torstai 2. helmikuuta 2012

Lago d´Iseo - idyllinen järvi Pohjois-Italiassa

Talvi on kaunis vuodenaika ja lumi on aivan ihana tuodessaan valkoisuudella valoa hämärään. Mutta meikäläisestä on tuntunut jo jonkin aikaa siltä, että olisi tarve päästä aurinkoon ja lämpimään, katsomaan kukkia ja sypressejä aurinkolasit tyylikkäästi laiskanraukeilla silmillä ja napostelemaan italialaisia herkkuja punaviinin helliessä makunystyröitä. Niinpä talvipäivän vastapainoksi teemme tässä kirjeessä nojatuolimatkan Iseo-järvelle.

Olimme ranskalaisen Kollin kanssa Iseolla jo viime keväänä, sinne on Torinosta semmoiset parisen tuntia matkaa. Enpäs ole muistanut tai ehtinyt kertoa tästä reissusta mitään. Nyt on siis oiva tilaisuus ottaa aimo harppaus kevääseen ja saapastella Pohjois-Italian järvimaisemiin keimailevasti kaartuvien päivänvarjomäntyjen alta:


Benvenuto a Lago d´Iseo!


Lago d´Iseo on pienempi ja tuntemattomampi kohde verrattuna kuuluisiin Lago di Gardaan, Comoon tai Maggioreen. Iseo sopii sellaisella matkaajalle, joka on kokenut jo nuo isommat kohteet ja/tai haluaa etsiä jotakin rauhallisempaa ja pienimuotoisempaa.

Tähän pieneen kaupunkiin johdattaa yläkuvan superviehättävä mäntypromenadi. Ympärillä on tyypillisiä italialaisia taloja ja edessä sydäntäkääntävän kaunis maisema sinisyyteen kohoavine kukkuloineen ja auringonpaisteessa helkkyvine järvineen. Mennääs peremmälle mäntykujaa pitkin. Muistakaa laittaa aurinkolasit silmille, kohta männyt eivät kohta enää suojaa loistavalta paahteelta...

Nyt olemme järven rannalla Iseon pienessä satamassa. Tulopromenadi näkyy tuolla toisella puolella. Laineet liplattavat vasten laiturintöyrästä, lokit kriikkuvat lisää kalaa ja musiikki soi rantaravintoloista. Ohi kulkee italialaisia perheitä mammojen selittäessä kovasti jotakin käsien huitoessa tutun etelämaalaiseen tyyliin. Lapset juoksevat koskemaan viileää vettä ja tasapainottelevat lämmössä sulavien jäätelötötteröiden kanssa.


Iseon pieni satama
The little port of Iseo

Satamassa on sesongin aikaan paljon veneitä, isompia ja pienempiä. Veneitä voi myös vuokrata, jos mielii laineille. Järven kannella keikkuikin usea paatti, joiden kansilla paistatteli päivää lämmön uuvuttamia lomalaisia uikkareissaan. Matkaan pääsee myös organisoidulle turistikierrokselle isommalla veneellä.

Tallustellaanpa eteenpäin pitkin rantabulevardia:


Lago d´Iseon rantabulevardi
Lakeside boulevard in Lago d´Iseo


Veden äärellä on aina mukava olla. Laineiden liike, aaltojen liplatus ja auringon pilkehdintä veden pinnassa tuo kepeän ja vapaan olon. Ostetaan jätski, otetaan rennosti ja katsellaan mahtavia maisemia! Mutta varokaapa isojen veneiden laineita, ne kastavat kulkijan litimäräksi aivan yhtäkkiä tällä bulevardilla, joka kulkee hyvin matalalla. Mutta eipä hätää, aurinko kyllä kuivattaa.

Rantabulevardin päässä on miniatyyrisatama, jossa on pikkuveneitä. Ympärillä on vihreää ruohikkoa, jossa voi paistatella päivää tai nauttia vaikka picnicin porukalla. Siellä täällä kasvavat päivänvarjomännyt suovat varjoillaan suojaa keskipäivän helteeltä. Maisema on vastustamattoman italialainen: vanhoja taloja, sypressejä ja taustalla kohoavat kuumankostean valohämynsiniset kukkulat.


Ihana italialainen maisema: sypressi ja taustalla siniset kukkulat
Lovely Italian scenery: cypress and on the backround blue hills




Mutta syödäkin täytyy. Ei kun etsimään ravintolaa, mutta ei sitten mitään turistirysää...

Pienen keskustan sivukadulta löytyi Kollin Routard-oppaassa kehuttu ravintola nimeltä Il Volio. Siellä järjestetään myös viininmaistelua. Listalta löytyy perinteisiä italialaisia herkkuja. Il Volion hinnat eivät ole edullisemmasta päästä, mutta ruoka on todella hyvää ja palvelu samoin. Sisustus on simppeli yhdistelmä uutta ja vanhaa, lisukkeina on joitakin antiikkisia esineitä ja astioita.


Il Volio - erinomainen ravintola Iseossa
Il Volio - excellent restaurant in Iseo


Otin polentaa ja grillattua sardiinia. Järvialueella tuntuu jotenkin sopivalta syödä kalaa ja polentahan on italialaisten perunamuussi. (Oma lempipolenta-annokseni on mustavalkoisen herkullinen polenta seepialla.) Buon appetito!


