maanantai 23. huhtikuuta 2012

Grenoble: rumia taloja, hienoa taidetta ja hyvää ruokaa

Grenoble, jokinäkymä
Grenoble, riverside


Vietimme lauantain Kaakkois-Ranskassa, Grenoblessa, koska siellä on meneillään laaja ekspressionistitaiteen näyttely. Sinne ei ole Megèvestä pitkä ajomatka, puolitoista tuntia. Samalla saimme tilaisuuden tutustua kaupunkiin, jossa ranskalainen Kollikaan ei ole koskaan aiemmin käynyt, mitä nyt on pari kertaa vierestä ajanut. Nooh, Grenoble ei sykäyttänyt hirmuisesti ulkomuodollaan. Ensivaikutelma oli aikalailla vanhan DDR:n makuinen. Nuo alemassa kuvassa olevat talonrumilukset ottivat meidät ensimmäisinä vastaan. Aika alakuloista.


DDR - ei vaiskaan, tämä on Grenoble ;)
DDR - just joking, it´s Grenoble ;)



Keskustakaan ei ole kovin kummoinen, mikä on sinänsä aika kumma juttu, koska Grenoble on kuitenkin yksi Ranskan vanhimmista kaupungeista. Olisi olettanut näkevänsä pittoreskeja vanhoja taloja ja romanttisia kujia - katin kontit! Grenoblen yleisvaikutelma on suttuinen, usea talo oli rempallaan ja roskaisen tunkkaisia kujia kulkee siellä täällä. Ei hirmuhoukuttelevaa omatoimiselle tepastelulle.


Grenoblen keskustaa
City center of Grenoble


Keskustan kaunis suihkulähde
Pretty fountain in the city centre




Joitakin sieviä alueita sentään löytyi, kuten vanhan parlamentin aukio, jonka talot on restauroitu ja puhdistettu upeasti. Edessä on päiväaikaan tori, toritädit pakkailivat juuri kimssujaan ja kamssujaan, kun saavuimme paikalle.


Vanha parlamentti
Old parliament



Tuon aukion toisella laidalla on vanha kirkko, joka oli sisältä söötti, mutta ei nyt mitenkään erityinen. Kirkon vieressä on Table RondeRanskan toiseksi vanhin kahvila, joka on avattu vuonna 1739 ja on edelleen toiminnassa. Visiitin arvoinen! Table Ronde on itse asiassa ravintola, jossa saa edukkaasti massunsa täyteen. Lauantain lounaasta maksoimme 10 euroa, mihin kuului iso kana-annos (oli suussasulavaa!) ja talon suklaamousse. Saimme  ilmaiset alkumaljat Guide Routard -opaskirjaa vilauttamalla, hehee. Ulkona on tilava terassi ja sisällä on lisää pöytätilaa peremmällä.


Café de la Table Ronde



Kahvilan nimi on suomeksi "pyöreän pöydän kahvila". Meillä kävi säkä, saimme peräti pyöreän pöydän. Istuimme tilavasti tuolla edessäpäin näkyvässä nurkkauksessa vasemmalla.


Café de la Table Ronde
Sisäkuva kahvilaravintolasta- interieur from the café-restaurant

Mansikkaiset alkumaljat ja iso kana-annos
Stawberryish aperitifs and big main dish



Parlamenttiaukion lähistöltä löytyi nätti pieni puisto, jossa oli värikkäitä kukkaistutuksia ja ihmisiä lekottelemassa auringon hellimällä nurmikolla. Alla olevat hepat olivat valmiina vastaanottamaan pienimmät vieraat viikonloppuajelulle.


Heppapolkupyöriä puistossa
Horse bicycles in the park


Mennäänpäs sitten visiittimme päätarkoitukseen eli museoon! Grenoblen taidemuseo oli huikea yllätys. Se on ensinnäkin valtava. Toiseksi, siellä on yksi Ranskan parhaimmista taidekokoelmista. Taidetta on niin keskiajalta, 1700- ja 1800-luvuilta aina moderniin ja postmoderniin. Museo on sisältä avara ja valoisa ja sen tilat tuntuivat vain jatkuvan ja jatkuvan. Meillä meni useampi tunti kierrellessä eikä tietenkään kaikkeen pystynyt keskittymään kunnolla. Tässä linkki museon sivuille. Olin hämmästynyt, että näin hulppeaan museoon ja hienoon ekspressionistinäyttelyyn yhteislippu maksoi vaivaiset 8 euroa! Nykyään erikoisnäyttelyihin liput kustantavat jopa 12 euroa Euroopassa.

Museorakennuksesta tuli jotenkin mieleen Sara Hildénin taidemuseo Tampereelta. Samanlaiset valoisat tilat, moderni arkkitehtuuri ja luonnonläheisyys ympärillä. Tosin järveä ei vierestä löydy - joki pienen kävelymatkan päästä kylläkin.


Näkymä museon oleskeluaulasta
Scenery from the museum hall


Oli pakko ottaa kuva yhdestä, muistaakseni 1700-lukulaisesta taulusta, koska se oli jotenkin tahattoman hauska. Aiheena oli syntiinlankeemus. Ylhäällä taivaalla oli Jumala enkelten ympäröiminä. Osalla enksuista oli aika virnuileva ilme. Alla oleva yksityiskohta taulusta hekotutti meikäläistä.

