun tarkoitukseen, mutta minä halusin saada tilasta viihtyisämmän nukkumanurkan vieraillemme.
Ensin piti päästä tästä eroon:

Työhuone edellisen omistajan aikana
The guest corner and how it used to be before us

Mainittakoon, että kuva on siis edellisen omistajan ottama eli noita muita tavaroita ei  enää ollut paikalla - mutta saatte idean pöydästä. Kamala, kliininen työpöytä! Se oli pultattu porakoneella ja ruuveilla seinään kiinni useammasta kohtaa.
Olisin voinut odottaa tuona päivänä ranskalaisen Kollin paluuta työstä, mutta koska minulla ei ole juurikaan malttia, päätin riuhtoa työpöydän omin neuvoin irti seinästä. Kolusin Kollin työkalulaatikkoa ja löysin sopivan ruuvimeisselin. Sitten könysin pöydän alle ruuvailemaan kiinnityksiä irti.
Ruuvien vähentyessä jouduin vaikeuksiin. Tajusin pöydän olevan jumalattoman raskas, se natisi jäljellä olevien ruuvien hennossa otteessa ja meinasi romahtaa päälleni. Tuin sitä vasemmalla kädellä ja haroin toisella paria hollilla ollutta matkalaukkua avuksi. Asetin ne tukemaan pöytää ja pääsin jatkamaan ruuvien irrottamista. Sain kuin sainkin ähellettyä painavan rumiluksen irti ja selvittyä ilman kolhuja pöydän alta.
Asetin pöydän tilalle nurkkaan pari pientä kirjahyllyä. Ne vievät vähemmän tilaa, ovat käytännöllisiä ja luovat kodikkaan tunnelman.
Mutta voih, seuraavana päivänä muuttomiehet toivat loput laatikot, ja tila näytti jälleen toivottomalta laatikkovuoren keskellä:

Vierasnurkkaus täynnä muuttolaatikoita, ou nou!
Guest corner full of moving boxes :-O


Laatikoiden kadottua ja esineiden etsittyä paikkansa vierasnurkkaus alkoi löytää identiteettinsä: sinistä ja valkoista, meriteemaa.
Kollini on kerännyt paljon meriaiheisia koriste-esineitä. Jo Bonnissa olin sijoittanut ne vierashuoneeseen. Tein saman täällä, ja kokonaisuus näytti raikkaalta. Löysin anopin lahjoittaman valkoisen päiväpeitteen ja laitoin sen vuodesohvan päälle. Bonnissa siinä oli ollut tummansininen peite, mutta siellä huone oli isompi. Tähän tilaan tarvittiin valoisuutta ja enemmän valkoista.

Vierasnurkkauksen vuodesohva ja meriteema
Ready guest corner with  sofa-bed and sea-themed decorating


Pelastimme nuo kaksi pehmolelua anoppilasta Ranskasta. Ne olivat menossa roskiin, mutta saivat uuden kodin meiltä Torinosta.

Pelastetut pehmolelut
I saved these cute toys of being thrown to garbage


Vierasnurkka tarvitsee tietenkin myös yksityisyyttä. Ostin säädettävän suihkuverhotangon Ranskan puolelta Megèvestä viikonloppureissun aikana (kun en tiedä mistä Torinon keskustan alueelta saisi vastaavia)!. Mitään isoja, jälkiä jättäviä ruuvisysteemejä en arvannut vuokra-asunnon seiniin tehdä, ja tosiaan, halusin verhon mahdollisimman pian paikoilleen :)
Laatikoista löytyi sopiva valkoinen verho, mikä oli ollut aiemman Torinon kämpän vaatehuoneen verhona. Joka jutulle löytyy näemmä aina jossakin vaiheessa uusiokäyttöä!
Mutta verhoviritelmästä tuli murheenkryyni. Tanko ei meinannut millään pysyä paikoillaan. Juuri silittämäni verho läjähti tangon kera aina vain alas, vaikka tanko oli muka sopivan pitkä. Pisimmillään se kesti paikoillaan yhden päivän. Säädin tankoa vielä hieman pidemmäksi ja sähelsin sen kanssa tuolin päällä. Työnsin toista puolta ylemmäksi, kun tangon liitos paukahti.
Kävi ilmi, että lukitussysteemi oli mennyt rikki. Ärsytys! Olisin tietty voinut ostaa uuden tangon seuraavan kerran Megèvestä, mutta kun tuota maltillisuutta ei ole liiemmin suotu.
Otin esille jokaisen kotitaiturin parhaan ystävän, eli pikaliiman. Tursutin liimaa putken liitokseen ja venkslasin tankoa, jotta liima levisiäisi kunnolla väliin. Sitten vielä varmistin pitävyyden läpinäkyvällä ilmastointiteipillä (kotitaiturin toiseksi paras ystävä) et voilà! Verho on pysynyt tähän päivään asti sopuisasti paikoillaan (koputtaa puuta…).
Tässä näkyy vierasnurkan sisäänkäynti uudistettuna. Olen tyytyväinen lopputulokseen. Synkästä kopperosta tuli viihtyisä ja valoisa! Siellä on jo nukutellut äitini ja ystäväni visiittiensä aikana, hyvin kuulemma toimii.