Polentaa ja grillattuja sardiineja
Polenta and grilled sardines


Herkkusuisen Kulkukatin pääruoka on tietenkin jälkiruoka! Tällä kertaa makuelämyksiä maiskuteltiin kunnon jälkiruokavalikoiman merkeissä. Takarivi vasemmalta: vadelmasorbetti, valkosuklaajäädyke ja sulaa suklaata, edessä keksi- ja vadelma-annos, panna cotta ja mustia kirsikoita. Oh mamma mia che buono! Tämän setin jälkeen meikä-Katti nuoleskeli huuliaan varmaan pari tuntia...


Tämä todella sulaa suussa: iso jälkiruokalajitelma
This melts in mouth: good selection of desserts :-P


Iseon kaupungissa on pieni valikoima putiikkeja ja ravintoloita. Meno on keskittynyt ranta-alueelle. Sivukujilla ja taaempana on hyvin hiljaista ihan päiväaikaankin. Rauhaa rakastaville paikka on siis passeli. Kauneimmat rakennukset sijaitsevat niin ikään rannan tuntumassa, peremmällä on uudempaa rakennuskantaa, joka ei omaan silmään ole yhtä elämyksellistä kuin tyypillinen italialainen (hieman ränsistynyt:) arkkitehtuuri.


Vanha talo ja peri-italialaiseen tapaan ikkunasta kuivumassa roikkuvat pyykit
Old house and fresh loundry hanging out from window - typical Italian :)



Piskuisella keskusaukiolla oli hassu suihkulähde, jonka kaltaisia tosin tulee vastaan aina silloin tällöin vanhoissa italialaisissa kylissä: vihreän sammaleen peittämä luonnonkivi. Lopputulos näyttää karvaiselta. Komeuden päällä tönöttää kaupungin suojeluspyhimys. Suloisen autenttista tunnelmaa!


Iseon keskusaukio ja hassu "karvainen" suihkulähde
The main square of Iseo and its´ funny "furry" fountain



Iltapäivän seestyessä vilpoisammaksi alkoi sade ripotella järven pintaan. Lähestyvä ukkonen nostatti metallinvärisinä uhkuvat pilvet yli kukkuloiden ja järvi tummeni utuisensiniseksi.


Sade saapuu Lago d´Iseolle
Rain comes to Lago d´Iseo


Päätimme jatkaa matkaa, sillä sade vain voimistui. Halusimme ajaa toista kautta takaisin ja suuntasimme pohjoiseen vievälle rantatielle. Ruuhka oli melkoinen, ainoalla yhden kaistan väylällä olivat kerralla kaikki pakenemassa rankkasateeksi voimistunutta säätä. Välillä oli vaikea nähdä eteensä, satoi niin valtavalla ropinalla. Mikä muutos päivän valoon ja hehkuun!

Paluumatkalla tuki hankaluuksia, kun tie ei mennytkään ihan niin kuin olimme ajatelleet. Jouduimme kiertelemään jonkin verran, mutta onneksi oli taas GPS matkassa. Siitä on tullut ihan paras ystävä! Pohjoisen reitti ei ollut mitenkään erityinen, kaunista katseltavaa ei ollut kuin itse järvi, seutu oli teollista ja paikoitellen jopa rumaa. Iseon eteläosa on paras alue estetiikannälkäisille.

Mutta alaspäin mennessä kohtasimme uudelleen sykäyttävän kauniita maisemia. Ajoimme toisen, pienemmän järven luota serpentiininä kiemurtelevaa tietä pitkin yhä ylemmäksi ja voi, miten upealta järvi näyttikään sateen jälkeisten säteiden paistaessa pilvien lomasta.

Näillä vehreillä näkymillä pärjää taas hyvin jonkun aikaa lumen keskellä. :)


Pieni pohjois-italialainen järvi ja serpentiinitie
Little lake in North-Italy and serpentine road


***

Winter and snow is beautiful but in the middle of coldness I feel like jumping to sunshine. Today we will have a short trip via my letter to North-Italy and Iseo Lake. I visited Iseo with my French MrCat last spring but I have just forgotten to write about the trip. Now it is good timing to enjoy of these green, relaxing and sunny sceneries!

Iseo Lake is a smaller and not as well known lake in North-Italy than Lago di Garda, Como or Maggiore. Iseo suits to a traveller who has seen these main attractions already or a person who wants to experience something smaller and more calm and simple.

Main square and port area are very small but idyllic with old houses. Lakeside view gives its´ best when showing glimmering lake in the sunshine, Mediterranian pine trees, cypresses and misty hills. Beautiful! You can rent a boat or go for a touristic adventure with a bigger boat. Or just stay on the ground, buy an ice-cream and enjoy of Italian lifestyle with whole spirit.

We went to eat into a very good restaurant Il Volio. They have also wine tasting. Prices are quite high, but the food is excellent and service is very professional and nice. Restaurant is simple and a mixture of typical Italian and modern style. Remember again that we are now in Italy, so restaurants get closed at 2pm! We were (again...) almost late but fortunately we got a table. I wouldn´t have wanted to miss Il Volio´s fabulously tasty selection of different desserts!

End of the day brought a horrible rain with when we were driving northern lakeside way. There was nothing special to see in northern part. Gladly the rain stopped and the sun started to shine through the clouds. When coming down back to south and passing by another lake we saw again beautiful sceneries. Just look at this lake, it is like a postcard.

Italian greetings!


Pohjois-italialainen järvi upeine ympäröivine kukkuloineen
North-Italian lake with its´ gorgeous hills around

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...