Katsokaa nyt tuota nysvää Aatamia. Tyyppi vilkaisee lampaan ilmeellä Jumalaa ja harteitaan kohottaen vierittää syyn Eevalle, "Se vaan tapahtui, en mahtanut naiselle mitään, en minä ole syyllinen!" Totaali tohveli... Eeva katsoo niin ikään Jumalaa, silmät viattomina kuin orvokit ja sormi osoittaa käärmettä, "Tämä käski heittäytyä Aatamin syliin, en minä oikeastaan tiedä mitä tapahtui.". Aluksi luulin, että käärme aukaisee kitansa hämmästyksestä, mutta se alaleuka olikin vain varjo. Mutta joka tapauksessa hyvin hupaisa syntiinlankeemuksen kuvaus, eipä ole ennen tullut moista vastaan! ;D


Yksityiskohta syntiinlankeemuksesta, hauskat eleet
Detail from an old painting about Adam and Eve. Funny gestures: "It wasn´t my fault!" ;D



Pidin museon erikoisnäyttelystä ekpressionismista. Tauluja on esillä yhteensä yli 120: maalauksia, piirroksia, grafiikantöitä. Näyttely on lainassa Die Brücke museosta Berliinistä. Kokonaisuus oli kiinnostavasti ja monipuolisesti rakennettu ja antoi kattavan kuvan ekspressionistiliikkeestä sekä sen ajan saksalaisesta kulttuurista. Katsoja ymmärtää, kuinka uutta ja uutta luovaa ekspressionismi tuolloin oli. Holtittomilta vaikuttavat värit ja graafiset linjat kauhistuttivat perinteiseen taiteeseen tottuneita.

Suomalaisen sydäntä sykäytti heti alussa, ekpressionistiliikkeestä kertovan ison infotekstin äärellä. Vuoden 1907 kohdalla mainittiin meidän oma Akseli Gallen-Kallela, joka otettiin jäseneksi Die Brücke -liikkeeseen. Hänen teoksiaan näyttelyssä ei toki ollut.

Tässä alla on näyttelyn suosikkiteokseni, Emil Nolden kuvaus taloista Juutlandista. Yksityiskohdat on sudittu harkitun huolimattomasti ja taivas on yhtä villiä maalimylläkkää. Mielettömän hieno väripommi! (Joo, ei niitä kuvia olisi saanut tietenkään ottaa, mutta oli pakko salakuvata, kun teos oli niin hieno. Sitäpaitsi kurjaleet eivät olleet painattaneet postikortteja tästä teoksesta. Aikaisemmista vahingoista viisastuneena otin oman muiston:)


Emil Nolden maalaus taloista hänen kotiseudultaan Juutlandista
Emil Nolde´s painting of houses in his home area Jutland


Teimme lopuksi vielä kävelyn Grenoblen keskustassa ja kävimme drinksuilla Table Rondessa , jossa olimme syöneet lounaan. Omaperäistä, mutta kun siinä oli niin kiva terassi ja muualla oli autiota.

Päivän sää oli vaihteleva, pahimman sadejakson ajan olimme onneksemme viettäneet museon sisällä. Illemmalla aurinko tuli takaisin ja pilkahteli tummanpuhuvien pilvien takaa kultaisia säteitään märille kaduille, kaunista. Tässä vielä näkymä keskustan aukiolta:


Suihkulähde ilta-auringossa
Fountain in the evening sunlight



***

Grenoble, an old city in the southeastern France. There we spent last Saturday. Drive from Megève took 1,5 hours. Grenoble is not that fabulous even if it´s one of the oldest cities in France, but it has fabulous museum with Expressionist art exhibition at the moment that we wanted to see. First we ate good lunch in Café de la Table Ronde which is the second oldest café in France. (The oldest one is in Paris - of course.)

Grenoble Art Museum is really huge, there are so many art works from old to modern art to see so it takes hours to visit all the rooms... Gladly I had taken my comfortable walking sneakers! I really recommend this museum, impressive collection - one of the biggest in France.

Expressionist exhibition has over 120 paintings, loan from Berlin´s Die Brücke museum. It was well installed, it gave lot of info about the era and this new innovation of art and its´ artists. (Info was all in French though...) Tickets were only 8 euros and with that you could see the whole museum, not bad. Glad to have seen this museum!

2 kommenttia:

Ciacy kirjoitti...

Ei tuo kuvista nàyttànyt niin karulta, kun mità annoit ymmàrtàà, mutta ymmàrrettàvistà syistà et sitten ilmeisesti ottanutkaan kuvia niistà karuimmista jutuista :D Olipas tosiaan hauska syntiinlankeemuskuva ja nuo hepat oli aivan yli yli sòpòt. Menisin ajelulle :D

Kulkukatti kirjoitti...

Hih, ei tää kaunosielu osaa kuvata rumuutta ;)

Ja enpäs tiedä josko Grenoble olisi tehnyt vaikutuksen, jos olisin käynyt siellä viisi vuotta sitten. Olen tullut kieltämättä nirsoksi, kun olen nähnyt niin monia hienoja paikkoja reissuilla. Tieto lisää tuskaa ;D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...