Näkymä vierasnurkkaukseen
Our guest corner with the curtain


Laitoin kirjahyllyjen viereen vaaleankeltaisen, kapean pöydän. En ole voinut ikinä sietää sitä, se on sikapainava ja väritykseltään mihinkään sopimaton! Kaiken kukkuraksi jalat ovat vaurioituneet. Kollini koki aiemmin Roomassa asuessaan ison vesivahingon, mikä pilasi huonekaluja. Mutta eipä tätä pöytää olla vieläkään hukattu... Ja kokonsa puolesta se sopi ihan hyvin tähän tilaan. Aluksi meinasin siitä taidetarvikepöytää maalausnurkkaani, mutta toinen, alatasollinen, pöytä sopi siihen sittenkin paremmin.
Etualan koristeeksi asetin Saksasta ostamani komean puskan tekosyreeninoksia korkeassa lasimaljassa. Sohvan viereen ja kirjahyllyn kulmalle sijoittamani kaksi pöytälamppua tuovat lisävaloa kulloisellekin majailijalle.
Ainoa harmi vieraita ajatellen on vanha, nariseva lattia, jolla tepastelu ei jää kuulematta. Kollillani on tapana mennä vasta myöhään nukkumaan, vaikka hän herää aamulla aikaisin, joten vierailijat joutuvat kuulemaan häiriönarinaa jonkin verran. Bonnissa meillä oli kiva, erillinen vierashuone, jota kaipaan nyt, mutta onhan tämä asunto muuten tosi ihana.
Ja eipä täälläkään aiota muhia vuositolkulla, joten turha alkaa sijoittamaan liikaa väliaikaiseen asuntoon. Seuraavassa paikassa - missä se sitten lieneekään - tulee olemaan taas omat haasteensa ja ratkaisunsa.

Minkälaisia ratkaisuja tai haasteita sinun asunnossa/talossa on vierastilassa? Onko perinteinen, helppo ja toimiva vierashuone vai avoimemman tilan vuodesohvasysteemejä?

Yöpöytänä toimiva matala hylly ja sininen lamppu
Small bookshelf as a night-table with blue lamp



Here I share my project for making a guest room from a working room. Although "room" is rather wrong word for this: so small the "cube" is as you can see from the photos :)
I got the heavy and ugly work-table out with the help of a tool. I put some bookshelves and a small table to bring homy athmosphere.
For the guestroom´s intimacy I needed a curtain. That we found from our moving boxes (had used that before in our old flat in Turin - everything becomes handy at some point again!)
The curtain holder was more tricky. I bought that one from Megève (it´s meant for the shower!) since I don´t have a clue where to find these stuff from Turin. And we didn´t want to make some heavy solution and leave marks to the walls. Well, this one got broken when I tried to fit in between the walls. I had to trust on decorator´s best friends ;) glue and scotch tape. I glued the curtain holder´s junction and finished it from the top with the scotch tape. Now it stays very well.
For the sofa-bed I found white cover that we haven´t needed before (gift from my mom-in-law some time ago). In Germany, Bonn, we had gladly bigger and real guest room, there I put dark blue cover but in this space sofa-bed needed more light. This sea-themed decoration we had also in Bonn´s guest room, it fitted well here too. Looks cheerful and this white&blue coloring reminds also from Finland :)
I´m very happy with the result. The only nuisance is that our floor is noisy! It´s very old wood and you can here the steps. So guests have to hear a bit noise but anyway, the room is cosy now.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mukava blogi ja toi vierashuone on kivasti laitettu. Omassa asunnossa ei oo edes tuollaista nurkkausta, mutta hyvin ovat kyläilijät olkkarin vuodesoffalla pärjänneet. Tosin yksin asustelen, joten ei oo kauheesti ruuhkaa :)

Kulkukatti kirjoitti...

Kiitoksia!! Onpa kiva, kun löysit blogiini :)

Ei minullakaan ollut yksin asuessa tarvetta vierashuoneelle - Tampereen asunnossa kyläilijät eivät edes viipyneet kovin kauaa yleensä, heh.

Täällä on hyvä omata edes tuo nurkka, onhan se ihan kätsy nyt verhon kanssa, antaa hieman omaa tilaa kyläilijälle.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...